Лікарі назвали 10 неочевидних способів зіпсувати зуби

2805 0
Стоматологи точно знають, як і чим ми псуємо свої зуби щодня, адже саме їм доводиться потім усе виправляти.

Лікарі зі стоматологічних клінік Манчестера вказують на 10 напрочуд простих, але розповсюджених помилок, які руйнують наші зуби щодня.

Деякі з них не такі очевидні — наприклад, плавання у басейні. Перелік усіх хибних кроків з посиланням на The Daily Mail наводить Українська правда.

1. Вживання сухофруктів

Родзинки чи більш розповсюджені сухофрукти, наприклад, манго, ананаси чи журавлина, містять багато кислоти, тож вони руйнують зуби, особливо якщо надовго застрягнуть у порожнинах між зубами.

2. Жування кубиків льоду

Крихкість льоду та низька температура здатні руйнувати зуби. Вони спричинюють мікроскопічні тріщинки в емалі, які з часом призведуть до ще гірших проблем. Потрощений лід значно менш шкідливий, ніж цілі кубики.

3. Плавання у басейні

Якщо часто плаваєте у басейні, ви можете помітити, що зашкодили зубам. Хімічні речовини, які додають до води, особливо хлор, спричинюють ерозії емалі.

Наукові видання American Journal of Dentistry та журнал Канадської стоматологічної асоціації стверджують, що плавання у басейні з високим вмістом хлору протягом 34 тижнів поспіль викликає швидкий розвиток ерозій та чутливості зубів.

Тож краще плавайте із закритим ротом.

4. Гаряча вода з лимоном, чай та кава

Ці напої не лише лишають плями на зубах, а ще й спричинюють гниття. Обидва містять багато кофеїну, який висушує порожнину рота, роблячи зуби уразливими до карієсу.

Щодо плям — чай вважається навіть гіршим варіантом, ніж кава. Справа у тому, що таннін у чаї є сильнішою речовиною, яка утворює плями, ніж кофеїн.

Щоправда, щоб на зубах лишились довготривалі плями, треба випити багато чорної кави — п'ять чи шість чашок на день. Від кави з молоком ефект не такий відчутний.

Плями від кави поверхневі, зачіпають лише біоплівку — тонкий шар бактерій, котрі вкривають зуби та ясна, і не проникають до емалі.

Багато хто п'є воду з лимоном, вважаючи напій здоровою альтернативою каві й чаю. Натомість одержують значну ерозію емалі.

5. Вино

Вино погано впливає на зуби, адже в його основі виноград, який містить багато кислот. Деякі вина гірші за інші — наприклад, вино з бульбашками чи просеко, бо газ діє так само, як і кислота.

Сомельє порадять вам потримати вино у роті, щоб краще відчути смак, але це — найгірша річ, яку ви можете заподіяти своїм зубам.

6. Зубні щітки з жорсткою щетиною

Дехто думає, що тверді зубні щітки — кращі. Це не так, особливо для літніх людей. З віком ясна оголюють коріння зубів, і ті стають незахищеними, з підвищеною чутливістю.

Коріння вкриті цементною речовиною, яка руйнується швидше за емаль.

Щітка з жорсткою щетиною може подразнити ясна і призвести до чутливості зубів.

7. Занадто часте чищення

Чистіть зуби двічі на день, радять стоматологи. Багато хто чистить їх частіше, особливо після прийомів їжі. Однак чищення одразу після обіду, особливо якщо ви пили газовані напої чи колу, навпаки шкодять зубам ще більше.

Газовані рідини чи кислоти потрапляють в емаль та у захисні шари під емаллю — дентин.

Чищення зубів занадто швидко після прийому їжі може допомогти кислоті потрапити глибше, руйнуючи зуби.

Потрібна щонайменше година, щоб зменшити вплив кислоти чи газу на зуби.

8. Забагато фруктів

Фрукти містять багато кислот, потенційно шкідливих для зубів. У них також чимало цукру, яким живляться бактерії, продукуючи небезпечний кислотний наліт.

Це ставить прихильників здорового харчування у глухий кут: гастроентерологи кажуть їсти п'ять фруктів на день, дантисти радять протилежне.

Згрупуйте споживання фруктів у меншу кількість прийомів їжі. Пийте також воду та вживайте сир, який нейтралізує вплив фруктів на зуби.

9. Пірсинг язика та губ

Дуже легко, маючи пірсинг, зачепити зуби і пошкодити їх.

10. Зуби як інструмент

Дехто зубами відриває ярлики та цінники з одягу, відкриває пакети з чіпсами, відкручує пляшку з лаком для нігтів.

Тут навіть пояснення не треба. Просто припиніть і купіть ножиці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!