Львів отримав бюджет розвитку. На що підуть гроші?

2419 0
Депутати Львівської міської ради ухвалили бюджет розвитку Львова на 2016 рік. Загалом видатки бюджету розвитку становлять понад 1,6 мільярда гривень. Про це tvoemisto.tv повідомили у фракції ЛМР “Об’єднання “Самопоміч”.
фото: inforesist.org, eltrans.electron.ua, news.meta.ua, xvatit.com.ua

фото: inforesist.org, eltrans.electron.ua, news.meta.ua, xvatit.com.ua

Громадський транспорт, інфраструктура

Зокрема, на оновлення громадського транспорту передбачено понад 280 млн. грн. За ці кошти планується закупити низькопідлогові тролейбуси, автобуси, сучасні трамваї. “Місто закуповуватиме транспорт у львівського товаровиробника – заводу “Електрон”. І ці кошти повернуться у місцевий бюджет у вигляді податків, а львів’яни матимуть робочі місця та заробітну плату.

Понад 380 млн. грн. передбачено на будівництво та ремонт доріг, зокрема, на вулицях Мечнікова, Богданівська, Київська, Садова, Трускавецька, Пулюя, Татарбунарська та ін. А ще у 2016 завершать трамвайну колію на Сихів. Майже 7 мільйонів гривень передбачено на освітлення пішоходних переходів.

На благоустрій планується витратити понад 80 млн. грн., зокрема 44 млн. грн. на облаштування громадських просторів; майже 40 мільйонів – на впорядкування прибудинкових територій та двориків, ремонт внутріквартальних доріг.

11 мільйонів гривень передбачено на розвиток велоінфраструктури: будівництво велодоріжок на вулиці Чорновола (від вул. Липинського до вул. Під Дубом) і від Рясного-2 до вулиці Вінниці, на верхній частині вулиці Городоцької (від вул. Ряшівської до вул Чернівецької), велодоріжки до селища Брюховичі.

Також значними є видатки на охорону історичної спадщини. У бюджеті розвитку передбачено кошти на капітальний ремонт площі Митної, реставрацію синагоги “Золота Роза”, статуї "Ощадність" на даху львівського музею етнографії на просп. Свободи, 15,  реставрацію фасадів будівлі театру ім. М. Заньковецької, впорядкування парків “Знесіння” (тут збудують велодоріжки), “Високий Замок”, “Залізна вода”.

Видатки на культуру у Львові зросли у 5 разів

Видатки на культуру зросли у 5 разів – понад 30 млн. грн. Це передбачено у бюджеті розвитку Львова на 2016 рік, який сьогодні ухвалили депутати Львівської міської ради.

Як повідомила депутат фракції “Об’єднання “Самопоміч” у Львівській міській раді Юлія Хомчин, за ці кошти оновлять Львівський академічний театр імені Леся Курбаса, Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки, Перший український театр для дітей та юнацтва, театр «Воскресіння», ЛКП “Культурно-мистецький центр “Супутник».

“Окрім приведення до нормального стану об’єктів інфраструктури, бюджет передбачає створення нових культурних громадських просторів. Зокрема, дві нові медіатеки буде створено на Сихові та у Рясному”, - зазначила Юлія Хомчин. За її словами, серед планових видатків – оновлення бібліотечних фондів, закупівля музичних інструментів для шкіл Львова та ін.

Нагадаємо, цього року Львів отримав статус міста літератури ЮНЕСКО і Європейської столиці культури (останній статус Львів переймає на певний період від Вроцлава, зокрема, завдяки підтримці теперішнього депутатського корпусу).

Інтерактивні класи та відремонтовані туалети

Понад 135 мільйонів гривень передбачено на освіту у бюджеті розвитку Львова на 2016 рік.

“Зокрема,  за ці кошти відремонтують 160 їдалень та 160 санвузлів у львівських школах, а це практично половина усіх шкіл Львова. У 2017 році такі ремонти планується здійснити у решті шкіл, тож за два роки буде відремонтовано санвузли та їдальні у всіх школах міста”, - повідомила голова комісії гуманітарної політики Львівської міської ради, депутат фракції “Об’єднання “Самопоміч” Тетяна Іванів.

За її словами, кошти на освіту з бюджету розвитку спрямують на створення інтерактивних класів фізики, хімії та біології; відновлення 9 дитячих садочків, відкриття щонайменше 16 додаткових груп у ДНЗ; капітальний ремонт 5-ти  басейнів у школах, відновлення спортивних залів та дитячих майданчиків у всіх районах міста; проведення капітальних ремонтів у кількох школах Львова, а також витрати на ремонти покрівель, фасадів, заміни вікон. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!