Куди поїхати на вихідні зі Львова. Наскельне місто-фортеця Тустань

50941 1
Фортеця, яка немає аналогів, за способом будівництва у цілому світі, а також одне з семи чудес України – розташована на Львівщині. Ця місцевість настільки красива,що серед її поціновувачів були Іван Франко, Леся Українка, а також Іван Вагилевич. Tvoemisto.tv рекомендує відвідати диво природи, архітектури та історії – наскельне місто-фортецю Тустань.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Розташування:  село Урич, Сколівського району Львівської області. За 7 кілометрів є відомий бальнеологічний курорт Східниця.

Історія та легенди

Тустань як дерев’яну фортецю заснували в другій половині ІХ ст. племена Білих Хорватів, проіснувала вона до середини ХІІІ ст., коли необхідність в ній відпала. Тустань була свого часу важливим стратегічним пунктом і охороняла західні рубежі Київської Русі та пізніше Галицько-Волинського князівства. Історики згадували її в літописах та ставили поруч з такими відомими містами, як Львів, Галич, Перемишль, Любачів, Теребовля, тощо. Крім важливого оборонного значення, фортеця також була митним центром у Карпатському регіоні. Купці, що рухались через терен Галичини, повинні були тут зупинитись і сплатити мито.

Повз Тустань у ІХ столітті проходив Соляний шлях, яким перевозили сіль з Галичини в країни Центральної Європи. Цей відрізок також був частиною трансконтинентального шляху торгівлі шовком, що проходив з Китаю до Португалії (про це свідчать знайдені арабські дирхеми, які перебували в обігу в ІХ-ХІ ст).

Із ХХ ст. Тустань набула патріотичного значення: тут проводились здвиги (збіговиська-мітинги) української молоді (в 1912, 1914 рр.). У травні 1914 р. на території скель відбувся мітинг-фестини української молоді, приурочений до сотої річниці з дня народження Тараса Шевченка. З цього часу на Камені залишився напис: «І вражою злою кров'ю волю окропіте!» У 1918 р. на честь проголошення ЗУНР на Камені вигравірували лілію з тризубом всередині (після падіння ЗУНР на місці тризубу з'явився орел). Зараз немає ні того, ні того - лише ніша.

У 1970 році жителі села Урич взяли участь у зйомках художнього фільму за одноіменною книгою Івана Франка «Захар Беркут», сценарій  до якого написав Дмитро Павличко.

Особливості

Народна легенда пов’язує виникнення комплексу Урицьких скель з міфічними Велетами, котрі жили тут. Один із них попросив нечистого за ніч створити палац. А коли заспівали півні під ранок, то і палац і сам Велет стали камінням.

Унікальність Тустані – у забудові, яка існувала на скелях багато століть тому. Археологи з’ясували: споруджуючи неприступну дерев’яну фортецю, древні майстри використовували заглиблення в камені для закріплення дерев’яних конструкцій. Дерева давно немає, а сліди в камені збереглися й досі. Сучасники не втрачають надії у майбутньому повністю відбудувати унікальну фортецю.

Також у Тустані найбільше у всіх Карпатах, майже три сотні, наскельних зображень-петрогліфів. Здебільшого, це солярні знаки – символи Сонця, зображені у вигляді кіл, дисків, спарених і концертних кіл. Раніше, Урицькі скелі використовували як святилище. Тут можна побачити вершника на коні, вовка і лося, які виконані в однаковій техніці. Та найцікавішим є двометрове зображення людського обличчя, викуте на скелі. Риси цього обличчя відтворені місяцеподібними заглибленнями, тому повіки прикриті. Вважають, що цей комплекс є святилищем астрономічно-календарного типу, пов’язаного з рухом сонця.

Що подивитись?

В селі Урич розташований музей історії міста-фортеці Тустань, який працює щоденно. Окрім цього в можна відвідати дерев’яну церкву 1911 року, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Щоліта під Урицькими скелями збираються учасники фестивалю «Ту Стань!». Протягом кількох днів у Тустані відтворюють життя древнього граду, таким яким воно було в часи Середньовіччя. Особливу увагу під час святкування присвячують військовій справі – десятки ре конструкторів відновлюють баталії воїнів-русичів із ворогами.

Як дістатися?

Якщо їхати автомобілем, то відстань від Львова до с. Уричі становить трохи більше 100 км. Доїхати до села можна через Східницю, тоді дорога становитиме 110 км. Також можна доїхати через трасу Київ – Чоп. В цьому випадку дорога становитиме 118 км (їхати до повороту на Дубину і 20 км – до Урича).

Також з 26 травня відновилось автобусне сполучення за маршрутом Львів – Східниця – Урич, яким зручно буде доїхати до заповідника «Тустань». Автобус курсуватиме з п’ятниці по неділю із Залізничного вокзалу за графіком:

  • зі Львова о 9:00 та 14:00
  • з Урича о 12:05 та 17:00

Вартість квитків становить від 200 грн.

Де переночувати?

Зупинитись на нічліг краще у Східниці – курортному містечку, що за 10 км від Тустані.

Тустань віртуальна

За допомогою аерофотозйомоки та лазерного сканування скель науковцям вдалося створити 3D-модель Тустані, яка дозволяє математично представити тривимірні поверхні скель і дерев’яної забудови фортеці.

Джерело: Тустань, 24tv, Стежками.com, Перлини Українських Карпат

Фото: dyvys.info, iloveukraine, ТЕТ


Читайте також:
22 Липня, 2018 00:13
Наталія
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!