Куди поїхати на вихідні зі Львова: до давнього центру Галицько-Волинського князівства

4221 0
Українська Академія Лідерства запросила Tvoemisto.tv на екскурсію історичними місцями Галичини, гідом якої був Ярослав Грицак.
Джерело: uk.wikipedia.org; фото: Ivan Sedlovskyi

Джерело: uk.wikipedia.org; фото: Ivan Sedlovskyi

Tvoemisto.tv пропонує відвідати Крилос, на території якого в середні віки існувала одна із столиць Галицько-Волинського князівства – Галич.

 

Де розташований Крилос

У Галицькому районі Івано-Франківської області на березі річки Луква.

фото: karpaty.life

Чому це місце унікальне

Як зазначив пан Грицак під час екскурсії, «назва села пов’язана з тим, що ця гора тривалий час була платформою для духовенства. Взагалі, раніше назва села звучала як Клирос, але оскільки її незручно було вимовляти, то її  переробили на Крилос, так як у англійців існує слово butterfly, хоча насправді метелик називався «flutterbye».

В середні віки на його території існувала столиця Галицько-ВолинськоЇ держави – місто Галич.

Перша літописна згадка про катедральну церкву в Галичі під 1187 роком пов'язана зі смертю та похованням князя Ярослава Володимировича (Осмомисла), який у житті «к церковному чину сам приходя и строя добре крилос». З цим пов'язана гіпотеза про походження сучасної назви села – від назви єпископського осідку «Крилоса».

Що подивитися

Церква Успіння Пресвятої Богородиці

Це діючий греко-католицький храм, який є пам'яткою архітектури національного значення, входить до складу Національного заповідника «Давній Галич».


фото: davniyhalych.com.ua

Храм побудований неподалік літописної Богородичної церкви ХІІ століття, точна дата побудови невідома. На основі історичних, архітектурних та археологічних досліджень можна датувати її другою половиною XVI століття (бл. 1584–1585 років).

2012 р.

Джерело: uk.wikipedia.org; фото: Klymenkoy. ліцензія

Фундаменти та стіни церкви кладені з повторно використаних кам'яних блоків, вибраних з руїн храму XII століття. Про це свідчать як матеріал, спосіб обробки каменю, так і фрагменти архітектурного декору та надписів, виявлені на фундаментах та стінах храму. Сам факт побудови нової катедральної церкви неподалік старої катедри і з її каменю, з повторенням окремих елементів планувальної структури попередниці, став для сучасників актом відбудови Успенського собору, згідно чого новозбудована церква в окремих документах називалась «новим собором».

2012 р.

Джерело: uk.wikipedia.org; фото: Klymenkoy. ліцензія

У XV столітті в південно-західному куті фундаментів Успенського собору збудовано каплицю Святого Василія, яка дійшла до наших днів.

фото: ukrainaincognita.com

У 1596 та 1676 роках Крилоська катедральна церква зазнала значних руйнувань від татарських та турецьких нападів. У 1699–1702 роках церкву відбудував з білого каменю в стилі ренесанс єпископ Йосип Шумлянський, водночас навколо церкви були побудовані оборонні укріплення, зведені цегляні стіни, кутові вежі та в'їзна брама. Під час відбудови була виявлена надмогильна плита фундатора Успенської церкви, її встановили в 1991 році неподалік центрального входу церкви

2012 р.

Джерело: uk.wikipedia.org; фото: Тарас Дубик. ліцензія

2015 р.

Джерело: uk.wikipedia.org; фото: Ivan Sedlovskyi. ліцензія

Галичина Могила в урочищі Качків

Так називається курган-поховання знатного воїна, можливо, засновника Галича.

фото: ukrainaincognita.com

М. Грушевський стверджував, що «про початок міста в ХІІІ в., видко, була якась традиція: коло Галича була Галичина Могила і її звязували з початком міста; лїтописець, згадавши про сю могилу, обіцяє на иньшім місцї оповісти про початок Галича, але обіцянки сеї не сповнив».

фото: davniyhalych.com.ua

Пам’ятник-символ «Меч і Рало»

Він височить на Крилоській горі при гостинці Львів - Івано-Франківськ, навпроти Музею народної архітектури і побуту Прикарпаття. Цей величний пам'ятний знак споруджений на тому місці, де в княжі часи пролягла перша лінія оборонних валів Галицько-Волинської держави, в урочищі Прокаліїв сад.

Барельєф пам'ятного знака відображає історичні події періоду становлення Галицько-Волинської держави. Він є символом єднання древньоруських міст, назви яких викарбувані на велетенському мечі, уздовж якого можна прочитати літописні свідчення про городи руські й про Галич. На Ралі, яке увіковічнює мирну працю хліборобів, зображені міфологічні персонажі, давньоруські воїни, орачі, літописець. Меч, встромлений в землю, симовлізує припинення війн.

фото: davniyhalych.com.ua

Джерело «Княжа криниця»

Це було єдине джерело Стародавнього Галича. Воно міститься біля Золотого Току – княжого замку. Виникнення Княжої криниці оповите легендою. Один із давніх тутешніх правителів не захотів здати ворогам обложену фортецю. Їжі вистачало, а запаси води вичерпувалися. І тоді вийшов князь з почтом на високий берег, витяг меч, встромив його у землю – і звідти вдарило джерело. Залога фортеці була врятована від спраги, а вороги відступили. Джерело, яке князь наказав розчистити і обкласти каменем, відтоді почало називатись Княжою криницею.

Фото: davniyhalych.com.ua

Вода у ній цілюща, бо, за переказами, давала сили і наснаги воїнам, робила їх невразливими до ворожих стріл та мечів, а ще надавала їм впевненості у перемозі. У 1998 році криницю відреставрували та облаштували поруч оглядовий майданчик.

Спустившись униз, можна попити цілющої водиці з іншого джерела, яке має романтичну назву «Францискові очі».

 

Митрополичі палати

Митрополичні палати є пам’яткою архітектури XVIII століття. Тут розміщувалася літня резиденція митрополита української греко-католицької церкви Андрія Шептицького. А з 1938 року за ініціативою владики та доктора археології Ярослава Пастернака відкрито музей історії давнього Галича, який пізніше і розмістився в колишніх Митрополичих палатах.

фото: ukrainaincognita.com

Митрополичі палати споруджені з матеріалів монастиря святого Іллі, фундаменти храму якого знаходяться біля пам’ятника-символу «Меч і Рало».

У музеї  представлені археологічні знахідки, виявлені під час досліджень Крилоського городища та його довкілля. Серед експозиційних колекцій: зброя, ювелірні вироби галицьких ремісників, керамічні плитки, архітектурні деталі з фресками з Успенського собору тощо

Музей народної архітектури та побуту Прикарпаття

В скансені зібрано предмети народної архітектури (переважно, дерев’яної) з чотирьох етнографічних областей Прикарпаття: Покуття, Гуцульщини, Бойківщині та Опілля.

фото: karpaty.life

фото: ukrainaincognita.com

Центр реабілітації та ре-інтродукції диких тварин

З 2007 року, на території Галицького національного природного парку у селі Крилос функціонує центр реабілітації диких тварин. Сюди приймають тільки хворих, або скалічених при різних обставинах, а також молодих тварин, котрі не можуть самі добувати їжу і в дикій природі приречені на загибель.

Після лікування та реабілітації на волю випускають лише тих тварин, які знову зможуть жити у звичайній для себе обстановці.

Фото: halychpark.if.ua

При бажанні можна ближче поспілкуватись з мешканцями центру реабілітації диких тварин, навіть погодувати деяких з них.

Як доїхати

На поїздку автомобілем доведеться витратити трохи більше двох годин. Крім того, зі Львова можна доїхати в Галич або автобусом, або залізницею, а вже звідти дістатися Крилоса, до якого з Галича 10 хвилин їзди.

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій карті:

За інформацією karpaty.life, castles.com.ua, davniyhalych.com.ua, zamky.com.ua, gk-press.if.ua, halychpark.if.uawikipedia.org

Ксенія Вербовська

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED.

Дякуємо Українській Академії Лідерства за організацію поїздки. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!