Львів до 19 червня знову без послаблень та Covid-19 у Зеленської. Головне за ніч і минулу добу

7078 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Galnet

Фото: Galnet

Знову не послабили. Карантин на Львівщині знову продовжили на тиждень – до 19 червня. Показник інцидентності становить 21,4 з 12 дозволених, що не дозволяє зняти обмеження.

Заступник голови ЛОДА Тарас Грень каже, що послаблення карантину можливе двох випадках: якщо зменшиться кількість хворих на 100 тис. населення, або уряд внесе зміни у постанову Кабміну дозволить у області місцями послаблювати карантин. Область вдруге звернулась до Кабміну із проханням диференціювати карантинні обмеження, залежно від рівня ризиків на конкретній території.

Читайте також: «Серпень – це запізно». Які проблеми виникли у лікуванні раку на карантині

А головний санітарний лікар області Роман Павлів звернувся до міського голови Львова Садового з вимогою посилити карантин у Львові. У відповідь той нагадав, що багато середовищ у Львові просять навпаки дозволити їм працювати. Мер вважає за доцільним Львову зберегти статус-кво.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу знову антирекорд – Covid-19 виявили у 112 хворих (з них 60 у Львові). Разом 2 526. Вилікувалося – 598 особи (плюс 10 за добу), померло – 92 осіб (плюс 2 за добу).

В Україні за добу Covid-19 виявлено у 683 осіб. Загальна кількість 29 753 пацієнтів. Одужало – 13 567 (плюс 462 за добу), померло – 870 особи (плюс 16).

Перелік антилідерів не змінний: Чернівецька область (3 831 – плюс 38 за добу), місто Київ (3 766 – плюс 95), Львівська (2 526 – детальніші показники вище) та Рівненська (2 231 – плюс 56) області.

Зеленський – Зеленська. Президент Зеленський закликав уряд терміново встановити причини зростання захворюваності на коронавірус в Україні і тільки після цього вирішувати, чи посилювати карантин. Він вважає, що зростання може спостерігатися через збільшення кількості тестувань – у середньому за добу вже проводиться близько 20 тисяч ПЛР- та ІФА-тестів.

Читайте також: Біля заказника гори Пікуй на Львівщині хочуть побудувати капличку

У дружини президента Зеленської Олени лабораторно підтвердили коронавірус. Офіс президента уточнює, що вона почувається добре та не має жодних симптомів хвороби.

А сам Зеленський переходить в онлайн, обмежує коло спілкування та скасовує всі робочі поїздки.

НАТО – Україна. Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. Зокрема, Україна отримає вигоду від індивідуальних можливостей, які допоможуть підтримати її внесок, пояснили у НАТО. Це включає розширений доступ до програм і вправ із взаємодії, а також ширший обмін інформацією.

Україна зараз є одним з шести партнерів із розширених можливостей разом з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з них має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на секторах, що становлять взаємний інтерес.

ОТГ на Львівщині. Кабмін на позачерговому засіданні 12 червня затвердив список 129 районів в Україні, замість 490 існуючих. Зокрема, у Львівській області тепер буде сім нових районів замість наявних 20. Тепер нове районування мають погодити депутати Верховної Ради. Функцією нових районів має стати нагляд за органами місцевого самоврядування та використанням коштів держбюджету, координація роботи правоохоронних і різних контролюючих органів.

Читайте також: Посадовців Львівської залізниці підозрюють у незаконних закупках вживаних деталей із Росії

МВФ – Прогнози. Україна повністю отримала 2,1 млрд доларів першого траншу від МВФ і вже збільшила свої міжнародні резерви до 28,7 млрд доларів.

МВФ також заклав у прогнози щодо України середньорічний курс 30 гривень за долар.

Прогноз реального ВВП України на 2023-2025 роки: після спаду цього року на 8,2% і відновлення в 2021-му на 1,1% і в 2022-му на 3%, у 2023 році зростання української економіки прискориться до 3,4%. У 2024-му – до 3,8%, у 2025-му – до 4%.

Інфляція після стрибка з 4,1% у 2019 до 7,7% цього року знизиться до 5,9% наступного, до 5,2% – у 2022 році й до 5,1% – в 2023 році, потім стабілізується на рівні 5%.

А до Конституційного Суду надійшло подання 64 народних депутатів щодо конституційності закону «антиколомойського закону». Ініціатори – нардепи від «Батьківщини» Тимошенко та Власенко.

Порошенко – Стерненко – Омелян. Європейський парламент обіцяє пильно стежити за справою п’ятого президента України Порошенка та застерігає від його переслідування з метою політичної боротьби.

А сам експрезидент Порошенко відповів діючому гаранту Конституції: «Послухайте, ви мені не ворог. Я з вами не борюся». У Порошенка також заявили, що за ним ведеться незаконне стеження.

А новий міністр культури Ткаченко вважає спірним прикладом журналістики сюжет телеканалу 1+1 про те, що експрезидент нібито причетний до вбивства свого брата.

Читайте також: Де на Львівщині роблять ІФА-тестування і як воно допомагає

Суд щодо активіста Сергія Стерненка завершив розгляд справи до ранку 15 червня. Під час засідання у п’ятницю суд встиг заслухати прокурора та трьох свідків захисту – депутатів, які беруть участь у тимчасовій слідчій комісії з нападів на активістів. По суті адвокати Стерненка ще не виступали. До цього під судом стались сутички між підтримкою активіста та правоохоронцями.

Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає «привітом» від президента обшук у його домі, яким раніше володіла родина «регіонала» Геннадія Бобова.

Офісом генерального прокурора завершено розслідування стосовно двох прикордонників, причетних до затримання Саакашвілі під час переміщення до Республіки Польща.

Керівникам НАБУ та САП пропонували 6 млн доларів за закриття справи Злочевського. За даними медіа, у цій справі затримали першого заступника голови ДФС у Києві Миколу Ільяшенка.

В’їзд в Україну для іноземців. Уряд дозволив відкрити пункти пропуску та контролю в аеропортах України, а також дозволив в’їзд для іноземців з країн, де немає значного поширення Covid-19.

Українці з 15 червня зможуть подорожувати до Албанії та США без обмежень на кордоні. Також з цієї дати стануть можливими подорожі до Великої Британії – з дотриманням карантину 14 днів, Туреччини – і з тестуванням по прибуттю.

Читайте також: Не зміг жити в умовах обмежень. У Львові закривається відомий джаз-клуб Libraria

З 27 червня українці зможуть відвідувати Туніс – з тестуванням по прибуттю до країни. Після покращення епідситуації в Україні розглянуть можливість відкриття з 1 липня авіасполучення з Кіпром, Чорногорією, Грузією та Грецією.

Є два дні, щоб трохи перепочити. Але бережіться коронавірусу та злив –  удень у Львові та області очікують значний дощ, шквали та град. Гарного Вам дня і вихідних!

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!