Куди поїхати на вихідні зі Львова: галицьке містечко зі старовинним костелом

11521 0
Тихий райцентр Кам’янка-Бузька – ідеальна місцина для тих, хто полюбляє невеликі галицькі містечка. Місто розташоване усього за годину їзди від Львова. Крокуючи вуличками, тут можна побачити давню архітектуру у неготичному стилі, а також відвідати старий дерев’яний костел. Цими вихідними Tvoemisto.tv пропонує вам розмірений відпочинок та рекомендує взяти з собою фотоапарат.
фото: blog.uu-travel.com

фото: blog.uu-travel.com

Де розташовується?

Кам’янка - Бузький район можна вважати неповторним  і унікальним, проте до цього часу маловідомим та невідкритим туристичним краєм Львівщини. Саме тут можна помилуватись мальовничими пейзажами Західного Бугу, познайомитись із унікальними пам’ятками історії та культури Побужжя й Малого Полісся. Невеличке та затишне місто Кам’янка-Бузька – районний центр, який знаходиться неподалік від Львова, за 43 кілометра на північний схід від обласного центру, над річками Західний Буг та Кам’янка.

Що подивитися?

Міська ратуша знаходиться у центрі Кам’янки-Бузької на вулиці Незалежності. Це проста будівля з оригінальним дахом.  Ратуша побудована до Першої світової війни. Свого часу в ній діяли: українська школа, театральний гурток, хор, товариство «Українська Бесіда». Сьогодні ж це - Кам’янко – Бузька міська рада. Неподалік од ратуші на вул. Незалежності також можна знайти будинки кін. ХІХ-поч. ХХ ст.

Фото: www.castles.com.ua

Також не варто оминати Костел Успення Пресвятої Богородиці, який видніється з усіх куточків міста. Храм побудували ще у 1911 році. Сьогодні він у своєму неготичному стилі є окрасою міста, але ще у 80-х роках 20 ст. костел був занедбаний та виконував функцію складу паливо-мастильних матеріалів.

У 1911 році заклали і освітили основу храму, втім його будівництво перервала Перша світова війна. У воєнні роки недобудований костел розбили, тому, аби відновити його та добудувати, довелося витратити майже 20 років. Із 1929 до 1944 року костел функціонує як культова споруда. Але із приходом радянської влади храм закривають. Він слугує зерносховищем, потім – складом, в якому меблі, книги, паливо-мастильні матеріали тощо. У 1989 році споруду передали у власність католицької громади Кам’янко-Бузької. Вона і реставрувала його за кошти римо-католицької церкви та польських інвесторів.

Наступний пункт - дерев`яна Миколаївська церква. Напис на південних дверях святині свідчить, що будівлю звели у 1667 році. Церква була неушкодженою до 1915 року. У цьому ж році її пошкодили, але військові інженери швидко відновили.

Споруда церкви зведена з соснового дерева на дубових підвалинах. Всередині стіни церкви вкриті малюваннями 1905 року. Намісні ікони датовані 1618 р. за написом на звороті ікони Христа.

Біля церкви стоїть дерев’яна дзвіниця. За радянської влади у ній діяв музей атеїзму.

Фото:blog.uu-travel.com

У місті можна також прийти до мурованого костела Святого духа. На жаль, споруда майже не збереглася. Спочатку її зруйнували під час Першої світової війни, потім – невдало реконструювали кілька разів. Зрештою, довгий час він виконував роль складу та підприємства. Наразі колиній храм знаходиться у власності місцевого підприємця. Але його відновленням той не займається. Місцеві ж римо-католики на споруду не претендують.

Фото: http://andy-travelua.livejournal.com

Відомі особистості

Із Кам’янко-Бузькою пов’язують народження Українського театру. Так, свого часу тут жив і творив Якуб Гаватович – український драматург. А у 1948-1961 роках у місті проживав Григорій Тютюнник - український письменник, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка. Саме у Кам’янці-Бузькій він написав свій роман «Вир».

Крім того, у 1914 році на сцені місцевого Народного дому вперше актори українського театру товариства «Бесіда» поставили драму Івана Франка «Украдене щастя» за текстом оригіналу. Тоді в акторській трупі був відомий сьогодні Лесь Курбас. 

Чим дістатися?

Добратися зі Львову до Кам’янки-Бузької можна нічним потягом «Чернівці-Ковель». Дорога займе трохи більше години. Але варто звернути увагу, що потяг курсує лише по парних числах. Також на Кам’янку-Бузьку можна поїхати автобусом. З львівської АС № 2 туди прямує їх понад два десятки щодня. Добиратися у середньому 50 хвилин. Якщо плануєте їхати власним транспортом, то доведеться подолати понад 40 км.

За матеріалами: http://kambuz.org.ua, http://risu.org.ua, http://andy-travelua.livejournal.com, http://ukrmandry.com.ua.

Підготувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!