Курбан-Байрам у Львові. 5 фактів про мусульманське свято

2343 0
У ці дні мусульмани всього світу святкують Курбан-Байрам. Пропонуємо вам кілька фактів про свято і те, як воно проходитиме у Львові.
фото: vistkar.com, wallpaperscraft, credo-ua.org, vk.com

фото: vistkar.com, wallpaperscraft, credo-ua.org, vk.com

1. Курбан-байрам – одне з найбільших релігійних свят мусульман. Свято знаменує день закінчення Хаджу – паломництва вірян до Мекки. У цей день мусульмани приносять в жертву тварин (курбан) у пам’ять про те, як за Кораном пророк Ібрагім хотів принести в жертву Аллаху свого сина Ісмаїла. Але Аллах послав архангела Джабраїла з баранцем і врятував Ібрагімові сина.

2. Арабська назва свята Ід аль-Адха, перекладається як «свято жертви».

3. Обов’язковим обрядом свята є заклання жертовної тварини (барана, кози, верблюда, корови або буйвола) після святкової молитви. Жертовне м'ясо роздається бідним, хворим, людям похилого віку, родичам та друзям.

4. У святковий день слід вчинити повне обмивання та одягнути чистий та святковий одяг. Невідємною частиною святкування є такбір — звеличення Аллаха, яке повторювати під час ранкової прогулянки до храму.

5. Святкове привітання мусульман звучить так: «Такаббаль Аллаху Мінна ва мінкум» (нехай візьме Аллах від вас і від нас).

У Львові теж запланували кілька заходів у рамках святкування. Так, у п'ятницю,  25.вересня, з 16-00 до 21-00 у центрі Дитяча Планета (вул. Стрийська  202) відбудеться Свято для дітей та батьків з цікавими вікторинами. Вхід з запрошеннями вільний.

А у суботу, 26 вересня, з 15.00 до 17.00 запрошуємо дітей на солодкий стіл до Ісламського культурного центру імені Мухаммада Асада (вул. Авраама Лінкольна, 29а).

За матеріалами: hromadske.tv, uk.wikipedia.org.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!