Львів передумав: у місті «декомунізують» іншу вулицю

4299 0
Згідно з законом про декомунізацію, до 21 листопада має завершитися процес перейменування вулиць із радянськими назвами. Львів пережив бум перейменувань після здобуття Україною незалежності, однак і зараз у місті є вулиці-претенденти на зміну назв. Раніше планували перейменовувати вулицю Григорія Петровського. Тепер її просто ліквідують. Натомість свою назву змінить вулиця Дмитра Карбишева. Про деталі та нюанси перейменування Tvoemisto.tv розповіли заступник начальника управління культури ЛМР Михайло Мороз та доктор історичних наук, член комісії з перейменувань Андрій Гречило.
фото: www.mironovka.in.ua, www.volynnews.com, ukraineallaboutu.com

фото: www.mironovka.in.ua, www.volynnews.com, ukraineallaboutu.com

Чому у Львові більше не буде вулиці Петровського?

Як пояснює Михайло Мороз, влада міста відмовилася від ідеї перейменовувати вулицю Григорія Петровського на вулицю Миколи Петровського. Під час засідання комісії цю вулицю вирішили взагалі ліквідувати.

Читайте також: М замість Г: яку вулицю і як перейменують у Львові

«Причина зміни рішення – події у Харкові, коли радянські назви фактично лишаються на своїх попередніх місцях. Комісія вирішила, що це було б недоречно у Львові: перейменовувати вулицю радянського функціонера Петровського на іншого Петровського, який був жертвою цього режиму», – розповідає Михайло Мороз.

(Прим.: у Харкові прийняли рішення залишити Дзержинський район міста, «перейменувавши» його на честь брата Фелікса Дзержинського – лікаря Владислава Дзержинського.)

Беручи до уваги те, що на вулиці Петровського є лише один будинок, вирішили приєднати його до сусідньої вулиці. «Цю вулицю ліквідують, а будинку на ній просто присвоять один із номерів сусідньої вулиці Сосюри. За тиждень часу ми ці всі нюанси опрацюємо з мешканцями та районною адміністрацією», – каже Михайло Мороз.

Чому варто перейменувати вулицю генерала Карбишева?

За словами Михайла Мороза, комісія зупинилася на перейменуванні іншої вулиці, названої на честь генерала Дмитра Карбишева. Ця вулиця формально не підпадає під дію закону про декомунізацію, оскільки генерал не займав високих посад в комуністичній партії, не працював у радянських органах держбезпеки. Однак, комісія таки рекомендує перейменувати її. Є ідея повернути колишню історичну назву.

Читайте також: Перейменування вулиць Львова: як це було і є

Андрій Гречило пояснює таке рішення комісії: «Маємо пропозицію повернути назву Красучинська. Раніше там був фільварок «Красучин». Таку назву вулиця носила до Другої світової війни. А в 1974 році в СРСР роздувався черговий міф про генерала Карбишева. Тому у багатьох містах масово називали вулиці на його честь. Сам він був учасником громадянської війни, брав участь у бойових діях на території України, у міжвоєнний період службу відбував у Харкові. Особа досить «оригінальна»: різкий противник української державності, у його щоденниках є негативні відгуки щодо України. Жодного відношення до Львова він, звісно, не має».

«Щодо вулиці Петровського, то, виявилося, що такої вулиці немає в принципі. Тому її не перейменували в 90-ті роки. Там тривав процес забудови. Лишився єдиний будинок із адресою: вул. Григорія Петровського, 17. Вирішили присвоїти йому номер вулиці, яка розташована найближче. І на тому скінчити, бо немає предмету перейменування», – додає Андрій Гречило.

Пропозиції, нюанси та інші неприємності

Андрій Гречило розповідає, що були також зауваження щодо дрібних вуличок, які носять назви суб’єктів Російської Федерації: вулиці Дагестанська і Курильська. Ці вулиці не підпадають під дію закону. Комісія вирішила залишити їх у «резерві» для перейменування, адже щороку від мешканців надходять нові пропозиції, а «місто не гумове».

«Перейменування вулиць – це була здебільшого громадська ініціатива. Люди писали різне. Наприклад, пропонували перейменувати вулицю Червону. Із таким самим успіхом можна говорити, що вулицю Зелену назвали на честь ісламського фундаменталізму (прим.: зелений – колір ісламу). Хтось жартував, що варто перейменувати тоді й проспект Червоної Калини. Адже вона також «червона»! Та ми розуміємо, що то є зовсім інше значення, яке не стосується ані комунізму, ані більшовизму», – каже він.

Михайло Мороз додає: «У переліку було понад двадцять вулиць, пропонованих для перейменування. Проте, присутність у переліку не означає, що ці вулиці перейменують. От, наприклад, вулиці Дагестанська чи Курильська. Так, це суб’єкти Російської Федерації, але вони не підпадають під дію закону. Також вулиці Тичини, Бажана, Шумського, Рильського… Вони були комуністами і мають у своїй біографії таку пляму. Однак, ми розуміємо, що ці люди долучилися до розвитку української науки та культури. Згідно із законом, ці вулиці можна не перейменовувати».

Читайте також: Як перейменовували вулиці Львова. 3 цікаві історії

Мешканцям вулиці Карбишева чиновники та історики радять ознайомитися з матеріалами про перейменування, опубліковані на сайті Інституту національної пам’яті.

Читайте також: Закон про декомунізацію: чи демонтують щось у Львові?

Нагадаємо, відповідно до прийнятого закону про заборону комуністично-тоталітарного режиму та його символіки, органи місцевого самоврядування мали провести перейменування об'єктів топоніміки (населених пунктів та вулиць) до 21 листопада, тобто в 6-місячний строк. Якщо цього не станеться, очільник міської, сільської чи селищної ради має протягом трьох місяців прийняти одноосібне рішення про перейменування.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!