Льодяний дощ і сніжна крупа. Чим синоптики пояснюють погодні аномалії у Львові

6935 0
У найближчі дні погода буде нестійкою, з опадами. Під кінець тижня вдарять морози.
Фото:lvivexpres.ua

Фото:lvivexpres.ua

Мокрий сніг, дощ, льодяний дощ та сніжна крупа у морозяну погоду, яку сьогодні можна було спостерігати у Львові, не надто притаманні нашому місту, та все ж можливі. А все через те, що такі зміни погоди визначили активні теплі повітряні маси з півдня. Про це Тvoemisto.tv розповіла синоптик Львівського регіонального гідрометцентру Галина Клепак.

Читайте також: Львів у полоні снігу. Оперативна інформація в один клік

«Погоду зараз визначають теплі атмосферні фронти, які до нас прийшли з південного заходу. Вони принесли зміну погоди – з’явились опади у вигляді мокрого снігу, дощу, льодяного дощу та сніжної крупи. Такі опади через те, що біля поверхні землі від’ємні температурні показники, а на висотах зараз тепла маса, яка дає плюсову позначку. Поки опади долітають до землі, то змінюють свої фази і стають мокрими», – пояснює вона.

За її словами, такі синоптичні ситуації можливі, але для нашого регіону не надто притаманні. Вони трапляються рідко і навіть не щороку.

Загалом, розповіла синоптикиня, схожа ситуація збережеться ще кілька днів, а на кінець тижня варто очікувати сильних морозів.

Завтра, 9 лютого, буде хмарна погода, з проясненнями, мокрий сніг та сніг, а вночі місцями значний. Ожеледь, подекуди налипання мокрого снігу, вітер південно-східний з переходом на північно-західний 7-12 мс, слабкі хуртовини. Температура вночі сягатиме 4-9 морозу, а вдень 0-5 морозу.

У середу, 10 лютого, часом сніг та мокрий сніг, на дорогах ожеледиця. Вітер південно-східний 7-12 м/с, слабкі хуртовини. Температура вночі 4-9 морозу, а вдень -2 до +3.

Читайте також: Як Львів втрачає гроші через снігопади, або Чому все потрібно робити вчасно

У четвер, 11 лютого, погода дещо погіршиться. Активні атмосферні фронти зумовлять значні опади – буде сніг з переходом у мокрий сніг. Ожеледь, налипання мокрого снігу, вдень хуртовини. Температура удень складатиме від -2 до +3 градусів. У другій половині дня буде зниження до -7 градусів морозу.

«Тобто, у найближчі три доби погода буде нестійкою, з опадами. Водночас фаза та інтенсивність опадів буде змінюватися – сніг, мокрий сніг, а місцями може навіть пройти дощ», – каже Галина Клепак.

Як пояснює синоптикиня, після проходження атмосферного фронту на кінець тижня до нас прийде повітряна маса з півночі арктичного походження, яка й принесе зміну погоди. Морози посиляться.

Читайте також: «Не хочу вставати з ліжка». Міфи і правда про сезонні депресії

12-13 лютого варто очікувати «класичний» сухий сніг, але температура вже становитиме 11-16 градусів морозу. Надалі упродовж тижня також збережеться морозяна погода.

Весни, за словами співрозмовниці, ще скоро не буде.

«Загалом лютий відповідатиме своїй назві, весни ще не варто очікувати. Про певне послаблення морозів можна буде говорити не раніше третьої декади місяця. А наразі буде холодно, морозяно і сніжно», – додала вона.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!