Київ

Кияни підтримали петицію про позбавлення повноважень депутатів Київради від ОПЗЖ

651 0
Автор петиції просить Київраду звернутися до Верховної Ради з проханням розглянути законопроєкт 7476 про позбавлення мандатів депутатів від проросійських партій.
Фото: КМДА

Фото: КМДА

Кияни вимагають позбавити повноважень у місцевих радах депутатів від ОПЗЖ. Відповідна петиція отримала необхідні для розгляду 6 тисяч підписів.

Звернення було опубліковане 9 березня і набрало понад 6 тисяч підписів за 20 днів.

Автор петиції просить Київраду звернутися до Верховної Ради з проханням розглянути законопроєкт 7476 про позбавлення мандатів депутатів місцевих рад від проросійських партій.

«У Київській міській раді сидять представники ОПЗЖ — вони члени комісій і впливають на стратегічні проєкти і обороноздатність Києва. До повномасштабного вторгнення ці самі депутати реєстрували проєкт рішення і просували російську вакцину Спутнік. Частина депутатів ОПЗЖ взагалі виїхали за кордон і не з'являються на засіданнях», - йдеться у документі.

Нагадаємо, у Верховній Раді зібрали 150 підписів для звернення щодо позбавлення представників забороненої партії ОПЗЖ депутатських мандатів.

Також відповідну петицію на сайті Офісу президента підтримали 37159 осіб. Реагуючи на петицію, 2 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський доручив голові ВР Руслану Стефанчуку опрацювати питання.

Попередня петиція про позбавлення мандатів усіх депутатів від ОПЗЖ набрала 30280 підписів. 1 грудня 2022 року президент так само звернувся до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з проханням розглянути петицію.

Нагадаємо також, що 15 вересня 2022 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду постановив залишити апеляційну скаргу політичної партії ОПЗЖ без задоволення і таким чином остаточно заборонив її діяльність у нашій країні.

У листопаді Стефанчук пояснював, що для позбавлення мандатів депутатів від ОПЗЖ немає законних підстав.

У березні Стефанчук звернувся до проросійських політиків з проханням скласти мандати у законний спосіб, що передбачений статтею 81 Конституції України.

Водночас додамо, що у січні депутатів Тараса Козака зі Львівщини, Віктора Медведчука, Андрія Деркача та Рената Кузьміна після позбавлення українського громадянства позбавили депутатських повноважень. Також парламент  достроково припинив депутатські повноваження Ігоря Абрамовича, Іллі Киви, Юлії Льовочкіної, Вадима Новинського, Наталії Королевської, Юрія Солода та Олега Волошина, обраних від забороненої політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Вони написали заяви про складання мандатів. Також за власною заявою припинено повноваження проросійського депутата Андрія Аксьонова, який у 2021 році переміг на довиборах до ВР у 50 окрузі на Донеччині (балотувався від партії "Порядок").

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!