Політична реклама

Куди вкладати гроші у 2013 році - поради експертів

2383 0
Експерти порадили українцям, де і в якій валюті зберігати свої гроші.

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру:

НА 3 МІСЯЦІ. Тільки в депозити. Ділимо ваші заощадження навпіл і кладемо у великий банк (більш надійний, але з більш низькими ставками) та дрібний (менш надійний, але з високими ставками). 75% раджу вкласти в гривні, 25% — у валюті, оскільки у гривні ставки вище.

НА 6 МІСЯЦІВ. Також в депозити. Якщо говорити про вкладення на півроку, то їм альтернативи на сьогоднішній день поки немає.

НА РІК. Можете спробувати дуже ризикований, але потенційно прибутковий — структурований інвестиційний продукт. Його пропонують торговці цінними паперами. Вони будуть вкладати ваші гроші у різні фінансові інструменти. Якщо пощастить, можна заробити до 70-80%. А не пощастить, можете втратити практично все. Так що, великі суми грошей в такий продукт краще не вкладати.

НА 3-5 РОКІВ. У золото. У найближчі 3 роки воно подорожчає достатньо, щоб на ньому можна було заробити. Земля (за винятком елітних ділянок) за останні роки подешевшала дуже сильно — до мінімуму. Тому в найближчій перспективі, думаю, вона буде тільки дорожчати. А нерухомості ще є куди дешевшати. Справа в тому, що доступної іпотеки немає, тому вона навряд чи виросте в ціні.

Віталій Шапран, головний фінансовий аналітик агентства «Експерт Рейтинг»:

НА 3 МІСЯЦІ. Більшу частину заощаджень (до 75%) краще залишити в гривні, решту — в доларах або євро. І покласти їх на депозит. На цей термін не прогнозується істотного знецінення гривні, а ставки за депозитами у гривні перекриють можливу девальвацію. Бажано, щоб вибрані банки були державними або великі, з великою часткою іноземного капіталу: у них менше шансів збанкрутувати.

НА 6 МІСЯЦІВ. У депозити в різних валютах. Також велика сума може залишатися в гривні. Прогнозована девальвація нацвалюти — максимум 10%. Тому високі ставки за гривневими депозитами її перекриють.

НА РІК. У депозити в різних валютах: по 25% у гривні, доларі, євро та рубль. Всі вкладати в гривню не варто, тому що при таких строках вона може знецінитися більше, ніж вам принесе ставка за гривневим депозитом.

НА 3-5 РОКІВ. У золото. У США активно друкуються гроші. А це означає, що воно буде поступово рости в ціні (чим більше на ринку доларів, тим більше купують золота). Для порівняння: у 2004-му ціна золота була $ 800 за унцію (31,1 г), а зараз вже майже $ 2 тис. За 8 років — зростання на 150%. А якщо у вас багато грошей і ви хочете купувати нерухомість, купуйте її в іншій країні. Українська доходу не принесе через відсутність іпотеки, яка протягом 3 років точно доступнішим не стане.

Павло Мельник, експерт консалтингової компанії MPP Consulting:

НА 3 МІСЯЦІ. У депозити в гривні та валюті: 50% на 50%. Але не забувайте, що депозит — це зараз ризик. Так як в банківській системі починаються проблеми. За останні 4 місяці збанкрутувало 3 банки: «ЕРДЕ Банк», банк «Таврика» та «Базис-банк». До того ж, за даними «Асоціації захисту прав вкладників», найближчим часом може збанкрутувати ще 10 банків (вони поки не називаються). Тому розділіть вашу суму і покладіть в різні банки, бажано великі.

НА 6 МІСЯЦІВ. У депозити в гривні та валюті: 50% на 50%.

НА РІК. У депозити в гривні та валюті. Але тут вже треба більше орієнтуватися на валюту: 75% — валюта, 25% — гривня. У цьому році стабільності курсу гривні загрожує дорогий газ і великий зовнішній борг України.

НА 3-5 РОКІВ. В свій бізнес. Якщо ж грошей небагато, краще просто зробити великі покупки. У будь-якому разі не тримайте гроші в гривні вдома під подушкою: вона буде знецінюватися. Ринок цінних паперів я не рекомендую. Дрібні гравці з цього ринку витіснені, і він контролюється великими гравцями, тому тільки вони можуть на ньому заробити. Нерухомість не подорожчає через недоступною іпотеки. А золото я вважаю занадто ризикованим і непередбачуваним інструментом.

Олександр Жолудь, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:

НА 3 МІСЯЦІ. Однозначно раджу — в депозит у гривні. Справа в тому, що ставки за такими внесками зараз максимально високі. А протягом трьох місяців знецінення гривні не очікується.

НА 6 МІСЯЦІВ. В депозит у гривні. За ним навіть у великих надійних банків ставки досить високі. А розрив у ставках по гривневих і доларових депозитах зараз такий великий, що навіть якщо гривня протягом року ослабне на 10% — з 8 до 8,8 грн / $, все одно депозит у гривні виявиться вигідніше валютного.

НА РІК. В депозит у гривні. Причини — ті ж.

НА 3-5 РОКІВ. У золото. При короткостроковому вкладенні воно доходу не принесе: сьогодні його ціна занадто висока — вона економічно не обгрунтована. Тому в найближчі півроку воно може подешевшати або не зміниться в ціні. А ось при вкладенні на терміни більше року (на 3-5 років) золото може подорожчати. Такий висновок можна зробити з досвіду минулих років. Золото завжди дорожчає при нестабільності в світових економіках.

В інші фінансові інструменти вкладати гроші на такий тривалий термін вважаю неефективним через непрогнозованість української та світової економік.

Джерело: vkurse.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!