Київська турагенція влаштувала Halloween-вечірку в аварійному Підгорецькому замку

4978 0
Вхід коштував 666 грн 13 коп., а спонсором ночі був виробник віскі.
фото: Олександр Бистріков

фото: Олександр Бистріков

У ніч на 4 листопада у Підгорецькому замку на Львівщині відбулась Halloween-вечірка. Організувала її київська агенція Deinde, про що ідеться на її сторінці.

Це була костюмована дискотека зі запрошеним діджеєм, секретним опівнічним флешмобом та напоями від виробника віскі Johnnie Walker. За трансфер у замок і назад до Львова, вхід на вечірку, напій, флешмоб та розіграш подарунку треба було заплатити 666 грн 13 коп.

Читайте також: Підгорецький замок уперше за 79 років відкрили для відвідувачів

Організатори зазначають, що Підгорецький замок – один з найвизначніших не лише на Львівщині, а й в Україні загалом, а також – один з кращих зразків замку з бастіонними укріпленнями в Європі. Також вони згадають про привид Білої Панни, яким відомий Підгорецький замок.

Ця вечірка викликала обурення серед громади Львова, адже Підгорецький замок перебуває в аварійному стані. Журналістка Наталія Струк розповіла, що організатори вечірки, коли побачили телекамери, викликали поліцію. Журналісти вимагають пояснень у голови ЛОДА Олега Синютки, у департаменту культури ЛОДА, у директора галереї мистецтв Тараса Возняка та у поліції.

Підгорецький замок будували протягом 1635-1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського.

Під час Першої світової війни вражаючі інтер'єри пам'ятки архітектури та культури розікрала російська армія. Підгорецький замок був на лінії фронту, але його вдалось зберегти, принаймні саму споруду. До 1939 року тут був музей князів Сангушків, але колекцію евакуювали з початком Другої світової війни.

1945 року замок розграбували військові Золочівського гарнізону. У 1949 році тут відкрили санаторій для хворих на туберкульоз.

1956 року в замку сталася велика пожежа, що знищила більшу частину внутрішнього оздоблення. Після відновлювальних робіт туберкульозний санаторій для хворих залишався в замку до часів незалежності України.

У 1997 завдяки праці Бориса Возницького Підгорецький замок передали Львівській галереї мистецтв. Того ж року створено благодійний фонд відродження замку на чолі з тодішнім директором Галереї мистецтв. Після відновлення палац планували перетворити на музей інтер’єрів, та після загибелі Бориса Возницького все зупинилось.

Тим часом, кошти на реставрацію замку та його ансамблю хоча би частково збирають благодійники, роботи виконують волонтери.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!