Лікарів мотивуватимуть до нових принципів роботи надбавками за здорових пацієнтів

2453 0
Із стартом медичної реформи, як у лікарів, так і у пацієнтів виникло чимало питань. Зокрема, фахівцям доведеться змінювати звички й працювати за новими правилами, відповідати новим вимогам. У МОЗ обіцяють мотивувати лікарів як батогом, так і пряником.
Фото: kordon.in.ua

Фото: kordon.in.ua

«Реформа захищає не тільки пацієнта, а й лікаря. Ті, хто працює у поліклініках, амбулаторіях та сімейні лікарі відчують підтримку держави й це вже їх мотивуватиме». У цьому запевнила очільниця МОЗ Уляна Супрун в інтерв’ю для «Укрінформу».

Якість роботи контролюватимуть: від лікарень вимагатимуть оприлюднення наявності ліків, які були закуплені державою, і які люди мають отримувати безкоштовно; електронний реєстр дозволить відстежити, яких лікар має пацієнтів і що їм призначає; програма реімбурсації забезпечить безкоштовні ліки для хворих на серце, цукровий діабет 2 типу та бронхіальну астму. «Надалі ми плануємо за номером серії відслідковувати якому конкретно пацієнту пішли ліки. Зараз ДП «Укрвакцина» працює з UNDP (Програма розвитку ООН в Україні - ред.) над такою системою», - повідомила Уляна Супрун.

Читайте також: Без черг, але за записом. Що хочуть змінити в поліклініках?

Але очільниця МОЗ обіцяє лікарям і «пряник»: « З часом плануємо впроваджувати й мотиваційні речі: якщо, наприклад, пацієнт мав діабет (2 типу - ред.), лікар його вилікував, і людина тепер не має необхідності в медикаментах, або пацієнт кинув курити та став здоровішим, то тим лікарям, які мають здорових пацієнтів, ми надамо навіть більше фінансування».

Нагадаємо, з січня 2017-го року українці мають півроку на вибір сімейного лікаря та підписання з ним угоди. У квітні стартує повноцінна робота електронного реєстру пацієнтів, лікарів і закладів – E-health. 

За матеріалами: Укрінформ

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!