Львів без світла: як вберегти техніку і отримати відшкодування

5436 1
«Львівобленерго» щодня інформує про відключення світла і подає перелік вулиць, втім для багатьох мешканців вимкнення електроенергії стає неприємним сюрпризом. Як у таких випадках вберегти побутову техніку і чи можна отримати компенсацію, якщо вона зламалась?
Фото: tsn.ua

Фото: tsn.ua

Переліку вулиць, на яких вимикатимуть світло, недостатньо споживачам, адже в обленерго не вказують, відколи й доки не буде електроенергії, пише Львівська пошта.

Обладнання

Львівський електрик Петро Степанович розповідає, що від раптового вимкнення світла холодильники чи пральні машинки не постраждають.

«А на комп’ютер варто встановити блок безперебійного живлення. Холодильник або пральна машина поламатися від раптового вимкнення не мали б. Однак, коли вмикають світло, відбуваються перепади напруги. Люди встановлюють стабілізатори, та вони, як правило, невеликої потужності, тож не можуть допомогти захистити одразу і комп’ютер, і пральну машинку, і решту техніки. Моя порада: коли вимкнули напругу, одразу відключіть із мережі побутові прилади: холодильники, пральні машинки, мікрохвильові печі. А коли подали струм – поступово вмикайте техніку», – каже він.

У приватних житлових будинках («особняках») він радить встановити генератори.

Електрик Олег, аби вберегти техніку, радить встановити реле або мережевий фільтр.

«Недорогий і ефективний варіант захисту – реле-контроль напруги, прилад моментально знеструмлює квартиру чи будинок, а пізніше автоматично вмикається. Бувають реле, що вмикають у розетку, для одного електроприладу, і реле, що встановлюють біля електролічильників. Можна поставити мережевий фільтр, що захищає від невеликих перепадів напруги один електроприлад, наприклад, комп’ютер, телевізор або холодильник. Однак від великих стрибків напруги він не врятує. Бувають стабілізатори, які, на відміну від мережевого фільтру і реле, захищають електротехніку без її відключення. Але вони значно дорожчі», – пояснює електрик.

Альтернатива

Також можна придбати альтернативні джерела світла – аварійні світильники та ліхтарі. Ціна хорошого ліхтарика стартує від 100 гривень, а аварійного світильника – 105-250 грн. Новинкою сезону, за словами експертів, є бездротова лампа, що працює на пальчикових батарейках, приблизна ціна якої 70 гривень.

Тим, хто вирішив придбати генератор, треба врахувати, що за останні півроку середня ціна на ці прилади підвищилася на 25%. У травні середня вартість генератора становила 4 000 грн, а у грудні – вже понад 5 000 грн.

Відшкодування

Якщо ваша техніка не пережила чергового відключення електропостачання – варто йти до юриста. Адвокат Олег Мицик радить спробувати відстояти свої права споживача в суді.

«По-перше, треба виходити з того, що, напевне, щоб визнати винність енергопостачальної організації, вона повинна мати можливість виконати свої обов’язки належним чином. Іншими словами – якщо на енергоринку криза, відключення аварійні, то вину енергопостачальної організації доводити буде дуже складно. По-друге, якщо енергетики обіцяють відключення за графіком, а після того вимикають енергопостачання без нього, то в цьому випадку вина є. Гадаю, є перспектива доказування. Потрібно буде з’ясовувати, чи мають вони змогу інформувати споживача про перевищення навантаження в системі, що призведе до аварійного відключення», – каже юрист.

Якщо стається відключення і після того виходить із ладу техніка, споживачі повинні фіксувати факт відключення, наголошує він.

«Наприклад, збирати вирізки з газет, електронні повідомлення про те, що відключення були дійсно. Після виявлення поломок техніки (не варто зволікати) потрібно викликати працівників ЛКП і з участю їх і сусідів складати акт довільної форми про несправності. У ньому потрібно чітко вказати перелік того, що вийшло з ладу, розповісти, що сталось. Обов’язково знайдіть документи про власність на техніку, що зламалась (гарантії, паспорти). Після того можна здійснити ремонт (бажано в сертифікованій організації, де офіційно приймуть техніку і скажуть, що саме зламалось, назвуть причини поломки). Треба просити розгорнутий документ про поломки в організації, що здійснювала діагностику», – каже Олег Мицик.

Юрист каже, що потрібно написати в ЛКП запит про ймовірні причини. ЛКП, захищаючись, відповідатиме, що його вини в поломці нема, що замикання у внутрібудинковому обладнанні не було. Це також буде доказом того, що поломка відбулася внаслідок централізованого відключення електропостачання.

«Кажуть, що такі вимкнення електропостачання є грубим порушенням прав споживачів. Так, безперечно, «Львівобленерго», якому ми платимо, мусить думати, як не шкодити споживачам, але, ймовірно, справа в енергосистемі… Усі знають, яка у країні ситуація з паливом», – додає адвокат.


Читайте також:
26 Січня, 2018 12:22
Peter Джерело безперебійного живлення - ось вихід із ситуації. Встановлюєте, та при вимкненні електроенергії, дана система моментально перемикає всі ваші електроприлади на живлення від акумуляторних батарей. Просто необхідна річ, коли є проблеми з мережею і частим вимкненням. Якщо Вас цікавить - ласкаво просимо: [***]s://prel.prom.ua/g653550-dzherela-bezperebjnogo-zhivlennya?sort=position
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!