Квартири для переселенців планують збудувати у 10 регіонах України

1937 0
Після того, як уряд відновить зруйновані будинки вимушених переселенців, вони повернуться до них, а нові квартири віддадуть військовим та людям, які стоять у чергах на житло.
ФОТО: ALEXLOURIE.PHOTO

ФОТО: ALEXLOURIE.PHOTO

Український уряд планує викупити недобудовані та не введені в експлуатацію багатоквартирні будинки й добудувати їх, щоб забезпечити житлом десятки тисяч українців, які втратили домівки через війну. Про це в інтерв’ю Forbes повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Читайте також: Українці можуть повідомити про пошкоджене під час війни майно через «Дію». Як це зробити

За його словами, переселенців планують забезпечити не модульними, а повноцінними квартирами з меблями та побутовою технікою. Програму реалізовуватимуть у 10-ти регіонах України.

«Люди не повинні жити в спортзалах або школах. Ми вибрали проєкти, які можна втілити за три місяці. Це будуть саме квартири — здебільшого двокімнатні, але й однокімнатні, і трикімнатні», – каже Кирило Тимошенко.

Після того, як уряд відновить зруйновані будинки вимушених переселенців, вони повернуться до них, а нові квартири віддадуть військовим та іншим людям, які стоять у чергах на житло.

Загалом програма передбачає будівництво десятків тисяч квартир.

Читайте також: Панельки чи префаби. Яке житло слід будувати для переселенців

За попередніми підрахунками, вартість готового житла обходитиметься приблизно у тисячу доларів квадратний метр. Але в Офісі президента зазначили, що говорили з будівельниками з кожного регіону, і вони готові мінімізувати свої прибутки, щоб це було дешевше.

Станом на 11 квітня уряд отримав від людей понад 66 тисяч заяв про пошкоджене житло внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну. Подати таку заяву можна через «Дію». Згодом обіцяють запустити таку можливість і через ЦНАПи.

Читайте також: Люди мають обирати. Юліан Чаплінський про забудову Львова після війни

Нагадаємо, що у Дрогобичі, що на Львівщині, готові побудувати нові багатоповерхівки для переселенців. У мікрорайоні вулиці Євгена Коновальця є можливість спорудити кілька багатоквартирних будинків, аналогічно на вул. Пилипа Орлика. Загалом місто може забезпечити побудову понад 15 тис. нових осель для внутрішньо переміщених осіб. А у Львові 7 квітня розпочали облаштовувати перше контейнерне містечко для тимчасового перебування українців, які змушені евакуюватись із гарячих точок. Наразі тут встановлять 70 житлових контейнерів, у яких зможуть жити понад 350 людей. В одному будиночку можуть жити 2-4 людини. Всередині є меблі, світло, тепло. Санвузли та їдальня будуть розташовані на території містечка.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!