ЄС та США попередили РФ щодо Білорусі, а Кравчук відчув, що Путін хоче миру. Головне за ніч і минулу добу

2989 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Главред

Фото: Главред

Протести у Білорусі. Щонайменш п’ятеро людей загинули та семеро – госпіталізовані у критичному стані після протестів у Білорусі. За даними правозахисників,  72 осіб, які перестали виходити на зв’язок з рідними у дні масових протестів в Білорусі, досі вважаються зниклими.

Разом з тим, слідчий комітет Білорусі заперечує інформацію про загибель п’яти учасників акції. Там стверджують, що наразі зареєстровані дві смерті.

Читайте також: Чи можуть перенести місцеві вибори в Україні через пандемію

Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, заявляє, що не збирається проводити нові вибори. «Ми провели вибори. Поки ви мене не вб’єте, інших виборів не буде». Він начебто готовий поділитися президентськими повноваженнями, «але не під тиском і не через вулицю».

Стверджує, що йому в неділю телефлнувала канцлер ФРН Меркель, щоб «поговорити». «Ці – Науседа (президент Литви), там і інші... ми хочемо поговорити... Не треба мене нахиляти ні з Заходу, ні зі Сходу».

Штаб білоруської опозиціонерки Тихановської закликав до страйку.

Усі шахти «Білоруськалію» припинили видобуток руди, працівники вимагали відставки Лукашенка. Білоруський металургійний завод тимчасово зупиняв випуск продукції.

Працівники найбільшої державної Белтелерадіокомпанії почали страйк.

Тисячі протестувальників прийшли до слідчого ізолятора у Мінську, де вимагали звільнення затриманих учасників мітингів.

Депутати Європарламенту заявили про невизнання Лукашенка переобраним президентом Білорусі і сказали, що вважають його персоною нон грата у ЄС. Така ж позиція і у Великої Британії.

Читайте також: У Львові внаслідок ускладнень від Covid-19 померла 28-річна жінка

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що не повинно бути стороннього втручання у ситуацію в Білорусі. У свою чергу, міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс попередив, що російська військова «допомога» Білорусі означатиме вторгнення в країну.

США будуть уважно стежити за «жахливою» ситуацією в Білорусі, де тривають акції протесту, повідомив президент Трамп. Високопоставлений чиновник Білого дому додав, що Росії слід триматися подалі від ситуації в Білорусі і що Москва «повинна поважати суверенітет Білорусі та право її народу вільно і справедливо обирати своїх лідерів».

Президент Зеленський провів закриту нараду з керівниками розвідувальних органів, очільниками силових структур, а також головами низки ОДА у зв’язку з різким загостренням ситуації в Білорусі.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 128 осіб (127 – напередодні). Разом 12 079. Одужало – 3 261 (плюс 21), померло – 334 (6 – за добу).

Лабораторні центри провели 592 ПЛР-тестів. Залишок проб у холодильнику становить 306.

Читайте також: Самбірська міськрада відмовилася посилювати карантин «червоної» зони

В Україні Covid-19 виявлено у 1 464 осіб (1 732 за попередню добу). Загальна кількість 92 820 пацієнтів. Одужало – 48 164 (плюс 342), померло – 2 089 особи (плюс 21).

Перелік антилідерів не змінився: Львівщина – 12 079 (деталі – дивися вище), далі Київ – 10 642 осіб (плюс 105), Рівненська – 7 716 (+ 178 осіб) та Чернівецька – 7 782 (+ 165) області.

Covid-19 – Головне. На заході України серед причин значного поширення коронавірусу – є весілля та релігійні обряди. Прем’єр Шмигаль додав, що уряд перевірятиме лікарні, щоб бути готовими до другої хвилі Covid-19

Число зареєстрованих випадків захворювання на коронавірус наразі сягнуло 22 мільйони 36 тисяч. В Індії за добу виявили 54 тис. хворих, у США – 40,5 тис., у Бразилії – 23 тис., у Колумбії – понад 8 тисяч, у Росії – майже 5 тис.

Для того, щоб попередити нову можливу кризу в системі охорони здоров’я, у світі виробили рекордну кількість вакцин від грипу. Прогнозується, що їх виробництво зросте на 20%.

Читайте також: У Львові помер чоловік, якому напередодні пересадили підшлункову залозу

РФ хоче миру? Голова української делегації у Тристоронні контактній групі Кравчук відчуває, росіяни «хочуть, щоб на Донбасі був мир», бо їм набридло воювати.

«Я уважно слухаю всіх росіян: президента, міністра закордонних справ, Козака, Гризлова. Я відчуваю, що вони теж хочуть, щоб на Донбасі був мир. Я відчуваю це».

Підпал авто розслідувачам. Головна редакторка програми «Схеми» Седлецька вважає, що за підпалом машини, якою користувалися журналісти-розслідувачі, можуть стояти фігуранти розслідувань, та не виключає причетність Портнова до цього. «З очевидних думок – десь рік тому Андрій Портнов опублікував усі персональні дані наших водіїв – їхні паспорти, номери авто, адреси проживання та погрожував редакції. У Нацполіції є навіть кримінальна справа з цього приводу, яка, втім, не зрушить з місця. А у минулу п’ятницю Портнов вкотре опублікував ось таке: «маргинальное Радио Свобода – продолжаю комплекс учебно-воспитательных мер»».

Читайте також: СБУ затримала організатора підпалу авто журналістки Галини Терещук у Львові

У звіті ДСНС вказується, що причиною займання автівки журналістської програми «Схеми», яке сталося у ніч на 17 серпня в Броварах, не могли бути коротке замикання чи необережність з вогнем.

Міністр Аваков обіцяє об’єктивне і відкрите для суспільства розслідування підпалу авто.

Гарного Вам дня!

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!