Лікарні самі вирішуватимуть, скільки платитимуть пацієнти без скерування сімейного лікаря

3959 0
НСЗУ не буде відшкодовувати кошти за тих, хто звертається в обхід первинної ланки медицини.
Фото: luxnet.ua

Фото: luxnet.ua

Із 1 квітня 2020 року НСЗУ фінансуватиме заклади вторинної ланки медицини за надані пацієнтам послуги. Але звернення пацієнтів без електронного скерування від сімейного лікаря оплачуватись НСЗУ не будуть. Про це у коментарі Tvoemisto.tv сказала директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар'яна Возниця.

Читайте також: Наступного року в Україні запрацюють мобільні бригади з паліативної допомоги

«Якщо пацієнт, уникаючи сімейного лікаря, звернеться в лікарню напряму, то за це НСЗУ не буде відшкодовувати кошти. Це стосується планових оглядів. Лікарні самостійно визначатимуть, яким чином вони будуть приймати таких пацієнтів, як і встановлювати свої власні за це тарифи. Звісно, що якщо буде оплата, то вона ітиме на визначений рахунок медичного закладу», – говорить Мар'яна Возниця.

Що стосується невідкладної медичної допомоги, то лікарні, говорить директорка Західного департаменту НСЗУ, надаватимуть їй у повному обсязі без скерувань.

«Щоб не було зловживань цим і щоб пацієнти не зверталися в приймальні відділення лікарень без необхідності, буде моніторинг звернень: звідки саме звернулися пацієнти, хто їх сімейний лікар і чому пацієнту не надається медична допомога на первинній ланці», – пояснює вона.

Читайте також: Верховна Рада посилила відповідальність за фальсифікацію ліків

Мар'яна Возниця додає, що реформа полягає у тому, щоб пацієнт ортимав якнайкращу допомогу за кошти, передбачені на це в державі.

«Підписання декларації зі сімейним лікарем – це гарантія отримати послугу на первинному рівні. Якщо лікар вважає, що пацієнта має оглянути вузький спеціаліст, то він дає скерування і пацієнт сам може обрати заклад охорони здоров'я та лікаря, куди він піде», – нагадує посадовиця.

Читайте також: Мар'яна Возниця: Я навчилась першою простягати руку

Під час дискусії про реорганізацію медзакладів на Львівщині, що відбулась в межах проєкту Tvoemisto.tv «Реформи без ілюзій», директорка департаменту охорони здоров'я ЛОДА Ірина Микичак зазначила, що зараз на Львівщині близько 30% пацієнтів приходять в лікарні без скерування сімейного лікаря.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!