Львів – у трійці українських міст з найбільш сприятливим бізнес-кліматом

1339 0
Лідерами рейтингу є Хмельницький (67,65), Івано-Франківськ (65,41) та Львів (64,75).
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Львів потрапив до трійки українських міст з найбільш сприятливим бізнес-кліматом та ефективним економічним врядуванням у цьому році. Загалом у десятці рейтингу є Хмельницький (67,65), Івано-Франківськ (65,41), Львів (64,75), Мукачево, Бахмут, Тернопіль, Вінниця, Маріуполь, Олександрія, Мелітополь відповідно. Про це свідчать результати дослідження «Індекс конкурентоспроможності міст України 2021», яке провела Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України»спільно з Інфо Сапієнс, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій.

Читайте також: За п'ять століть Львів пережив 50 епідемій. Чого нас вчить історія

Для вимірювання індексу 2021 провели масштабне опитування у 45 найбільших містах України – 24 обласні центри та 21 місто з населенням від 73 тис. осіб. Він містить 10 компонентів для оцінки різних аспектів конкурентоспроможності міст. Йдеться про:

  • Започаткування бізнесу
  • Доступ до публічного майна
  • Прозорість та відкритість даних
  • Вартість дотримання законодавства
  • Податки та збори
  • Неформальні платежі та корупція
  • Безпека ведення бізнесу
  • Лідерство міської влади
  • Ресурси для розвитку
  • Підтримка інновацій

 

Під час дослідження опитали 7 тис. 454 суб’єктів підприємницької діяльності, які висловили думки про бізнес-клімат та про зусилля міської влади у створенні сприятливого середовища. За результатами проведеного опитування, 27 з 45 міст увійшли до ТОП-6 найкращих міст як мінімум в одному з компонентів.

Читайте також: Втрати і шанси. Чи залишиться Львів туристичним містом

Нагадаємо, що за даними дослідження «Індекс конкурентоспроможності міст України 2019/2020», Львів теж опинився на третьому місці після Хмельницького та Івано-Франківська. Окрім цього, у лідерах були Вінниця, Тернопіль і Чернігів. 

Для довідки

ІКМ – аналітичний інструмент для оцінки місцевого бізнес-клімату та ефективності економічного врядування. Його мета – стимулювати лідерство місцевої влади в економічному розвитку, виявляти регуляторні бар’єри, корупцію та непрозорість, подолання яких підвищить успішність бізнесу. Для інвесторів ІКМ може стати основою для прийняття рішень щодо доцільності інвестицій у містах, які беруть участь в ІКМ. А міській владі ІКМ дозволить ідентифікувати кращі практики та відмінності у бізнес-кліматі міст, виявити «слабкі місця» та можливості для покращення. Індекс може стати інструментом діалогу між містами та Урядом України, сприятиме покращенню бізнес-клімату та поширенню кращих регуляторних практик на місцевому та національному рівнях.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!