Львів під ногами: австрійська мозаїка у старих будинках. Фото

10566 0
У Львові мозаїчною плиткою оздоблені не лише старі храми чи громадські приміщення, а й звичайні житлові будинки. Практично кожен під’їзд будинку австрійського періоду прикрашений розписами на стінах, стелі, а також декоративною плиткою з кольоровим орнаментом на підлозі. У той період таке оздоблення не було чимось недоступним і надто дорогим.

Пропонуємо вам підбірку фото мозаїчної плитки, які зробив львів’янин Олександр Нужний. За його словами, підбірка почалась від плитки в етнографічному музеї і Латинському костелі. Згодом автор звернув увагу на те, що вона є не тільки в святинях, але і у звичайних будинках.

Як розповів tvoemisto.tv голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк, цікавим є той факт, що прикрашали декоративною плиткою такі громадські місця, як під’їзди, адже це ще не приватне житло, але вже й не вулиця. Декорована плитка австрійського періоду багата на орнаменти і при тому дуже якісна та одна з найміцніших керамічних плиток, зазначає Андрій Салюк. Виготовляли її у Львові та в багатьох містах Європи.

Водночас, він нарікає, що така унікальна оздоба не є оцінена і збережена належним чином.

«Така плитка є мало не в кожному австрійському будинку. Це не було щось недоступне і неймовірно дороге в той час. Це було абсолютно нормальним, люди потребували цієї естетики. Нам треба максимально уважно до неї ставитися, вона цікава не як поодинокий зразок, а як цілий пласт ужиткового мистецтва. Часто абсолютно нормальну і придатну мозаїчну плитку, незважаючи на унікальність, виламують, щоб поставити сучасну», - розповідає Андрій Салюк.

Якщо плитку зумисне не руйнувати, сама по собі вона дуже довговічна: «Якщо щось перетриває більше, ніж 100 років, маю на увазі декоративні елементи, не архітектуру, то можна сказати, що воно є вічним. Якщо не руйнувати плитку зумисне, вона може дуже довго прослужити і при тому не потребує спеціального догляду. Єдине, на неї не можна кидати важкі предмети», - розповів Андрій Салюк. 

Мозаїчну плитку можна знайти у тих містах України, які входили до колишньої Австро-Угорщини: Івано-Франківську, Тернополі, Чернівцях, а також в менших містечках, таких як, наприклад, Коломия. У Німеччині, Австрії, Польщі таку плитку виготовляють і в наш час. Коштує вона зовсім недешево – 6-25 євро за одиницю, але, попри те, нею активно оздоблюють сучасні будинки.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!