Львів переходить на електронні щоденники і журнали у школах. Що варто знати батькам, дітям і як це працює

2858 0
У щоденнику міститиметься відвідуваність, успішність, розклад уроків для кожної дитини.
Фото: news.dtkt.ua

Фото: news.dtkt.ua

У Львові у всіх школах із 1 вересня мають запрацювати електронні щоденники та журнали. Як зазначили у Львівській міській раді, місто стало першим в Україні, де ввели єдину систему для всіх навчальних закладів, хоч у кількох містах до цього вже були подібні електронні журнали, зокрема у Мукачево, Харкові. Користуються електронними щоденниками й деякі школи Львова.

Як розповіла у коментарі Тvoemisto.tv начальниця управління інформаційних технологій ЛМР Олена Гунько, платформа під назвою НІТ – «Навчання і Технології» – буде одна для всіх шкіл. Тут батьки зможуть переглядати успішність та відвідуваність дітей, а учні – дивитись розклад, заповнювати домашнє завдання та слідкувати за оцінками.

Читайте також: У Львові запровадили електронні щоденники у всіх школах

Платформу розробила львівська компанія Лаєнвуд Софтвер, яку обрали на відкритому всеукраїнському конкурсі з поміж десяти інших платформ, які впроваджені у різних освітніх закладах України і навіть у Львові.

«Електронні щоденники і журнали, які, по суті, є одним і тим самим ресурсом, вже кілька років впроваджувалися у близько п’яти школах Львова. Навчальні заклади на власний розсуд обирали собі систему і оплату за використання здійснювали батьки. Сума була різна і залежала від умов, які пропонувала система. Минулого року у місті прийняли рішення сформувати конкурсну комісію і на її основі обрати одну єдину систему для всіх шкіл. Відтак, за результатами конкурсу одноголосно обрали систему «Навчання і технології», – каже Олена Гунько.

Після того, як платформа запрацювала централізовано по всіх школах Львова, оплату за використання ліцензованого програмного забезпечення платформи здійснюватимуть із міського бюджету, адже замовником є управління освіти. Батьки додатково не платитимуть. Сума за одного учня, за словами Олени Гунько, на рік становитиме 45 грн.

«НІТ – єдина платформа для комунікації батьків зі школою, вчителем-предметником, класним керівником, адміністрацією школи. У системі буде модуль для комунікації, обміну повідомленнями та інформацією. Також у щоденнику міститиметься відвідуваність, успішність, розклад уроків для кожної дитини. Звісно, у рамках класу, але якщо, наприклад, у батьків є двоє дітей чи більше і вони вчаться у різних школах, все одно інформація про розклади, оцінювання, відвідування буде на одній платформі. Переходити від однієї до другої не буде потреби», – каже Олена Гунько.

Читайте також: Які зміни чекають на львів'ян з 1 вересня

За її словами, у разі, якщо доведеться перейти на дистанційне навчання, це також можна буде здійснювати на цій платформі, а не по-різних – Zoom, Google Meet, Classroom.

«З точки зору дистанційної освіти, це набагато безпечніше, аніж використовувати інші платформи, посилання на які можуть отримати різні люди, навіть сторонні. У НІТ є додаткові заходи безпеки, адже кожен має свій логін і пароль, отримує доступ до виключно інформації про себе чи своїх дітей», – каже співрозмовниця.

Рішення про те, чи заводити паперові щоденники для учнів і паперові журнали для вчителів повинна приймати кожна школа окремо. Як каже Олена Гунько, заборонити їх заповнювати не можуть, але доцільності у них не бачать. Уся інформація зберігається на хмарних серверах з різними додатковими заходами безпеки.

Як користуватися електронними щоденниками і журналами ще напередодні розповіли учителям та керівникам шкіл. За словами Олени Гунько, батькам і дітям також буде легко розібратися.

«Є два способи для батьків підключення до системи. Перший – зареєструватися самим на сайті nit.school, де вказати інформацію про своїх дітей, в якій школі вони вчаться. Заявка потрапляє у школу, її там підтверджують, що справді такі учні є. І таким чином отримують доступ до всієї інформації – розклад, відвідуваність, успішність. Другий – інформацію про учнів і батьків школа завантажує централізовано, а згодом батькам надають доступ», – каже Олена Гунько і додає, що система проста, достатньо інтуїтивна, а в разі виникнення проблем у розробників є служба технічної підтримки, куди можна написати.

Читайте також: У Львові створять шість опорних шкіл для навчання онлайн. Перелік

У планах платформу розширювати, зокрема, додати модуль статистики, аби вся необхідна інформація – про кількість присутніх учнів, їх розподіл по класах – збиралась автоматично.

Нагадаємо, що у всіх школах Львівської міської територіальної громади запровадили електронні журнали/щоденники. Відтак, Львів став першим українським містом, яке запровадило єдину систему для всіх навчальних закладів. Електронний щоденник/журнал є мультифункціональним програмним забезпеченням, яке дозволяє не тільки вести оцінки чи облік відвідування школи, а й прикріпляти домашнє завдання вчителям, має ресурс відеочату, де можна проводити уроки онлайн чи спілкуватись.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!