Львів мистецький: найцікавіші культурні події минулого року

3078 0
Рік що минає, став доволі яскравим для Львова із позиції культурних та мистецьких заходів. Звичайно, на їх тематиці позначилась і напружена ситуація на Сході України. Проте Львів активно долучався до перегляду прем’єр українського кіно, одним із перших слухав альбоми улюблених виконавців та проводив тематичні фестивалі. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, як це було.
фото:  Юрія Солука, Олександра Ткачука, youtube.com, afisha.vashmagazin.ua, kasa.in.ua, Varosh

фото: Юрія Солука, Олександра Ткачука, youtube.com, afisha.vashmagazin.ua, kasa.in.ua, Varosh

Кіно. Минулого року у загальному фонді бюджету Львова на культуру та мистецтво заклали 89 млн 800 тис. грн. Історична архітектура та розташування подарували Львову шанс стати одним із головних осередків кіноіндустрії в Україні, а то й у Східній Європі. Tvoemisto.tv дізнавалось, чи справді Львів може стати майданчиком для зйомок справжнього кіно та що для цього робиться.

Упродовж року львів’яни мали змогу побачити історичну автобіографічну драму про життя і любов Богдана Зиновія Хмельницького «Гетьман», побувати на  прем’єрах першого українського фантастичного фільму «Загублене місто» та документального фільму «Рейд. Сила нескорених». Також відвідали карпатську драму «Брати. Остання сповідь» від продюсерів фільму «Поводир», прем’єрний показ документального фільму «Капелани» – про перебування священиків у зоні АТО.

Із нагоди Дня української мови та писемності у Львові відбувся показ фільму «Олекса Довбуш» (1959р.) із оригінальним озвученням українською мовою. Досі фільм був оцифрований та доступний для широкого загалу лише російською мовою, хоча його першопочаткове озвучення було україномовним, а в кінопрокаті стрічка демонструвалася і російською, і українською мовами.

Минулого року у Львові пройшов Всеукраїнський фестиваль екстремально короткого кіно «100 фільмів за 100 хвилин 2015», кіномедіафестиваль для молоді «Кіномаршрут», фестиваль чеського кіно та Тиждень ізраїльського кіно.

Документальний фільм львівського кінорежисера Остапа Костюка «Жива ватра» минулого року здобув одразу дві нагороди: мінського міжнародного кінофестивалю «Лістапад» та спеціальний приз журі на Канадському міжнародному фестивалі документального кіноHotDocs, що проходив у Торонто з 23 квітня по 3 травня 2015 року. А мультфільм «Dave and Ava», який був створений анімаційною студією з міста Львова, за півтори місяці подивилися аж 15 мільйонів американських глядачів.

Також минулий рік запам’ятався у сфері кіно прем’єрою серіалу «Дівчата зі Львова про чотирьох українок, які намагаються налагодити своє життя у Польщі, яка відбулась на польському телебаченні.

Що ж до планів, то у році, що минає,  Україна, Америка та Польща об’єдналися заради екранізації культового роману Марії Матіос «Солодка Даруся», режисером-постановником якої стане львів’янин Олександр Денисенко, учень Анжея Вайди. Також на Львіщині знімали ірано-чесько-український повнометражний фільм «Осінні спогади», який побачить світ вже у наступному році. А повнометражний документальний фільм про вишиванку «Спадок Нації» уже впродовж півроку знімають у різних областях України. У Львові героями фільму стали: зв’язкова Романа Шухевича – Ольга Ільків, сім’я Полюгів та колекціонер вишиванок Роксоляна Шимчук.

Музика. Минулий рік запам’ятався львів’янам, передусім,  знаковими концертами. Зі своїми творчими здобутками Місто Лека відвідали MAD HEADS, «Brutto», Макаревич, Джамала, «ДахаБраха»  А фрік-кабаре Dakh Daughters Band двічі за рік відвідали Львів.

Поціновувачі класичної музики тішилися виступами симфонічного оркестру «Lords of the Sound», насолоджувались 24-ма годинами живого виконання творів славетного композитора у рамках акції «Бах Маратон» та долучались до ХІІІ Фестивалю давньої музики.

У минулому році «Океан Ельзи» представиликілька чергових відео кліпів, зокрема на пісні «Мить», «Життя починається знов» та «Не твоя віна». Підопічна Святослава Вакарчука, молода львівська вокаліста зі Львова також представила на загал кілька музичних здобутків: кліп на композицію «Под облачком» та «Тримай». Знаковим для українців став і сингл Джамали під назвою «Шлях додому». Не оминули львівяни і прем’єру композиції ONUKи «Місто».

За рік у Львові часто Згадували Кузьму Скрябіна, зокрема на концерті «Найкращі пісні – для найліпших людей!» та  концерті пам'яті Андрія Кузьменка.

Цього року львів’яни також стали свідками як на сцені Львівської опери відбувся концерт у рамках всеукраїнського проекту «Битва Оркестрів». На одній сцені у музичному двобої зійшлися два оркестри – Львівський академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів» і Одеський симфонічний оркестр «Hardy Orchestra». Перемогу здобули львів’яни.

Минулого року Tvoemisto.tv не забувало тішити своїх читачів різноманітними музичними підбірками, зокрема з 15 різних, але по-своєму зворушливих пісень про особливе місто Львів та «раритетних» та в дечому ностальгійних відеокліпів.

Не обійшовя 2015-й і без музичних фестивалів. Львів’яни охоче відвідували «Країну мрій»  «Woodstock Ukraine», «Ніч у Львові»,  Alfa Jazz Fest, фестиваль нової української музики #SVOЇ, «Флюґери Львова».

Книжки. У році, що минає, Львів отримав статус «місто літератури ЮНЕСКО». Статус міста літератури означатиме інтеграцію у світовий книжковий контекст та популяризацію українських культурних набутків у світі.

Минулого року книга «Війна, що змінила Рондо» увійшла до одного з найпрестижніших світових книжкових каталогів – «Білі круки» (The White Ravens). Також одразу три книжки українських авторів потрапили до півфіналу престижної літературної премії Angelus, серед яких «Комашина тарзанка» львів’янки Наталки Сняданко. Ще багато книжок, зокрема львівських видавництв, відзначили на урочистій церемонії нагородження Премії «Найкраща книга 22 Форуму видавців».

Також минуло річ знавець моди, відома у світі українська дизайнерка Оксана Караванська видала «Стильну книжку для панянки», у якій провела юним красуням екскурсію в історію моди, розповість, як доречно одягатися до школи, у театр чи на дискотеку, з чим носити вишиванку, якими повинні бути джинси і як правильно комбінувати аксесуари. А військовий капелана зі Львова Андрій Зелінський видав книгу «Соняхи», що є збіркою духовних рефлексій і духовним путівником на період війни.

Львівське Видавництво Старого Лева видало книжу спогадів Ольги Кузьменко про свого сина – Андрія, відомого співака Кузьму Скрябіна та книжку Катерини Бабкіної «Шапочка і Кит», яка перерахує 5 гривень з кожної книги у фонд «Таблеточки» для допомоги онкохворим дітям.

Мистецькі цікавинки. Не бракувало минулого року і питомо львівських мистецьких івентів, які, скоріше за все просто не могли трапитись десь інде. У храмі Матері Божої Неустанної помочі, що на Погулянці у Львові на вербну неділю зняли риштування, і прихожани побачили тут незвичний розпис. На західній стіні храму зображені сучасні українські Герої – Герої Небесної Стоні та Герої АТО. А на стіні Стрийського ринку 22-річний художник Андрій Савчишин намалював композицію із трьома портретами Андрея Шептицького: в юності, молодості й старості. Керівництво ринку погодилося на такий креатив.

Львівська художниця Софія Філіпчук малює тих, хто зазвичай є малопомітними на вулицях, автобусних зупинках і ринках: старих людей. Читайте на Tvoemisto.tv про те, чому особливі сентименти у дівчини викликають зморщені баби, які врешті опиняються на полотнах, намальовані всіма можливими техніками.

Також минулого року Tvoemisto.tv не забувало тішити своїх читачів цікавими розмовами про мистецтво, без якого важко уявити сучасний Львів. Мірку Клос сміливо можна називати людиною мистецтва. Уже понад шість років вона робить писанки та ляльки-мотанки, проводить майстер-класи для дорослих та малечі. При цьому виховує своїх двох дітей. Мірка розповіла, як малювати писанки у домашніх умовах, ділиться нехитрими секретами мистецтва писанкарства та розказує як цей процес відтягує дітей від комп’ютера. А Роксолана Миронович – майстриня етноодягу і прикрас. Розповіла як створює одяг для рідних вже багато років, а останні півтора роки виготовляє етновироби і на продаж.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!