Україна і представники понад 40 країн підписали в Швейцарії декларацію про відновлення країни

881 0
Відновлення може коштувати до 750 мільярдів доларів.
Фото: Радіо свобода

Фото: Радіо свобода

5 липня десятки країн взяли на себе зобов’язання підтримувати Україну під час тривалого і дорогого відновлення й погодилися з необхідністю проведення широких реформ для підвищення прозорості й боротьби з корупцією. Завершуючи дводенну конференцію в південному швейцарському місті Лугано, лідери близько 40 країн підписали декларацію, яка викладає принципи для відбудови України, передає Радіо свобода. 

Підписанти, зокрема США, Велика Британія, Франція та Японія, «найрішучішим чином» засудили військову агресію росії проти України і закликали москву негайно вивести свої війська.

Підписанти привітали зобов’язання щодо надання політичної, фінансової та технічної підтримки і започаткували принципи Лугано для відновлення, яке, за даними Києва, може коштувати до 750 мільярдів доларів.

Читайте також: Українці зможуть оформляти ID-картки та паспорти за кордоном

У принципах Лугано підкреслюється, що «процес відновлення має сприяти прискоренню, поглибленню, розширенню і досягненню зусиль України щодо реформ і стійкості відповідно до її європейського шляху», – йдеться в документі.

Декларація також містить заклик до того, щоб процес відновлення був «інклюзивним і забезпечував гендерну рівність».

Додамо, що президент України Володимир Зеленський напередодні під час відеовиступу на конференції у швейцарському місті Лугано анонсував національний План відбудови України. За його словами, за чотири місяці повномасштабної війни проти України росія знищила 2102 освітні об’єкти, 799 об’єктів медичної інфраструктури та близько 80 тисяч житлових об’єктів.

Довідково.

4–5 липня в швейцарському місті Лугано відбувалася масштабна Міжнародна конференція з питань відновлення України. У ній брали участь представники 40 країн і 18 організацій.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що російське керівництво може планувати вторгнення на територію сусідніх країн.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!