Мур XV століття на площі Міцкевича, де хочуть збудувати паркінг, збережуть. Що про нього відомо

4112 0
Рештки стародавнього муру простягаються по площі Міцкевича, вулиці Братів Рогатинців, проходять через колишній будинок товариства «Дністер», Преображенську церкву, вулицю Лесі Українки.
ФОТО: «ЦЕНТР РОЗВИТКУ НЕРУХОМОСТІ»

ФОТО: «ЦЕНТР РОЗВИТКУ НЕРУХОМОСТІ»

У Львові планують реконструювати площу Міцкевича. Зокрема, будують готель із адміністративно-торговими приміщеннями та планують зробити підземний паркінг. Саме на цій ділянці під землею знайшли рештки стародавнього Високого муру XV століття. Про стародавній мур, як забудовник планує зберегти історичну пам’ятку і чи зможуть львів’яни її побачити, повідомив у коментарі Tvoemisto.tv директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук.

Стародавній оборонний мур

Ділянка готелю на площі Міцкевича, 9 розташована в межах давнього середньовічного місця. Готель, який там будують, потрапив на рештки Високого муру, що був першою лінією оборони львівських укріплень. Загалом, каже Олег Осаульчук, Львів мав три лінії оборони, які поступово будували. Тож найстарішою оборонною спорудою і є Високий мур. Археологи досліджували цю ділянку кілька сезонів. Експедицію там проводили ще у 2005-2006 роках, а тоді – в 2015-му і в 2019-му. Уперше рештки Високого муру на площі Міцкевича виявили у 2005-2006 роках. Вони були законсервовані, а в наступні роки НДЦ «Рятівна археологічна служба» повністю розкрив Високий мур і прилеглу до нього бруковану дорогу. Як виявилося, вона мала два рівні: 17-го і 15-го століть. Її, до речі, видно на карті Губера 1777 року, вона проходить вздовж Високого муру. 

Рукописний план центральної частини міста Львова станом на 1777 рік. Автор графічного зображення плану Йосеф Данієль Губер 

В «Атласі історичних міст України» також можна побачити, де розміщений мур. Його рештки простягаються по площі Міцкевича, по вулиці Братів Рогатинців, тоді звертає до задньої стіни Міського арсеналу. Фрагмент Високого муру з кам’яних брил і досі розміщений ліворуч від королівського арсеналу, поруч із книжковим ринком. Також мур проходить через колишній будинок товариства «Дністер», Преображенську церкву, за Домініканським собором і по вул. Лесі Українки. Крім того, мур проходить біля «Вернісажу» і по проспекту Свободи.

Читайте також: Як зміниться площа Міцкевича у Львові та хто за це заплатить

Локалізація оборонних укріплень Львова XIII – XVIII ст. На карті червоним позначено частини Високого муру, які простежуються візуально 

НДЦ «Рятівна археологічна служба» вже досліджував і локалізував мур у 2012 році по вулиці Лесі Українки. Зараз там є відзнакування цього місця бруківкою. Розташування стіни протрасоване від вулиці Підвальної до Театральної. Також там можна побачити залишки Вежі Мулярів, біля будинку на вул. Підвальній, 11. Фундамент вежі частково розташовано під пам’ятником І. Федорову. У 2021 році під час розкопок на площі Коліївщини археологи теж виявили фрагмент цього ж оборонного муру.

Знайдений фрагмент Високого муру на площі Коліївщини

Фрагменти Високого муру при реконструкції дороги на вул. Лесі Українки у 2012 році

Як планують зберегти Високий мур на площі Міцкевича

Компанія-забудовник ТзОВ «Центр розвитку нерухомості», яка зводить готель і планує збудувати підземний паркінг, обіцяла зберегти фрагменти муру під час реконструкції площі Міцевича. Також у коментарі Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев зазначав, що у планах – облаштування спеціальної експозиції, яку зможуть побачити львів’яни та гості міста.

За словами археолога Олега Осаульчука, спочатку забудовник мав би отримати висновок відповідного органу, а саме управління охорони історичного середовища Львівська міської ради чи департаменту архітектури та містобудування ЛОДА. В тому висновку мало би писати, чи земельна ділянка розташована на території об'єкта культурної спадщини, історичному ареалі, ділянці давнього культурного шару. Наприклад, якщо там є історичний ареал чи територія пам'ятки, то мають відбутися дослідження і лише тоді можна розробляти план будівництва. Проєкт на площі Міцкевича, 9 можна вважати за приклад, вважає він, адже забудовник прислухався до археологів і хоче зберегти доступ до муру.

Візуалізація оновленого простору біля пам'ятника Міцкевичу

Директор НДЦ «РАС» також додав, що в дебатах із замовником і проектантами вирішили експонувати рештки Високого муру на цокольному поверсі і залишки тієї дороги 15-го століття. Спочатку була пропозиція обрати з двох варіантів: або скріплення бруківки, розрізання її на шматки і потім монтування назад, коли буде влаштована фундаментна основа, або ж нумерування і розбирання по шматочках, а потім монтування на новосформовану основу тієї дороги. Підтримали останній варіант, як найбільш компромісний та технологічно легший. Також там вирішили зробити доступ до стін муру у підвальному приміщенні готелю.

«Я пропонував, щоб там був доступ огляду згори, тобто треба було забрати перекриття між цокольними і першим поверхом. На жаль, проектанти, які займаються тим готелем, сказали, що це неможливо. Я мало вірю в це, бо в Європі є не один приклад, коли ми з висоти першого-другого поверху бачимо через скляну підлогу ті всі рештки. Як на мене, тоді воно має сенс. А цікавого в тому, щоб зайти в закрите приміщення підвалу і побачити кусок стіни я не бачу. Воно не дає того ефекту візуально», – зазначив Олег Осаульчук.

Візуалізація 25-метрового готелю на пл.Міцкевича, 9

Зазначимо, що будівництво паркінгу планували почати разом із готелем на площі Міцкевича, 9, але під землею під час археологічних досліджень знайшли рештки Високого муру, через що компанія-забудовник ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» призупинила будівництво. Плани щодо реалізації цього проєкту змінювалися кілька разів: усе впиралося в той виявлений під час розкопок мур, який забудовник обіцяв обов’язково збергти. Зокрема, у планах влаштування спеціальної експозиції, яку зможуть побачити львів’яни та гості міста.

Директор компанії-забудовника ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» на питання Tvoemisto.tv про те, на основі яких геологічних досліджень розробляли проєкт, відповів, що на ділянці біля пам’ятника Міцкевичу в зоні розробки детального плану території проводили археологічні, інженерні й геологічні вишукування.

«За погодження проєкту ДПТ та наступного проєктування підземного паркінгу будуть проводити ретельні інженерно-геологічні дослідження. Саме вони мають стати основою конструктивних рішень із влаштування підземного паркінгу. Але на все свій час», – пояснив Євген Зінов’єв.

Читайте також: 25-метровий готель на площі Міцкевича проєктуватимуть поляки

Водночас директор НДЦ «РАС» Олег Осаульчук зазначив у коментарі Tvoemisto.tv, що про розташування рештків муру було відомо заздалегідь після археологічного дослідження. Така ж ситуація, каже він, виникне, коли продовжать робити підземний паркінг на площі Міцкевича, де обов'язково повинні проводити археологічні роботи, адже рештки муру там теж є.

«На площі Міцкевича, 9 ми дослідження провели вчасно. Інша справа, що замовник мав бути готовий до тих речей, і він повинен був мати відповідні застереження та містобудівні умови та обмеження ще до початку будівництва і проектних робіт. Культурна спадщина не може сповільнювати будівні роботи», – додав Олег Осаульчук.

Нагадаємо, у Львові планують реконструювати площу Міцкевича, ліквідувавши ділянку для руху транспорту. Одну смугу перенесуть як додаткову перед пам’ятником, а замість неї, де зараз автостоянка та смітники, хочуть облаштувати пішохідну зону. Паркінг зроблять підземним. З кінця грудня 2020 року на об’єкті працювала група реставраторів, яку очолював досвідчений фахівець з Німеччини Дірк Брюггеманн-Булгаков. Їхня мета – ретельно законсервувати всі виявлені археологами на цій ділянці фрагменти й надійно захистити їх на період майбутніх будівельних робіт. Фінансує проведення консерваційних робіт «Центр розвитку нерухомості». Авторський нагляд проєкту проводить головна архітекторка компанії «Зелемінь» Наталя Зінчук. Компанія спеціалізується на реставраційних роботах, реконструкції й пристосуванні споруд та пам’яток архітектури. Проєктантом готелю є польська архітектурна студія Kuryłowicz & Associates, що має офіси у Варшаві та Вроцлаві.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!