Львів хоче досягти кліматично нейтрального статусу до 2050 року. Що це означає і чи це реально

2275 0
У місті оголосили тендер на дослідження про зміну клімату у Львові.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Львів має амбітну мету – до 2050 року досягти статусу кліматично нейтрального. У Львові вже розробили кліматичні цілі, а опісля розробки Генерального плану Львівської ОТГ цілі потрібно буде визначити по всій території. Про це йшлося під час дискусії «Нищівні зливи і зими без снігу. Як зміни клімату впливають на Львів» на Тvoemisto.tv.

Еколог, голова ГО «Плато» Микола Рябика каже, що Львів потребує розробки комплексної кліматичної політики.

«Ми можемо зменшити вплив на атмосферу, навколишнє середовище. Збільшення парникових газів, які продукують автотранспорт, важка промисловість, сектор енергетики і електроенергії, спонукають до парникового ефекту, який власне і призводить до непередбачуваної погоди. Кліматична політика для Львова необхідна. Світова практика говорить, що може бути план. Наразі місто прямує за розвитком двох документів – це адаптація (до наслідків кліматичної зміни) і їх пом’якшення (зменшення кількості парникових газів)», – розповів еколог.

Микола Рябика каже, що Львів може бути першим містом в Україні, яке розробить план, як до 2050 року зменшити кількість парникових газів.

Керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова зазначила, що у Львові ведеться робота у цьому напрямку, спільно із ГО та  географічним факультетом ЛНУ імені Івана Франка. За її словами, зараз триває тендер на закупівлю дослідження, яка зміна клімату відбувається у Львові.

«Університет Франка має метеостанцію у Брюховичах, в якій уже понад 50 років спостерігає природу, розуміє тенденцію. Ми зможемо вибудувати сценарії, якщо будемо розуміти особливості змін клімату у місті. Тоді також фахівці визначатимуть, як впливатимуть різні погодні умови на здоров’я людей, чи треба нам снігоприбиральна техніка, чи треба влітку висадити ще по ряду дерев», – розповіла Олександра Сладкова.

Заступник директора та керівник програми міжнародної діяльності КУ «Інститут міста» Максим Терлецький каже, що Львову потрібно стати кліматично нейтральним.

«Важливо формувати певні стратегічні і тактичні проєкти, запроваджувати енергоефективні рішення, модернізувати будівлі, налагоджувати систему поводження із відходами і забезпечити перехід на сталу міську мобільність. Важливий ще просторовий розвиток міста, щоб у майбутньому досягнути статусу кліматично нейтрального – такого, що не здійснює негативного впливу на клімат у місті», – каже Максим Терлецький.

Він наголошує, що багато європейських міст інвестують кошти в інноваційні речі, аби запроваджувати нові рішення у сфері зменшення негативного впливу міста на клімат. Львів співпрацює із містами Лейпціг і Еспоо.

«Попри те, що у нас є напрацювання, маємо потребу в інноваційних рішеннях. Цей проєкт є важливим, бо ми отримуємо доступ до консультацій міжнародних організацій, дослідницьких центрів. Завдання Львова – впровадити ці рішення під їхнім наставництвом. Деякі міста заявили, що до 2035 року стануть кліматично нейтральними, у Львові ми зробили візію – 2050 рік», – наголосив він.

Нашою сильною стороною може стати співпраця мешканців, міста та бізнесу. Питання клімату насправді не настільки глобальне, щоб не думати про нього на локальному рівні, кажуть фахівці, і радять мешканцям активно долучатися до висадки дерев, створення зелених бар’єрів і дощових садків.

Голова депутатської комісії з питань екології та природокористування ЛМР Ірина Оршак зазначила, що у місті є кілька програм, які допоможуть досягти кліматичних цілей, це зокрема план сталої мобільності та план енергетичного розвитку.

За її словами, програми розроблені, але бракує ефективного менеджменту, щоб їх реалізувати.

«Зараз пишеться інтегрована концепція розвитку Львова, яка має бути платформою для закріплення кліматичних цілей Львова. Сподіваюся, її приймуть депутати і зреалізують. Екологічний фонд Львова цього року складав близько  3 млн грн. Це мало, але ми вперше виділили кошти на дослідження. Фактично тільки 0,16% від бюджету йде на екологію. Тому важливо чітко прописати у програмі, що не може на екологію йти менше, ніж певний відсоток», – сказала Ірина Оршак.

Вона нагадала, що два роки тому у Львові у районі Рясне реалізували проєкт у співпраці із німецьким містом Фрайбурґ.

«Був зелений район Рясне, там провели каскад навчань для школярів району, аудит 38-го ліцею, замінили індивідуальний тепловий пункт у приватному будинку, встановили ЛЕД-освітлення, створили проєкт із енергоефективності одного із будинків. Ці приклади треба наслідувати далі, брати цей досвід», – підсумувала Ірина Оршак.

Захід був організований у межах проєкту «Курс на акліматизацію Львова», що реалізується громадською організацією «Плато».

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!