Куди виїжджають на роботу трудові мігранти з Львівщини

7197 0
Офіційна статистика не завжди з співпадає з реальною ситуацією.

Майже 100 тисяч українців офіційно працевлаштовані за кордоном, найбільше з них – на Кіпрі. Про це під час ефіру ток-шоу Tvoemisto.tv «Наші реформи» розповіла дослідниця міграції у Міжнародному інституті освіти, культури та зв’язків із діаспоро. НУ «Львівська політехніка» Оксана П’ятковська.

Читайте також: Світлана Одинець: «Нині ми стоїмо на порозі нової хвилі міграції. І це добре»

Згідно з даними, які подають посередники з працевлаштування українців за кордоном, у 2018 році 97097 українців офіційно працевлаштувались за кордоном. Із них – 2677 трудових мігрантів із Львівської області. Найчастіше мешканці Львівщини працевлаштовуються у Польщі (1976 людей) та Чехії (535 людей).

За словами Оксани П’ятковської, офіційна статистика не завжди відповідає дійсності, адже її рахують за звітами фірм-посередників, що займаються працевлаштуванням закордоном.

«За офіційною статистикою найбільше українців працевлаштовуються на Кіпрі, і ми розуміємо, що це не зовсім відповідає дійсності. На другому місці після Кіпру йде Польща, а от Чехія у переліку йде десь після Ферерських островів, хоча я думаю, що більшість українців складно уявляють, де географічно ці острови розташовані. Але так показує офіційна статистика», – каже вона.

Крім цього, дослідники міграції ведуть свою статистику, орієнтуючись на дані ООН. За ними загалом у світі налічують 5,9 млн українців, що виїхали закордон. Вирахувати, скільки з них є трудовими мігрантами складно, каже експертка, оскільки в Європі також існує тіньовий ринок праці.

«Зараз спостерігаємо переорієнтацію трудової міграції українців із Російської Федерації на ЄС. Переважно це Польща. Польській дослідники фіксують трудових мігрантів не лише з Західної Україні, що було очікувано, але й з Південної та Центральної. Частка українських трудових мігрантів у Польщі суттєва: понад 50% всіх іноземців у Польщі – українці», –  зазначає експертка.

Читайте також: Трудова міграція зі Львова: Хто їде, куди їдуть, чого шукають і чи повернуться

Додамо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, за яким пропонують звільнити молодь до 27 років від податків. Це, за словами авторів, має сприяти працевлаштуванню студентів та молодих спеціалістів, детінізує ринок зайнятості і доходи населення й має зупинити міграцію українських спеціалістів закордон.

Наталія Лазарович


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!