Львів отримав обладнання для виготовлення біометричних паспортів

13858 1
Міграційна служба Львівщини отримала перший комплект обладнання для видачі біометричних закордонних паспортів. До кінця року апаратура має надійти в усі районні відділи.
Фото: radio24.ua

Фото: radio24.ua

З 1 січня, як це передбачено законом, там почнуть приймати заявки на паспорти нового зразка. Водночас посадовці бояться ажіотажу і великих черг. Уже кілька місяців в обласній міграційній службі небувале затишшя. Виробляти документи приходить 10-20 людей щодня, тоді як торік у такий період бувало понад 100 на день, пише ZAXID.NET.

Так, чимало з тих, в кого закінчується паспорт, наразі не спішать подавати документи. Серед них – і голова правління ЛОГО КВУ Роман Кошовий. Він уже півроку не виробляє шенгенської візи, бо чекає можливості отримати новий паспорт. «Я ще минулого року хотів зробити собі біометричний закордонний паспорт, ну але впровадження змін дуже затягнулось. Мій паспорт ще діє до середини 2016 року, але я вже не бачу потреби вклеювати в нього візу», – пояснив чоловік.

Читайте також: Біометричний паспорт у Львові: коли і за скільки?

Втім, наразі біометричний паспорт не даватиме особливих переваг. «Люди мають кілька ілюзій. Перша ілюзія, що це буде пластикова картка, насправді це буде звичайний паспорт на 32 сторінки, для того, щоб в нього на кордоні можна було проставляти відмітки. Друге, багато думають, що якщо в них буде біометричний паспорт, то вже завтра вони зможуть без візи виїхати закордон. Це не так. Для того, щоб це відбулося, треба, щоб Україна підписала з Євросоюзом угоду про безвізовий режим», – пояснила прес-секретар обласної міграційної служби Світлана Хитрова.

Новий паспорт своїм дизайном навіть нагадуватиме старий. Відмінність лише в тому, що в нього внесуть відбиток пальця й електронний підпис.

В обласній міграційній службі саме вивчають зміни і готуються до них. «Нам надійшов перший комплект обладнання. Зараз саме проводиться монтаж і чекаємо програмного забезпечення, щоб налагодити роботу. До 20 грудня необхідною апаратурою буде забезпечено всі підрозділи державної міграційної служби», – уточнив начальник відділу міграційної роботи Олександр Семчишин.

Скільки коштуватиме новий паспорт – наразі невідомо. Вочевидь, значно дорожче, ніж старий. Лише бланк для його виготовлення обходиться у 15 євро. Біометричний паспорт отримуватимуть усі, хто звернеться після 1 січня. Водночас і старі документи діятимуть – до закінчення свого терміну. Окрім того, закон не забороняє користуватися двома зразками одночасно.


Читайте також:
25 Листопада, 2014 19:06
Юрій Ваші новини суперечать одна одній!!
Від 11 листопада на вашому сайті анонсовано про безвізовий виїзд з біометричним паспортом з посиланням на речника МЗС.
Або перевіряйте джерела або не пишіть аби писати
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!