Китайці планують з'єднати Львів із трьома європейськими столицями залізницею

4737 0
Міністерство інфраструктури України готує меморандум з найбільшим китайським інвестором для розвитку залізничного сполучення за напрямком Київ – Львів – Варшава – Берлін та Київ – Одеса.
Фото: tyzhden.ua

Фото: tyzhden.ua

Про це 15 квітня заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, – передає Новое Время.

За словами в.о. голови правління Укрзалізниці Євгена Кравцова, якщо проект в майбутньому буде реалізований, це дозволить значно збільшити швидкість сполучення між містами. Таким чином буде створено швидкісний транспортний коридор в Східну Європу, зазначає Кравцов.

Директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк додає, що проект буде привабливим і для туристичних компаній. Проект поїзду до Одеси, може і не окупитися, оскільки його доведеться повністю робити під європейську колію. «Потрібно буде практично перекласти шлях», - каже Вовк.

Кравцов не бачить проблеми у зміні колії. Він наводить приклад високошвидкісного сполучення між Іспанією і Францією. «Там використовується спеціальна система швидкої зміни колісних пар, яка дозволяє швидкісним поїздам практично без втрати часу проходити маршрут», - пояснює Кравцов. Вовк додає, що набагато більш підготовленим є проект добудови колії до Львова.

Міністр зазначив, що поїзд у напрямку Київ-Одеса буде також в Крим, коли його повернуть Україні.

Читайте також: Зі Львова до Стамбула та на острів Крит: у львівському аеропорті нові рейси

Вовк розповідає, що китайські інвестори зараз активно розвивають швидкісний рух в інших країнах. Наприклад, вони активно будують високошвидкісні лінії в Східній Азії. Він нагадує про проект створення швидкісного залізничного коридору між Угорщиною та Сербією. Як правило такі проекти створюються на китайські кредити, на китайському обладнанні та за китайськими технологіями, пояснює Вовк.

«Україна в цілому є перспективною країною для високошвидкісного залізничного руху», – впевнений Кравцов. Проте, жодних інших подробиць проекту міністр не повідомив.

Слід заначити, що така інформація була оприлюднена ще в грудні 2015 року. Тоді ще заступник міністра транспорту Володимир Омелян написав «Сьогодні провели переговори з компанією, яка входить до Топ-3 інфраструктурних корпорацій азійського регіону. Є предметний інтерес інвестувати в будівництво високошвидкісного пасажирського залізничного сполучення Київ-Львів-Варшава-Берлін та Київ-Одеса, розбудову річкової логістики та сучасних автомагістралей. З наступного тижня розпочинаємо спільну експертну роботу над підготовкою проектних пропозицій. З Богом!», – йдеться у повідомлені.

Нагадаємо, в березні уряд Львова повідомив про плани будівництва вузькоколійної залізниці до Варшави.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!