Київрада відхилила петицію проти забудови Вознесенських печер

2327 0
У Київраді наголосили, що нерухомість на Вознесенському узвозі, 25 є приватною власністю
Вознесенські печери. Фото з відкритих джерел

Вознесенські печери. Фото з відкритих джерел

Київрада відхилила петицію проти забудови Вознесенських печер, що набрала необхідну кількість підписів киян. Про це свідчить відповідь на звернення громадян на сайті електронних петицій міськради.

У Київраді зазначили, що у 2010 році ділянку було передано в оренду для експлуатації та обслуговування житлового будинку на Вознесенському узвозі, 25, який належить ТОВ «КЕПІТАЛ РІЕЛ ЕСТЕЙТ», яке хоче побудувати на ділянці житловий комплекс.

Хоча у відповіді за підписом заступника міського голови Володимира Бондаренка і вказано, що ділянка на Вознесенському узвозі, 25 розташована на території пам’ятки археології місцевого значення – Культурний шар Копирева кінця ХІ-ХІІІ ст. і її забудова регулюється наказом Міністерства культури та інформаційної політики України №599 від 2 серпня 2021 року "Про затвердження меж та режимів використання території історичних ареалів Києва", будинок на цій ділянці належить ТОВ «КЕПІТАЛ РІЕЛ ЕСТЕЙТ» на правах приватної власності.

Читайте також: Зберегти унікальну садибу Терещенків: активісти просять киян долучитися до збереження пам'ятки

«Відтак проєкт рішення буде розглянуто Київською міською радою відповідно до чинного законодавства України», - сказано у документі.

Активісти заявляли, що компанія незаконним шляхом отримала право власності на будинок номер 25 по Вознесенському узвозу, хоча будинок цей знятий з обліку ще в 1980-х роках і фактично не існує. Вони наполягають, що у забудовника в планах змінити цільове призначення ділянки й знищити історичний артефакт.

«Вимагаємо заборонити зміну цільового призначення і забудову ділянки. Печери мають бути збережені і стати музейною пам'яткою Києва. Подібні об'єкти - велика рідкість, і їхнє дослідження та охорона мають бути в пріоритеті», - наголошується у петиції. 

Нагадаємо, рукотворні печери орієнтовно 12 століття знайшли восени 2022 року на Вознесенському узвозі, на місці історичного будинку, який знесли ще в 1980-х роках.

На засідання Київради вже не раз хотіли винести проєкт рішення про зміну цільового призначення ділянки на Вознесенському узвозі, 25. Завдяки розголосу проєкт рішення не розглядали.

Міністерство культури звернулося до Київради з закликом зберегти стародавні печери від забудови. 

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!