Лікарня швидкої допомоги отримала з міського бюджету у десяток разів більше коштів, ніж інші

2807 0
У ЛМР кажуть, що лікарня стратегічна, а «точкові фінансові вкраплення» у неї не дають ніякого ефекту, бо їх не видно.
Фото: Володимир Барчук

Фото: Володимир Барчук

Лікарня швидкої допомоги у 2020 році отримала у десяток разів більше фінансування із міського бюджету, аніж інші міські лікарні. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів голова постійної депутатської комісії охорони здоров'я та соціального захисту ЛМР Валерій Веремчук.

Читайте також: Помер 30-річний чоловік з Мукачева, якому 25 грудня у Львові пересадили серце

Минулого тижня депутати Львівської міської ради у Фейсбук опублікували витрати львівських лікарень за 2020 рік. «Львівська лікарня №8 – 270 000 грн, пологовий будинок № 1 – 3 000 000 грн, лікарня №4 – 1 100 000 грн, лікарня №5 – 800 000 грн, лікарня швидкої допомоги – 86 500 000 гривень», – йдеться у повідомленні.

Тож, лікарня швидкої допомоги у 2020 році отримала у 16 разів більше, аніж інші лікарні разом узяті.

«Ми погоджували фінансування 2020 року. Ці кошти лікарні уже отримали. Лікарні швидкої допомоги гроші необхідні для завершення капітальних ремонтів. Також закупили чимало дорогого обладнання у лізинг», – пояснив Валерій Веремчук.

Він також нагадав, що основну суму коштів лікарні отримують з НСЗУ за ті пакети допомоги, які вони заключають із службою.

Читайте також: У Львівській лікарні швидкої допомоги облаштують інсультний центр 

Найбільше коштів із міського бюджету лікарня швидкої допомоги отримує тому, що надає найбільший об'єм послуг пацієнтам міста і області, пояснює у коментарі Тvoemisto.tv заступниця керівника управління охорони здоров'я ЛМР Наталія Літвінська. 

«Лікарня надає меддопомогу у найбільшому об'ємі пацієнтам із коронавірусною інфекцією. Також надає найбільшу кількість ургентної допомоги. Там є нейрохірургічне відділення, яке виконує функцію міського і обласного відділення, також центр травми ока, опікове відділення, травматологія, інсультне відділення, яке надає левову частку допомоги практично всім міським і обласним пацієнтам. Це стратегічна лікарня, тому логічно, що на її фінансування виділяють найбільше грошей»,– каже Наталія Літвінська.

Вона також додає, що «точкові фінансові вкраплення» у цю лікарню не дають ніякого ефекту.

Втім у Фейсбуці львів'яни почали скаржитись, що лікарня отримує таке «об'ємне» фінансування, зокрема й на обладнання, а за послуги, за обстеження на цьому обладнанні їм доводиться доволі дорого платити. Зокрема, дорого обходиться і лікування пацієнтів із Covid-19. 

Читайте також: У лікарні швидкої допомоги розгортають ще 300 місць для хворих із Сovid-19

Нагадаємо, у липні цього року у Львівській лікарні швидкої допомоги вперше провели операцію з пересадки серця. У лютому Львівська лікарня швидкої допомоги отримала ліцензію на трансплантацію органів. Пізніше на базі лікарні відкрили Центр трансплантації. Невдовзі у лікарню швидкої допомоги Львова пацієнтів у важкому стані доставлятимуть гелікоптером. Для цього на території лікарні планують облаштувати вертолітний майданчик, також хочуть відремонтувати територію біля лікарні швидкої допомоги під парковку.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!