Лікарів зобов’язали знайомити пацієнтів з протоколами лікування

3036 0
У чинних українських протоколах є відверте невігластво та не менш відвертий лобізм, вважає заступник міністра Лінчевський.
фото: ukrreporter.com.uа

фото: ukrreporter.com.uа

Перед початком лікування кожен лікар в Україні буде зобов’язаний повідомити пацієнтові, за яким протоколом збирається його лікувати, і ознайомити його з цим документом під підпис. Про це Tvoemisto.tv  розповів заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський.

За його словами, згідно з наказом МОЗ №1422 кожна лікарня повинна обрати для себе протокол лікування з переліку, затвердити його та використовувати.

«Ми дали їм перелік з чого вибрати – і вони мають вибрати… Вони можуть лікувати за радянськими протоколами, а можуть вибрати собі іноземний і лікувати за ним», – наголосив Лінчевський.

За його словами, спеціалістів таке нововведення втішить, бо в чинних українських протоколах є відверте невігластво і відвертий лобізм.

Читайте також: МОЗ не буде регулювати виклики лікарів додому

«Український протокол лікування грипу, підписаний Мусієм, крім таміфлю містить рекомендації раз на три години мити обличчя і руки милом та протирати спиртом мобільний телефон. Це український протокол», – сказав Лінчевський.

Крім того, лікарів зобов’язали інформувати пацієнтів перед початком лікування про те, за яким саме протоколом він надаватиме допомогу.

«У лікарні лікар каже, що вони лікують за таким протоколом і його примірник дадуть почитати пацієнтам – йдеться про інформовану згоду. Пацієнт повинен прочитати цей документ  і підписати», – пояснив заступник міністра охорони здоров’я.

За його словами, з протоколами можна ознайомитися на сайті МОЗ – там вони викладені англійською. Натомість лікарні отримали ці документи, перекладають українською і запроваджують, пояснив Олександр Лінчевський.

Тарас Базюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!