Куди поїхати на вихідні зі Львова: до селища із палацом 18 століття

7574 1
Великий Любінь розташовується поблизу Львова. За час свого існування з 13 століття воно встигло пережити і татарські набіги, і не одну війну. Утім, на його території і досі зберігається старовинний палац місцевого нафтового володаря. Tvoemisto.tv пропонує вам цими вихідними зазирнути у володіння барона.
фото: вікіпедія

фото: вікіпедія

Де розташовується та звідки бере початок?

Великий Любінь – невелике селище міського типу у Городоцькому районі Львівської області. Від Львова його відділяють 22 кілометри шляху.

Перші згадки про селище датуються ще періодом існування Стародавньої Русі — поч. ΧΙΙΙ століття. Спочатку ця місцина була укріпленням від набігів татаро-монгольських орд на древні руські землі. Тут жили вільні поселенці, які виконували військову службу.

У середині 17 століття село вщент зруйнували татари під час нападу. Усе населення винищили або забрали у полон. Але уже за кілька років Великий Любінь відбудовують.

На початку 19 століття у селі відкриваються курорти. Відпочинок тут став популярним завдяки сірководневим водам.

У 1914-15 рр. під Любенем точилися австрійсько-російські бої за Львів, а у 1919 р. – польсько-українська боротьба. У цей час селище знову руйнують. Нове дихання воно отримує у міжвоєнний період.

Наприкінці XIX ст. власником курорту став вихрещений єврей Бруницький, який розбагатів на бориславській нафті. Він зробив реконструкцію здравниці, побудував водолікарню, корпуси якої назвав іменами дочок «Софія», «Марія», «Гелена», а джерела іменами синів «Людвіг» і «Адольф».

Що подивитися?

Перше місце, яке спадає на думку, коли говориш про Великий Любінь – це палац Бруницьких. Власником його був той самий єврей, який відродив курорт у 19 ст.

Точна дата побудови палацу достеменно невідома, але припускають, що він з'явився у XVIII ст., ще до того, як став власністю Бруницьких.

Фото: ua-travels.livejournal.com

Раніше на місці палацу був замок XVII ст.

Тильна частина палацу зберіглася майже без перебудов. А от решта палацу у 1909—1910 роках була ґрунтовно перебудована та набула необарокової форми. Його декорував відомий майстер того часу Пйотр Гарасімович зі Львова. Серед декоративних елементів — герби Бруницьких (з левом) і Шимановських  під баронською короною. Багатим декором відзначались інтер'єри палацу, але після Другої світової війни та нещодавньої реставрації майже все внутрішнє оздоблення втрачено.

Фото: castles.com.ua

Костел Богоматері Ченстоховської – друга точка, яка може бути на вашому маршруті.

Споруду хотіли звести на початку 20 століття на ділянці землі, яку придбали за кошти всіх віруючих католиків Великого Любеня.

Однак почалася Перша світова війна і задум не здійснився.

Будівництво храму відновилося у 1930 році. Покровителькою собору стала Пресвята Діва Марія, королева Польщі. За часів радянської влади Костел, як і багато храмів Львівської області, був закритий. Будівля собору використовували як склад для зберігання зерна і гараж для сільгосптехніки. Церкву повернули католикам аж у 1992 році, коли його повторно освятили.

Фото: ua.igotoworld.com

Однією з архітектурних пам’яток Великого Любіня є дерев’яна церква святого Миколая, яку побудували у 1854 році. Поруч із нею також розташовується стара дзвіниця.

Фото: blog.uu-travel.com

 

Зараз церква не використовується за призначенням. Біля із нею звели новий мурований храм. 

Фото: castles.com.ua

Як добратися?

До Великого Любіню можна дістатися автобусом просто зі Львова. Для цього необхідно спочатку дістатися приміського вокзалу та сісти на маршрут № 190.

Також можна поїхати автівкою. Дорога займе не більше 50 хвилин. 

За матеріалами: igotoworld.com.ua, andy-travelua.livejournal.com, Вікіпедія.

Підготувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
23 Серпня, 2016 15:04
Мар'яна Дуже гарно представлено наше селище Великий Любінь Маленька ремарка - маршрутка до Великого Любеня №126 ЛАСКАВО ПРОСИМО
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!