Куди поїхати на вихідні зі Львова: місто із загадковою назвою та старовинним храмом

10950 0
У Тернопільській області є чудове місто Чортків. Це затишне містечко з чудовою архітектурною спадщиною і особливим тернопільським колоритом. Сюди приїздять як поціновувачі водного спорту, так і спелеотуристи, які з ліхтариками на лобі досліджують багаточисленні печери Тернопільщини. Редакція Tvoemisto.tv радить відвідати містечко на цих вихідних.

Де розташоване?

Розташоване мысто Чортків над рікою Серет, за 76 км від обласного центру, у південній частині галицького Поділля. Це друге за величиною місто області. Львів та це мальовниче місто розділяють лише 200 кілометрів.

Чому це місце унікальне?

Історія міста сягає сивої давнини. Перша писемна згадка про нього — 1427 рік, як село Чартковіце Теребовлянського повіту. Однак до загальноприйнятого датування населений пункт вже існував, тому очевидно, що його вік давніший, ніж офіційна дата. У Чорткові виявлено археологічні пам'ятки середнього палеоліту, трипільської культури, поселення давніх слов'ян.

Незважаючи на дещо містичну назву, Чортків місто тихе і спокійне. До речі, про назву. Дослідники пов'язують її з іменем злого Чорнобога. За іншою теорією, більш наближеною до реальності, назва походить від першого поселенця на прізвище Чорний. Або від Чортової долини, що була відома до виникнення поселення. Також існує ще одна гіпотеза про походження назви місцевості від прізвища поляка Чартковського — магната, якому належали дані землі.

Що подивитися?

Перша архітектурна споруда, з якої варто почати – Домініканський костел. Або костел Святого Станістала, як він ще називається. Костел побудував польський архітектор Ян Кароль Зубжицький ще на початку XX століття на місці старого костьолу, історія якого почалась в 1610 році. Фундатор первісного костелу — дідич Чорткова Станіслав Гольський, був похований в крипті храму.

Поруч з мостом через річку Серет, знаходиться своєрідний символ Чорткова — годинникова вежа. Її ще часто називають старою ратушею.

Від неї починається Чортківський базар, котрий тягнеться вздовж вулиці Ринкової і заповнює лотками з товаром ледве не весь центр міста. Продають тут усе: від вранішнього молока і закінчуючи одягом та інструментами.

Австро-угорська і польська забудова Чорткова в центрі дещо проріджується житловими п'ятиповерхівками часів радянщини і тим, що лишилося від кінотеатру «Мир». Вулиця Степана Бандери є справжнім музеєм австро-угорської архітектури кінця XIX - початку XX століття. З того часу її вигляд майже не змінився.

Величний замок та печера неподалік автостанції. Дослідники кажуть, що раніше люди обирали собі місце для життя у долинах річок, пологих і глибоких схилах, які були захищені від вітру. Це могли бути печери, навіси та гроти. Можливо, що чортківська печера неподалік автостанції застосовувалася для цих цілей давніми мисливцями.

Ще одна архітектурна і історична пам'ятка міста — Чортківський замок. Він міг би вражати туристів своєю монументальністю. Замок відіграв значну роль під час оборони міста від татар, але захистити Чортків від турків і козацьких загонів Максима Кривоноса не зміг, і не в останню чергу завдяки не вірно вибраному місцю розташування фортеці.

Замок стоїть по вулиці Замковій. Починаючи з XIX століття будівля більше не використовувалася для оборони. Замок кілька разів міняв власника і останніми роками в основному використовувався як склад. Можливо саме через це Чортківський замок і не став особливо приваблим серед туристів.

Як дістатися?

Доїхати зі Львова до Чорткова власним авто можна по трасі Н02. Це займе близько 3-х годин часу. Відстань — 200 кілометрів.

Також зі Львова туди прямують автобуси.

За матеріалами: uk.wikipedia.org, pizzatravel.com.ua, http://travel.creature.biz.ua, slovokraju.wordpress.com.

Підготував Микита Панасенко

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки міжнародного медіа-проекту MyMedia 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!