Лекції про модернізм в містобудуванні ХХ ст. Де послухати? Програма

3379 0
З 25 до 29 серпня у Львові відбудеться просвітницький проект «Дні модернізму у Ратуші: архітектура, урбаністичні візії, спадщина», під час якого лектори з Амстердаму, Києва, Львова, Москви та Нью-Йорка розповідатимуть про містобудування у ХХ столітті, а також демонструватимуть найкращі світові зразки переосмислення модерністської спадщини.
Фото: varandej.livejournal.com, maxpark.com, skyscrapercity.com

Фото: varandej.livejournal.com, maxpark.com, skyscrapercity.com

Одним зі завдань «Днів модернізму у Ратуші» є спроба спровокувати та надихнути відвідувачів по-новому подивитися на так звані «депресивні райони» міст, побачити там перспективу та простір для творення.

На завершення «Днів модернізму у Ратуші», в суботу, 29 серпня, студенти з України, Польщі, Росії, Німеччини та Словаччини презентують проект «Новий Львів на Новому Львові», у якому запропонують способи відновлення та сталого розвитку цієї дільниці.

25 серпня, вівторок, 19:00. «Місто, або Туди і назад». Дмітрій Кокорін і Ярослав Ковальчук

Модерністське місто померло. Хоча архітектурні ідеї та знахідки модернізму і далі надихають сучасних архітекторів, проте у плануванні міст модерністські прийоми майже не застосовуються. Аби зрозуміти, чому відбулося саме так, слід поглянути на усю історію розвитку європейського містобудування. Переосмислення організації просторів міста XVII-XIX століть призвело до з’яви так званого «барокового планування». Ключовою ідеєю стало бачення вулиць і площ як єдиної системи громадських просторів.

Модерністське містобудування виникло як відповідь на виклики урбанізації. Можливості для масової реалізації нових ідей з’явилися після Другої світової війни. Однак досить швидко виявилося, що модерністське місто є далеко не ідеальним місцем для життя.

Усі ці питання ми обговоримо під час лекції – чому європейці відмовилися від модернізму у містобудуванні, чим модерністська архітектура відрізняється від модерністського містобудування та якими є сучасні підходи до планування та забудови міст.

26 серпня, середа, 19:00. «Новий Львів у контекстах: візії, архітектура, сучасність». Юлія Богданова та Юліан Чаплінський

Сьогодні архітектура функціоналізму з її естетикою відмови від декору є мало шанованою та зрозумілою не лише для пересічних мешканців, але і для багатьох фахівців: істориків, архітекторів, будівельників. Таким чином, об’єкти, споруджені у міжвоєнне двадцятиліття, зазнають масових перебудов та руйнацій.

Метою лекції є розкриття особливостей становлення дільниці Новий Львів, початок організованої забудови якої припадає на 30-ті роки ХХ століття, в історичному, економічному, політичному та інших контекстах. Яке місце займає дільниця Новий Львів у тогочасному Львові, Львів у Польщі, Польща у Європі? Яка роль архітектора і влади у процесах розвитку міста? Чому виникли будинки без декорів?

Роль лектора полягатиме у розкритті історичного досвіду виникнення Нового Львова, роль опонента – у висвітленні сучасних методів роботи з об’єктами функціоналізму у Львові та можливостями їх збереження.

27 серпня, четвер, 19:00. «Проект WOW Amsterdam: голкотерапія для депресивних районів». Кейс Ван Райвен та Надєжда Ніліна

Сьогодні в Амстердамі проживає більше 800 000 мешканців. Місто дуже швидко зростає. Це великий лоґістичний, фінансовий, культурний і, ясна річ, туристичний центр Нідерландів та усієї Європи. Водночас вражає, що саме тут можна знайти величезну кількість незайнятих, спорожнілих споруд (від закинутих шкіл до заводів і фабрик, що більше не діють). Трансформація цих пустих урбаністичних просторів сьогодні є пріоритетом і місцевої, і державної політики. Адже саме переосмислення функцій цих споруд дозволить підтримати амбіції Амстердаму стати центром інновацій та сучасного мистецтва, а також знайти можливість комфортного проживання для митців, студентів тощо.

Проект «WOW Amsterdam» втілюється в одному з депресивних районів міста, зведеному в 50-их роках в дусі конструктивізму. Сьогодні тут утворився один з потужних міських культурних центрів, мешканці якого тісно співпрацюють з іншими жителями цієї ділянки – еміґрантами з Марокко та Туреччини.

28 серпня, п’ятниця, 19:00. «”Похорон відлиги”: боротьба з архітектурою модернізму як симптом». Ніколай Малінін та Катерина Гончарова

Архітектура модернізму зазнає на території Росії таких втрат, що цей процес можна розглядати як не зовсім усвідомлену, проте очевидну боротьбу з тими цінностями, які вона втілювала. Процес почався не сьогодні, але у світлі нинішніх російських політичних змін виглядає тим, що мало їм логічно передувати. У повсюдному знесенні хрущовської архітектури видно гонитву за вигодою, однак можна розгледіти за цим і цілком виразну неприязнь влади до таких її характеристик, як, до прикладу, чистота, простота, оголеність й висота.

Усі події відбуватимуться у приміщенні ресторану «Ратуша» (площа Ринок, 1). Вхід – вільний.

За даними Центру міської історії Центрально-Східної Європи.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!