Затори у Львові. Чому світлофори в місті працюють так, а не інакше

5479 0
Водії у Львові часто скаржаться на те, що місто потерпає від заторів, що їх, у багатьох випадках, нібито провокують світлофори. Tvoemisto.tv дізналось, чи справді це так, якими є пріоритети для встановлення світлофорів та які інші проблеми у місті необхідно вирішити, щоб полегшити життя водіям та пасажирам громадського транспорту.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Стримання потоків чи провокування заторів

Дозування трафіку є однією із функцій світлофорів, каже член комісії з безпеки руху Львівської міської ради Володимир Харчихін.

«У деяких містах є така практика, що світлофори збільшують фазу червоного сигналу, якщо  попереду є затор. Часто це роблять на заїздах у місто. Якщо є затримки, то червоне світло може горіти декілька хвилин, лиш на декілька секунд вмикається зелене, і знову – довге червоне», – каже Володимир Харчихін.

Читайте також: Львів у заторах. Де шукати крайнього

Член тієї ж комісії Павло Сирватка каже, що стримування трафіку, що їде у центр чи в інші «місця тяжіння», де усі не помістяться – це поширена практика, що вирішила б і чимало проблем у Львові.

«Я таке бачив у Кишиневі. У місті є один центральний проспект і багато заїздів на нього. Світлофори так налаштовані, що більше, ніж цей проспект пропустить, вони на нього не випускають. Вранці бувають кількакілометрові черги на бічних вулицях, що також з великим трафіком, умовно, як наш проспект Червоної Калини. Але, якщо ви вже виїхали на головний проспект, то зможете дістатися куди завгодно достатньо швидко», – пояснює він.

Павло Сирватка каже, що частково у Львові ця система працює на ділянках, де встановили розумні світлофори: «Вони «бачать», з якої сторони найбільша черга до перехрестя, звідки під’їжджає трамвай, що треба пропустити, і відповідно регулюють свою циклограму».

Світлофори не створюють заторів, каже речник ЛКП «Львіватодор» Олексій Хміль. Часом львів'яни звертаються із проханням переналаштувати циклограму в окремих місцях, де виникає тягнучка. «У таких випадках перевіряємо роботу світлофора, переважно інформація про те, що він провокує затор, не підтверджується», – каже Олексій Хміль.

Читайте також: Через ремонт Бандери автівки у Львові їдуть через відреконструйований сквер біля церкви Юра

Як приклад, він наводить скарги на тягнучки на вулицях Горбачевського, Антоновича. На цих вулицях збільшився трафік через ремонт вулиці Бандери і регулювання циклограми на світлофорі на Горбачевського справу не вирішить.

«Весь потік машин, що йшов вулицею Степана Бандери, тепер іде вулицями Чупринки, Горбачевського. Якщо перелаштують бодай трохи світлофор на Горбачевського, це може стати причиною заторів на вулиці Княгині Ольги, на Сахарова. Так пояснюють наші фахівці», – говорить Олексій Хміль.

На балансі ЛКП «Львівавтодор» є 169 світлофорів, загалом, разом із відомчими у місті є майже 200 світлофорних об’єктів. Здебільшого, вони регулюють рух на перехрестях та у місцях з інтенсивним трафіком. З них лише 39 так звані розумні світлофори.

«Завдання світлофора – розвести транспортні потоки в часі, щоби кожен потік міг проїхати, а пішохід – пройти. Неможливо одночасно впустити всі потоки, бо будуть ДТП і не буде руху», – каже Володимир Харчихін.

Система організації руху у місті має мінімізувати кількість конфліктів, адже, за законом України, діє пріоритет безпеки руху над пропускною здатністю.

Світлофори та економіка

За даними Патрульної поліції, у Львові є 37 місць концентрації ДТП. У статистику враховують ті, де найчастіше ставались аварії із потерпілими упродовж останніх трьох років.

Водії, кажуть у поліції, часто грішать перевищенням швидкості, намагаються проскочити на жовте світло. Втім, є недоліки й у самій системі організації руху на дорогах міста.

Начальник відділу капітального ремонту міськради Львова Іван Матківський каже, що, в середньому, світлофорний об’єкт коштує від 500 тисяч гривень. А ті, що встановлюють на перехрестях – 700-800 тисяч.

Член комісії з безпеки руху Львівської міської ради Павло Сирватка певен, що світлофор не варто вважати дорогим рішенням проблеми руху у місті, бо втрачене життя значно дорожче. 

«Є дослідження, що показують, скільки економіка України втрачає через те, що хтось гине у ДТП. Навіть з тим, що ці цифри рахують на основі ВВП, а він у нас не такий, як у середньому по ЄС, сума все ж сягає мільйонів гривень. Тож світлофорний об’єкт, навіть на достатньо велике перехрестя, вартує менше, ніж ці суми. Тому, з погляду загального блага, краще збудувати світлофор, ніж отримати одну смерть від аварії. На жаль, фінансування не таке, як хотілося би, і є черга на встановлення світлофорів», – каже Павло Сирватка.

Як вирішують, де встановити світлофор

Нині у місті встановлюють світлофорні системи нового зразка, що є розумними. Це роблять під час реконструкції вулиць або ж на тих місцях, де є небезпека. Рішення ухвалює комісія з безпеки дорожнього руху ЛМР, що зважає на пропозиції мешканців, повідомлення від поліції про аварійність. Та через обмеження у фінансуванні світлофори у Львові встановлюють далеко не всюди, де це потрібно.

«Поліція надає нам інформацію про місця концентрації ДТП. Комісія з безпеки руху вирішує, які заходи застосувати, аби знизити аварійність: встановлюють знаки, світлофори, наносять розмітку», – розповідає начальник відділу капітального ремонту ЛМР Іван Матківський.

Він каже, що впродовж 2019-2020 років управління встановило 5 світлофорів у місцях концентрації ДТП.

«Це вулиці Богданівська – Старознесенська, Пасічна – Лисинецька, Городоцька, 179 – навпроти «Скрині». Там встановили пішохідний світлофор через інтенсивний рух людей, які неорганізовано переходили дорогу, через що утворювався затор. Також встановили на вул. Городоцька – Народна, де була проблема з лівим поворотом на вул. Сяйво. І ще на вул. Володимира Великого – Янева», – каже Іван Матківський .

У лютому цього року світлофор мають встановити на вулиці Княгині Ольги, поблизу повороту на вулицю Піддубного.

«Там є два пішохідні переходи, є зупинка громадського транспорту. На вулиці Княгині Ольги часто перевищують швидкість, тому там трапляються ДТП. Торік на цій ділянці збили пішохода», – каже Іван Матківський.

Читайте також: Оминути затори. Як у Львові запрацював шерінг електросамокатів

Проблемні ділянки і швидкість

Володимир Харчихін каже, що цього року мали б вирішити проблему на вулиці Стуса, де ділянка від вул. Угорської до Академії мистецтв є небезпечною. У ЛМР мали напрацювати рішення, аби знизити аварійність, восени там навіть планували звузити проїжджу частину делініаторами.

«Будемо наполягати, щоби розглянули можливість встановлення світлофора на вулиці Стуса, де дійсно складна ситуація і часто є перевищення швидкості. Восени, як тимчасове рішення, пропонували встановити там делініатори, але вирішить проблему світлофор», – додає він.  

Проблемним також є лівий поворот на Сокільники із вулиці Стрийської. У мережі чимало відео із камер спостереження, на яких видно, що не завжди аварії відбуваються через порушення правил.

«Ця ділянка також дуже аварійна. Там є світлофор, тому, можливо, потрібно переглянути налаштування циклограми. Очевидно, що причина не тільки в неуважності водіїв. Ми обговорювали це питання і є пропозиція зробити додаткову смугу для громадського транспорту від «Ашану» до цього перехрестя. Комісія вирішила, що коли будуть добудовувати цю смугу, вирішать і проблему з організацією руху на тому повороті», – каже Володимир Харчихін.

Основна проблема з рухом на дорогах міста, додає він – це перевищення швидкості. Це підтверджує й інформація, яку отримали із комплексів відеофіксації порушеннь правил дорожнього руху, що восени у тестовому режимі працювали на двох ділянках у місті. Найбільшу швидкість, яку зафіксувала система на вулиці Стуса –  це 133 кілометри за годину (при обмеженні у 50 кілометрів за годину). А на вулиці Шевченка зафіксували швидкість 163 кілометри на годину.

Нині місто не встановлює таких систем. Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий каже, що через законодавчі «нюанси» немає можливості штрафувати порушників.

Торік на в’їзді у Львів зі сторони Сокільник на вулиці Кульпарківській встановили світлофорний об’єкт із системою, що визначає швидкість руху автівок. Якщо авто перевищує швидкість, то світлофор увімкне червоний сигнал. Вартувала така система майже 2 мільйони гривень і поки вона у місті одна.

«Світлофор спарений, розбитий на дві адреси – верхній є пішохідний, а нижній додатково обладнали датчиком визначення швидкості. Якщо авто жене, то світлофор вмикає червоне і примушує водія гальмувати. Статистика показує, що понад 30% водіїв перевищують швидкість на цьому в’їзді у місто», – каже Іван Матківський. 

Гасають водії і нещодавно відремонтованою вулицею Хуторівка. Там під час реконструкції встановили нові світлофори, але вони не працювали до середини січня, хоча дорогу відкрили восени, після завершення дорожніх робіт. 5 січня на цій дорозі сталась смертельна ДТП поблизу регульованого пішохідного переходу. Світлофор там не працював, тому що проєктант не врахував відстань до найближчої точки живлення.

Читайте також: Безпека на Хуторівці після реконструкції вулиці. Коли виправлять проблеми

Директорка ЛКП «Львівавтодор» Оксана Єстеферова пояснювала Тvoemisto.tv, що проблеми із світлофорами, що виникають через помилки проєктанта, переважно виявляють в останній момент.

«Завжди світлофори встановлюють в останню чергу, тоді ж і з’ясовується, що є проблеми з підключенням. Підрядник починає це змінювати, це займає час», – каже вона.

А дороги часом відкривають для проїзду навіть без належної розмітки і ознакування.

Як працюють світлофори у Львові

Більшість світлофорів у Львові старого зразка – їхню циклограму фахівці налаштовують, так би мовити, вручну. Фахівець проводить заміри інтенсивності трафіку у різну пору доби, потім  робить необхідні розрахунки, згодом – налаштовує систему. Ці об'єкти працюють за жорстким видом регулювання, тобто не змінюють свою циклограму впродовж доби. Втім, цей спосіб – застарілий. Тому, за можливості, світлофори налаштовують за принципом багатопрограмного жорсткого керування, враховуючи ранкові та вечірні піки.

Читайте також: Smart Львів. Як у місті координують роботу транспорту. Фото

Лише 39 світлофорних об’єктів у Львові «розумні», 10 з них працюють у жорсткому режимі, 29 – у адаптивному. Це системи компанії Swarco, що можуть змінювати циклограму у залежності від інтенсивності руху. Також вони надають пріоритет трамваям: переважно там, де вони курсують виділенимих смугами. Завдяки спеціальному обладнанню світлофор реагує на наближення трамвая і налаштовує систему так, аби йому увімкнувся зелений сигнал. Такі «розумні» світлофори у Львові працюють уздовж шостого, восьмого та другого трамвайних маршрутів.

Усі «розумні» світлофори під’єднані до системи Центр управління дорожнім рухом. Його у 2012 році облаштували на вулиці Коновальця у співпраці із австрійською компанією Swarco Traffic System. Тоді встановили адаптивних світлофорів на 28-ми перехрестях уздовж трамвайних маршрутів №2 і №6. 

«Світлофори, які налаштовують з центру керування рухом, можна перепрограмовувати дистанційно. Вони облаштовані камерами, датчиками і змінюють циклограму залежно від трафіку. У годину пік вони працюють на збільшення пропускної здатності», – каже речник ЛКП «Львівавтодор» Олексій Хміль.

Він пояснює, що світлофорам потрібно трохи часу аби перепрограмуватись.   

«Це займає від 3 до 5 хвилин. Люди часом телефонують на "Гарячу лінію міста" із повідомленням, що світлофор зламався, але він просто перепрограмовується. Таке буває на вулиці Стуса – Навроцького, Личаківська -Мечникова, Чорновола - Торгова, Липинського-Промислова на проспекті Червоної калини. переважно о 8 ранку і о 9 вечора», – розповідає Олексій Хміль.

Світлофори на пішохідних переходах у більшості працюють у жорсткому режимі. Є і такі, що працюють в адаптивному режимі – вони обладнані жовтою сенсорною кнопкою.

«Люди також іноді телефонують із повідомленнями, що після натискання кнопки не вмикається зелений одразу ж. Для того, аби світлофор, особливо на складному перехресті, увімкнув зелений, то має пройти трохи часу. Він аналізує інформацію із усіх систем і датчиків і, якщо немає перешкод, вмикає зелений сигнал», – пояснює він.

Чому Львів незручний для водіїв 

Мешканець Львова інженер Філіп Шухевич каже, що часто затори у місті створюють кільцеві перехрестя, які проєктують на магістральних вулицях. Також великим недоліком у Львові є те, що для того, аби заїхати з одного кінця міста у інший, потрібно їхати через центр.

Читайте також: Добре машинам, добре і пішоходам, або Чим для Львова корисний досвід бельгійського Лувен-ла-Нева

Погана розмітка, старі світлофори, незручна організація руху на перехрестях – усе це впливає на аварійність, каже Олег Пилат, інструктор із водіння автошколи «Рега». Він говорить, що на дорозі треба бути максимально уважним, аби знаки і світлофори не були сюрпризом.

«Основна проблема світлофорів на перехрестях – неправильно налаштована циклограма, що не  змінюється у залежності від часу доби. Зранку затор в одну сторону, увечері – в іншу. Часто є проблеми із поганим розміщенням світлофорів, які зле видно. Такого у Львові чимало», – каже Олег Пилат.

Також він певен, що якби на більшості перехресть у місті рух організували так, як на новому кільці на проспекті Чорновола, що поблизу Макдональдасу, то вдалось би уникнути багатьох аварій.

Читайте також: Понад мільярд гривень на дороги. Скільки вулиць відреконструювали у Львові в 2020 році

«На проспекті Чорновола встановлені знаки: якщо заїхав на кільце з правої полоси, то на кільці можна їхати на право і прямо, на ліво через кільце їхати не можна. На інших кільцях, де нема таких знаків, з будь-якої полоси можна їхати будь-де. Це правилами не заборонено, тому виникає багато аварій», – додає Олег Пилат.

Менше хаосу на дорогах у місті буде, каже інструктор, якщо вчасно наноситимуть розмітку. Вона у Львові, на його думку, жахлива, тому водій, особливо початківець, не розуміє, як їхати, якого напрямку триматись.

Вікторія Савіцька

Інфографіка Марії Стахів

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!