Львів орендував обладнання для пресування сміття. Фото

3400 2
Працюючи у дві зміни обладнання зможе спресувати близько 600 тонн сміття за день.
фото: city-adm.lviv.ua

фото: city-adm.lviv.ua

ЛКП «Львівспецкомунтранс» взяло в оренду брикетувальний прес (фірма MACPRESSE, Італія) та устаткування для обгортання брикетів (фірма CROSSWRAP, Фінляндія) на випадок надзвичайних ситуацій із вивезенням ТПВ зі Львова. Як зазначає власник обладнання Богдан Михалусь, ним зможе скористатись будь-яка компанія-перевізник, що потрапить у складні умови та звернеться по допомогу. Зараз техніку монтують, завершити мають намір до кінця січня. Про це повідомляють у прес-службі міськради.

«Таке устаткування необхідне на випадок несприятливих погодних умов. Низька температура може ускладнити процес вивезення ТПВ на далекі відстані та їхнє вивантаження в замерзлому стані. Відтак, сміття перед відправленням на полігони необхідно буде спресувати та обгорнути. Тобто, ця лінія необхідна нам винятково у разі надзвичайної ситуації», – пояснив директор міського департаменту житлового господарства та інфраструктури Сергій Бабак.

Читайте також: У Львові планують встановити підземні контейнери для сміття  

Обладнання в оренду надала компанія «Грінера Україна» за символічну оплату – 10 грн/міс., терміном на три місяці. Загальна ж вартість разом із розмитненням, перевезенням тощо – близько 1 млн євро. Нагадаємо, що ця компанія нещодавно перемогла в конкурсі для обслуговування вивезення ТПВ в Галицькому районі Львова і встановила сучасні контейнери для збору вторсировини, скла та змішаних відходів. Потужність брикетувального преса – 40 тонн на годину.

«Саме сміття містить 30% води. Якщо воно в машині і довгий час перевозиться, то зрозуміло, що внизу утворюється вода, яка замерзає. Тоді дуже проблематично це сміття вивантажити на полігонах. Ця машина його спресовує, має навколо себе спеціальний конвеєр, який збирає рідину. Наголошую, що це не інфільтрат, який є на сміттєзвалищах і утворюється там кілька років. Цією водою наповнюватиметься окремий резервуар, і звідти його забиратимуть на очисні споруди. Екологічно і без жодних проблем. Сміття тут затримуватись не буде. Для міста це дуже безпечний варіант. Якби сталося так, що виникла б якась блокада, чи не мали, куди звести сміття, чи були дуже сильні морози, тоді можна було б увімкнути цю лінію, спресувати відходи, і безпечно вивезти їх на полігон. Однак це – винятково у разі надзвичайної ситуації. Можливо, цим обладнанням навіть і не скористаються», – додав Богдан Михалусь.

Читайте також: Чому в центрі Львова з’явилися нові контейнери для сміття

За його словами, спресоване сміття може зберігатися довше, окрім цього є й обгортальна лінія, після застосування якої відходи могли б стояти ще близько половини року, однак – не на території міста. «Зрозуміло, що тут воно в жодному разі стояти не буде. Тут навіть фізично місця немає. Місто зараз шукає ділянку далеко за Львовом», – додав він.

 


Читайте також:
20 Грудня, 2016 13:19
Макс Ту "воду", що планують віджимати зі сміття не можна відправляти на міські очисні споруди, бо вона має інший склад та властивості, і ніякий технолог у здоровому глузді не дозволить це скинути у його очисні.
19 Грудня, 2016 21:16
Михайло Куценко Якраз потреба міста. Тільки б львівяни акуратно сортували по контейнерам. Ніде в Україні такого не бачив.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!