Лемківській церкві у Львові виповнилося 30 років

1595 0
Церква святих Володимира і Ольги це типовий зразок лемківського дерев`яного храмобудування.
Фото: Галінфо

Фото: Галінфо

Сьогодні у Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького відзначили пам'ятну дату для головної святині лемків Львівщини – 30 років Лемківській церкві святих Володимира та Ольги.

Джерело: Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького

«Ще у 1988 році група лемківських культурних діячів, членів правління товариства «Лемківщина» виступила перед дирекцією та Вченою радою Музею з пропозицією відтворити у скансені лемківську церкву – точну копію існуючої. Влітку 1990 року до Польщі з Музею відправилася наукова експедиція, яка після огляду різних церков прийняла рішення, що найкращим зразком для відтворення є церква святих Кузьми та Дем'яна (1831 р.) зі с. Котань колишнього Ясельського повіту (Польща)», – пишуть на сторінці музею.

Про село Котань 

У селі Котань Ясельського повіту (Польща) наприкінці XIX ст. проживало 316 мешканців, з них 300 греко-католики і 16 римо-католиків. У другій половині 1920-х років половина мешканців села перейшли на православ’я.

Частина лемків у 1945 році була депортована у східну Україну, частина у 1947 році депортована на західні землі Польщі до Зеленогурського воєводства. Після виселення українців село заселили польські поселенці.

Котань / Фото: Olga Kajrod у Facebook

У період між 1945 і 1947 роками, в цьому районі тривала боротьба між підрозділами УПА проти радянських і польських військ. Ті з українців, хто вижив, у 1947 року під час операції Вісла були ув'язнені в концтаборі Явожно, або депортовані на понімецькі землі Польщі, натомість на цю територію заселено поляків.

Історія церкви 

Як пише «Галінфо», відтворена у музеї церква із с. Котань – це типовий зразок лемківського дерев`яного храмобудування, який посів важливе місце у експозиції музею. Лемківська церква є дерев`яна, у плані тридільна, нава і святилище мають зрубну конструкцію.

Характерною рисою лемківських церков є розміщення високої башти-дзвіниці над бабинцем. Верхи нави і святилища у порівнянні з дзвіницею над бабинцем є значно нижчими і в свою чергу поступово «спадають», що надає гармонійного вигляду силуету церкви. До церкви заходиться через невеликий бабинець з західної сторони.

Читайте також: Молитви за українських воїнів та Україну. Три тексти за мир

Нава, де стоять вірні під час богослужінь, є простора і світла. Тут стоїть тетрапод, на якому лежить Євангеліє і хрест. Інтер’єр лемківської церкви святих Володимира і Ольги є оздоблений переважно новими іконами та речами церковного вжитку.

Зазначимо, що місце під майбутню церкву посвятили Блаженніший Мирослав Іван Любачівський, Верховний Архиєпископ і Кардинал і Висопреосвященний владика Володимир Стернюк 7 квітня 1991 року.  Її збудували на пожертування лемків США, Канади, лемківської громади Львова і музею. 

Церква св. Володимира і Ольги, окрім свого літургічного призначення,є культурним центром, довкола якого гуртуються лемки, зберігаючи і плекаючи свої традиції.

Нагадаємо, Тvoemisto.tv зібрало у підбірку молитви за ЗСУ, Україну та українських захисників.

Софія Шавранська

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!