Львів автоспортивний: понад 100 років на швидкості

5844 0
Зі словом "автоперегони" у більшості асоціюється висока швидкість, стрімкий рух, адреналін та підвищена небезпека. Частково, це правда. Попри те, люди, що професійно займаються автоспортом наголошують – професійні автоперегони – це не просто гасання на швидкості, це – справжнє мистецтво. Львівські автоспортсмени поважають правила дорожнього руху і руйнують стереотипи про гонщиків-шибайголів.

Сотня років львівського автоспорту

У Львові традиції автоспорту налічують понад сотню років. Ще на початку ХХ століття у нашому місті було засновано Галицький Автомобільний Клуб. А вже у 1923 році львів'яни на власні очі побачили, що таке автоспорт – через місто проходив маршрут ралі. Через два роки опісля у Львові відбулися перші автомобільні перегони. Для них пристосували ділянку довжиною десять кілометрів. До участі зголосилося 14 автомобілів та 11 мотоциклів. 

А вже на початку 30-х років ХХ століття у Львові відбулись автоперегони, що принесли нашому місту славу автомобільного. Перший старт так званого «Львівського трикутника» відбувся 8 вересня 1930 року, а вже через рік турнір отримав статус міжнародного. З 1932 року розігрувався Леополіс Гранд Прі. Траса «трикутника» пролягала вулицею Пелчинська (нині вул. Вітовського) – вулицею Стрийською – вулицею Кадетською (нині – вул. Героїв Майдану). Одне коло мало довжину 3041 метр. З 1934 року змагання не відбувались. І лише три роки тому ГО «Авто-Фан-Клуб «ЗАЗ-Козак» вдалося відновити гонки історичною трасою завдяки фестивалю ретро-автомобілів «Leopolis Grand Prix».

Автоспорт – поняття збірне, що об'єднує в собі понад 10 різновидів. Це і традиційні гонки по замкнутій спецтрасі – так звані кільцеві, і перегони на витривалість, і ралі – перегони на прямій трасі, що, переважно, є дорогою загального користування. Крім того, трофі – змагання на позашляховиках, автослалом – фігурне водіння по розміченій території, драг-рейсінг – гонки на прискорення по прямій трасі, дріфт – змагання на автомобілях при русі у керованому заносі та інші. У кожного з різновидів – свої правила, історія, зірки та фани.

З механіків – у майстри спорту

Один з найвідоміших львівських автоспортсменів – Маркіян Клименко. Він має звання майстра спорту, є віце-чемпіоном України з гірських перегонів. Каже, що все почалось з того, що у дитинстві, як і більшість хлопчаків, цікавився машинками: «Брав у тата машину, пробував щось їздити, а потім прийшов на ралі, познайомився з нашою спортивною командою і вони запропонували бути в них механіком. Рік поїздив механіком, потім поміняли машину і залишилась ралійна вісімка, хлопці кажуть – сідай, пробуй їхати. Я спробував і став віце-чемпіоном в гірських перегонах в класі А2 на «вісімках», отримав звання майстра спорту», – розповідає він.

У слаломі, наприклад, Маркіян виступає на напівстандартному автомобілі: «Це – батькове авто, за що я йому дуже вдячний. Ця машинка потихеньку переростала в слаломний болід , бо у нас, у Львові, переважно, можна їздити слалом. Ралі – це вже більш виїзне змагання, там потрібно більше капіталовкладень. У ній все змінено: мотор – половина стандартна, половина доробленого, гарно налаштована спортивна підвіска, гідравлічний ручник, блокування диференціалу – все працює».

Хлопець каже, що, практично, немає різниці який автомобіль тюнінгувати – Honda чи «Жигулі». Спортивні запчастини приблизно коштують однаково, бо виробляються на однакових фірмах. Зробити тренувальний автомобіль для слалому – це відносно дешево, він багато капіталовкладень не потребує, а от більш спортивне авто, де стоїть, наприклад, каркас безпеки, потребує значно більше грошей.

Щодо міфів і стереотипів, пов'язаних з автоспортом і автоспортсменами, каже, що їх треба розвінчувати і залучати нових людей: "Ми будемо робити відкриті тренування, залучати спонсорів, аби якось розвивати і популяризувати автоспорт. На жаль, ми не можемо віддати свої спортивні автомобілі для тренувань, можемо хіба що тренувати людей на їх автомобілях. Ну і всяко наголошуватимемо на необхідності знати правила дорожнього руху, бо всі думають, що гонщики – це ті, хто сильно бурчить, коли їде по вулиці і не зупиняється на червоне світло. Але більшість з нас – професійні спортсмени, які поважають правила дорожнього руху", – каже автогонщик. 

Жінки і автогонки 

Так склалось, що жінка за кермом у нашому суспільстві викликає не найприємніший асоціативний ряд. Цей стереотип на всі 100% спростовує львівська автоспортсменка Тетяна Слезінська. У неї – вишневий Peugeot 206 – компактний, маневрений автомобіль, що добре тримається дороги. Тож дозволяє однаково вправно виступати і у слаломі, і в ралі.

"Коли я отримала права і трішки поїздила за кермом, то зрозуміла, що мені просто їздити замало, тож я пішла на заняття з підвищення кваліфікації. Так склалось, що під час занять я бачила, як їздять спортсмени, це мене захопило і я вирішила, а чому б не спробувати. Спробувала, вийшло непогано, тож вирішила продовжувати. Зараз я виступаю штурманом і трішки пілотом в ралі. Це складний різновид, який потребує командної роботи, тож цей вид автоспорту мені подобається найбільше", – розповідає вона.

Загалом, каже не вважає, що автоспорт – прерогатива чоловіків. Як показує кількість жіночих екіпажів загалом в Україні, цей спорт є рівноцінно як чоловічим, так і жіночим.

"Для жінок є високий психологічний бар'єр, бо є така думка, що жінка за кермом – не завжди адекватна. Відповідно жінці лише треба переступити через себе. А загалом у жінок добре розвинені реакція та увага, відповідно, вони можуть на рівні з чоловіками виступати в слаломі або ж ралі. Єдиною проблемою для жінок може стати фізична підготовка, але наші жінки не виступають на світовому рівні, де дуже виснажливі тренування і ретельний відбір в плані фізичної підготовки. Тож в нашому випадку це не є проблемою", – розповідає дівчина.

Автоспорт у Львові сьогодні

Сьогодні у Львові існують різні клуби, що займаються різними видами автоспорту. Наприклад, ГО "Мотор Груп" проводить автослалом, Галицький автомобільний клуб – змагання з драг-рейсінгу, а також відомі у Львові "Ралі Галіція" та змагання з гірських гонок "Львівський стандарт", дріфтинг у Львові проводить Асоціація дріфтингу України, автоклуб «Львів 4х4» – займається трофі-рейдами.

 

Так виглядає заїзд у автослаломі

Нещодавно у Львові презентували і нову громадську організацію – DriveCity, яка ставить собі амбітну мету – консолідувати зусилля всіх і вивести автоспорт у Львові на професійний рівень: "Автоспорт у Львові сприймається, як якісь вуличні перегони. Хоча, насправді, це абсолютно не так. Тож в рамках проекту DriveCity ми хочемо підняти престиж автоспорту у Львові на новий рівень. Крім того, наша організація займається підтримкою автоспортсменів, по мірі можливостей долучаємося до організації змагань. Ми, власне, хотіли б представляти інтереси спортсменів, допомагати їм зі спонсорською і медійною підтримкою. Хлопцям важко, вони все-таки спортсмени, тож мав би бути хтось, хто робив би це на професійній основі. Тож наш клуб мав би об'єднувати всі види автоспорту, бо у нас в організації є хлопці, які їздять практично все", – розповіла координатор проекту Марина Временова.

Окрім низької поінформованості львів'ян та помилкові уявлення про автоспортсменів є ще одна серйозна проблема – відсутність якісних майданчиків для змагань і тренувань: "Щоразу ми ходимо по паркінгах якихось торгових центрів. Зрештою, є "Арена Львів", але там теж є нюанси в плані безпеки", – розповідає Марина Временова. Щодо останнього, то вона наголошує – автогонки, як і будь-який спорт, можуть бути небезпечними, але на рівні професійних змагань є відповідний рівень безпеки. Вони передбачають серйозну організацію і не терплять дилетантства.

Якщо Вас зацікавив автоспорт і ви хочете дізнатись про нього більше – долучайтесь до групи DriveCity або груп інших клубів у соцмережах і відкривайте нові автогоризонти. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!