Київ

Лувр прийме на тимчасове зберігання унікальні колекції ікон 6-7 століття з Музею Ханенків

1302 0
Один із найбільших музеїв світу прийме на тимчасове зберігання 16 творів мистецтва, зокрема й дорогоцінні візантійські ікони з Києва.

У Луврі (Париж) пройде виставка синайських ікон із Музею Ханенків, яка триватиме з 14 червня по 6 листопада 2023 року.

Виставлятимуть мікромозаїчну ікону Святого Миколая 13 століття, а також чотири ікони 6–7 століття: «Святі Сергій і Вакх», «Святий Іоанн Хреститель», «Богородиця з Дитям» і «Святі Платон і Гликерія».

Чотири синайські ікони з Музею Ханенків, які представлять у музеї Парижу, є найдавнішими зразками, що датуються 6–7 століттям та є ключовими для історії мистецтва живопису. Експонування цих виняткових творів у Луврі стане особливою подією, оскільки вони належать до тих рідкісних ікон, які походять із монастиря Святої Катерини на Синаї (Єгипет), та зберігаються поза межами Єгипту.

Ці чотири ікони надійшли до музею у 1941 році, попередньо належали до колекції Антирелігійного музею, який був створений совєтським урядом на основі експонатів із фондів низки закладів, серед яких колишня Київська духовна академія. У 1885 році ікони надійшли до Церковно-археологічного музею при цій академії за заповітом настоятеля Михайлівського золотоверхого монастиря, який отримав їх під час однієї зі своїх подорожей до гори Синай (Єгипет). Ікону Святого Миколая кінця 13 століття подружжя Ханенків придбало в одній зі своїх мандрівок.

Додамо, проєкт створили у партнерстві з Міжнародним альянсом із захисту спадщини в зонах конфлікту (ALIPH), який з початку війни був повністю відданий справі збереження української спадщини. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!