Куди поїхати на вихідні зі Львова: етнофестиваль поблизу гірської ріки

6684 0
Цього тижня Tvoemisto.tv пропонує відвідати містечко із давньої історією на березі річки Стрий. У суботу, 9 липня, тут також пройде благодійний етнофестиваль.
фото: ukrainaincognita.com

фото: ukrainaincognita.com

Де розташовується?

Жидачів (колись Удеч) –  місто районного значення Жидачівського району Львівської області, районний центр. Одне із найдавніших міст Прикарпаття. Розташоване на межі горбистої Подільської височини та плоскої улоговини Передкарпаття, за 3 км від впадіння в Дністер його найбільшої притоки річки Стрий. Відстань зі Львова до Жидачева автошляхами – 64 км.

Трохи історії

Перша письмова згадка про місто датується 1164 роком, до воно згадується як Удеч (Зудеч). Збереглися залишки давньоруського городища і замку XII-XIV ст. Надалі в документах зафіксовано ще біля 25 назв міста.

У XII ст. Жидачів мав характерну для тодішнього міста будову – основна частина (дитинець) була у північній частині гори Базиївки, а за оборонним валом розміщувався ремісничий посад. Уже тоді місто, розташоване на перехресті сухопутних і річкових шляхів, було важливим центром торгівлі. Про це свідчить існування у ньому кам’яної церкви Святого Миколая – покровителя купців та моряків.

Вже в період Галицько-Волинського князівства у місті мешкало багато іноземців (купців, ремісників-колоністів), оскільки заснування тут римо-католицької парохії датується 1301 р. Можливо, саме тоді осідали в Жидачеві і перші гебрейські торгівці.

У 13093 р. польсько-литовський король Владислав Ягайло, перебуваючи у Жидачеві, бере місто у своє володіння і надає йому магдебурське право, що сприяло економічному розвитку міста. Жидачів у той час був одним із найбільших міст Галичини, мешканці якого торгували сіллю, займалися землеробством.

Реконструкція вигляду городища княжої доби Жидачева в урочищі Базиївка межі ХІІІ-XIV ст. Автор Качор І. В.

(uk.wikipedia.org)

Католицька парафія у Жидачеві мала дерев’яний храм з цвинтарем обабіч. Відомо, що в 1387 р. король Владислав Ягайло дарував жидачівському костьолу село Рогізно. У 1415 р. брат короля, Свидригайло, який володів цим краєм з 1403 р., оздобив місцевий храм.

Наступний раз Жидачів увійшов в історію вже 1676 р., коли Ян III Собєський, готуючись до війни з турецькими загонами Ібрагіма Шайтана, став біля міста табором. Бої тривали майже місяць, вирішальною стала битва від 17 жовтня 1676 р. Король підписав з турками мирну угоду, відібрав 12 000 полонених, яких гнали в ясир, та відслужив урочисту літургію з приводу перемоги саме в костьолі Жидачева.

У 1800 році в Жидачеві починає діяти єшива – школа єврейських рабинів під керівництвом відомого теолога Гірша (Цві) Айхенштейна. З ним пов’язана одна з найчисленніших хасидських династій – так звана Жидачівська хасидська династія.

XIX ст. відоме в Галичині та Жидачеві як час епідемій і пожеж, від яких часто потерпало місто. Перше виробництво у Жидачеві розвинулось на початку XIX ст. У 1880 році місто тримало залізничне сполучення. У XIX ст. будуються кам’яні приміщення повітового суду, повітової ради, два приміщення школи, у 1889 р. закінчується будівництво колії Стрий – Ходорів.

Перед II Світовою війною у місті нараховувалось близько 4 200 мешканців, з них – понад 1 900 українці, 1 290 поляків, 950 євреїв.

Що подивитися?

Католицький Успенський костел Пресвятої Діви Марії. Ця сакральна споруда є одніє з основних архітектурних історичних пам`яток Жидачева . Заснувався він в 1301 році. Спочатку був дерев`яним, але з 1602 по фінансуванню М. Лігенза і Ю. Жулчінского було зведено споруду кам`яного Успенського храму. У 1895 р в костелі сталася пожежа, і лише в 1938 році завершується його реконструкція. Костел був закритий досить тривалий період за радянських часів, в ньому навіть спочатку помістили автовокзал, а потім влаштувався краєзнавчий музей.

Фото: ua.igotoworld.com

На даний час костел Успіння Пресвятої Діви Марії діє і приймає відвідувачів. Історія Успенського костелу Раніше на трьох пагорбах за містом, за старою легендою, було родовий маєток, до якого можна було дістатися через підземний хід прямо з костелу. Вишуканий портал святині зберігся з часів, коли староста Золчінскій подарував вхідні двері для костелу. У той же час був споруджений головний вівтар, присвячений Успіння Діви Марії. Понині збереглися навіть старі «панські» стайні, трохи перетворившись під сучасні споруди. Зараз там розташувалися класи та гаражі місцевого професійного ліцею. Успенський костел з архітектури поєднує в собі традиційні готичні риси з елементами ренесансу. Успенський храм Пресвятої Діви Марії знаходиться в центрі міста. На території костелу раніше була дерев`яна вежа-дзвіниця з балконом, яку розвалили ще в 1963 році. На даний момент залишилася реставрована дзвіниця. Тут же по місцевості варто ще подивитися не менш цікаве місце – церква Святого Воскресіння .

Фото: ua.igotoworld.com

В даний час у місті є понад 30 пам'яток історії і культури. Серед них: залишки давньоруського городища, замку ХІІ-XIV ст.; чудотворна ікона Богоматері Воплочення — Жидачівська Оранта 1406 р. (знаходиться в церкві Воскресіння); католицький костел (за радянських часів спочатку був автовокзал, потім — краєзнавчий музей), тепер діючий храм католиків; на трьох пагорбах за містом раніше було родове помістя, до якого, за легендами, веде підземний хід з костелу; старі «панські» конюшні (зараз навчальні класи, гаражі місцевого ПТУ).

Зберігся старий «польський» цвинтар. У жовтні 1992 р. в місті було відкрито пам'ятник Т. Г. Шевченку.

Етнофестиваль у древньому Удечі. У містечку відбувається традиційний благодійний фестиваль на Івана Купала. У програмі – виступи гуртів, майстер-класи, козацькі забави, куліш, бодіарт.

Мета фестивалю – осучаснити етнічні традиції України і Галичини, зробити власну культуру цікавою для молоді. Під час заходу збиратимуть кошти на потреби дітей-сиріт прифронтової зони АТО.

Як інформують організатори під час фесту «заграють файні етно та рок гурти зі Львова, Франківська, Нового Роздолу та Жидачівського району». Також вони обіцяють лише «живий» і потужний звук, традиційні козацькі забави та молодіжні конкурси, розпалювання справжньої ватри та пускання вінків, смачну літню кухню і народний куліш.

Сам фестиваль пройде поблизу гірської ріки Стрий. Початок – о 18:00, 9 липня (субота).

Вхід на фестиваль вільний. Організатори: волонтери жидачівських осередків Українська молодь - Христові, Народний легіон, ВГО «Сокіл»

Чим дістатися?

Зі Львова до Жидачева можна доїхати прямими рейсами міжміських автобусів, що курсують із привокзальної автостанції (Двірцевий автовокзал).

Дорога власною автівкою забере трохи більше години часу.

За матеріалами: vicarman.blogspot.com, h.ua, ua.igotoworld.com, ua.trip-impressions.com.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!