Курс на ЄС. У Львові може запрацювати центр з підтримки малого та середнього бізнесу

1925 0
Маючи потенційно великі шанси для розвитку український бізнес зіштовхується з рядом проблем: не налагодження контактів з європейським клієнтами і партнерами, відсутність продуктивних міжбізнесових відносин та маркетингових навичок. З метою вирішення цих проблем в ЄС розроблено програми, для покращення розвитку українського бізнесу, одна з яких – створення в Україні 15 регіональних центрів підтримки малого та середнього бізнесу. Один із таких центрів може запрацювати у Львові. Про те, чого навчатимуть українських підприємців, на яких умовах надаватимуть кредити та чому банкам вигідно брати участь у програмі створення центрів розповів Tvoemisto. tv Давід Стулік, прес-аташе представництва ЄС в Україні.
фото: rbc.ua

фото: rbc.ua

В Україні може запрацювати 15 регіональних центрів підтримки бізнесу

Одна з ініціатив – це нематеріальна  підтримка ЄС України, для перезапуску економіки (EU Support to Ukraine to Re-launch the Economy (EU SURE). «Завдяки цій програмі з’являється можливість змінити бізнесове середовище, співпрацюючи з Міністерством економіки розвитку і торгівлі України та іншими регуляторними органами. Метою проекту є зменшення регуляційного тиску на бізнес, впроваджуючи, натомість, програми економічного розвитку», – пояснив Давід Стулік.

 «EU SURE» встановить мережу центрів підтримки бізнесу у 15 регіонах України, (у яких саме – триває обговорення), де надаватимуть консультаційні  послуги та поради. Такі центри працюватимуть за схемою, розробленою Європейським банком реконструкції та розвитку, в офісах банку у  Києві та Львові.

«В центрах надаватимуть рекомендації для розвитку бізнесу на основі контракту з розподілу витрат, допомагатимуть покращити менеджмент, презентуючи міжнародні стандарти фінансової звітності і хороші маркетингові практики, і допомагатимуть компаніям пристосуватися до нових регуляційних норм,  передбачених Угодою про асоціацію між ЄС та Україною, зокрема її частиною про торгівлю, що почала діяти з 1 січня 2016», – прокоментував Давід Стулік.

Програма «DCFTA facility» сприятиме доступу до кредитів та позик

Українському бізнесу не вистарчає вирішального компонента для свого розвитку: доступу до грошей. Сьогодні процентні ставки на позики є неймовірно високі і можуть сягати 30% в національній валюті. Позики в євро і доларах дешевші, але, відповідно, більш ризиковані, зважаючи на нестабільність гривні впродовж останніх років. Відтак, ЄС пропонує ініціативу «DCFTA facility», яка допомагатиме українському бізнесу пристосуватися до нових реалій зони вільної торгівлі з ЄС. На відміну від «EU SURE» ця програма є регіональною і поширюється не лише на Україну, але й Грузію та Молдову.

Гарантійний фонд заохочуватиме банки давати більше кредитів для бізнесу на вигідніших умовах

Не секрет, що банки потерпають від девальвації, коли беруть кредит в євро, а видають – у гривнях. Завдання гарантійного фонду ЄС – страхування валютного курсу, що зменшить ризики, пов’язані з його коливанням.

Також співпраця гарантійного фонду з активом комерційних банків в Україні створюватиме «подушку безпеки» для малого і середнього бізнесу. Фонд сприятиме зменшенню тиску на банки і пропонуватиме їм надавати більше кредитів для бізнесу на кращих умовах. «Банк, наприклад, може зменшити свої відсоткові ставки для малого і середнього бізнесу, з перспективою отримання часткового відшкодування коштів фондами ЄС у випадку, якщо кредит не буде погашений підприємцем. Або продовжити термін кредиту і розраховувати на розподіл відповідальності з фондом ЄС у разі виникнення можливих ризиків»,  – розповідає Давід Стулік.

Бюджет «DCFTA Facility» для України – 100 млн євро

Загальний бюджет програми «DCFTA Facility» становитиме 100 млн євро, і це лише для України. Також очікується 

вливання щонайменше 1 млрд євро нових інвестицій для розвитку малого і середнього бізнесу. Співпраця з активом комерційних банків України, мережа яких в областях і сільських місцевостях, може розширити доступ до капіталу.

«Усе це сприятиме покращенню ситуації в сфері бізнесу, який таким чином зможе ефективніше розвиватися на локальному рівні і мати кращий доступ до міжнародних ринків.  Нема потреби пояснювати, що успіх української економіки і суспільства у багатьох аспектах залежить від того, як малий та середній бізнес пристосується до сучасних змінних тенденцій», – зазначає Давід Стулік.

Підготувала Оксана Лісна

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!