Львів під питанням з карантинними послабленнями та політичні скандали в Україні. Головне за ніч і минулу добу

5749 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: DW

Фото: DW

Львів під питанням. Мінздоров’я назвало критерії подальшого виходу з карантину. Львів – під питанням, оскільки серед регіонів, де найбільша кількість випадків коронавірусної інфекції за добу.

«Є інформація, що ті області, де є на сьогоднішній день високі показники, то, можливо, там не буде дозволу на ці пом’якшення. Насправді ми потрапляємо в ту категорію, тому що, наприклад, сьогодні маємо другий результат серед усіх областей України за кількістю підтверджених ПЛР-тестів від загальної кількості проведених. Тобто ми маємо 32 підтверджених ПЛР-тести. Це 12%. За неділю ми мали фактично 24% – це 47 було підтверджених. Ми за показниками неділі фактично очолили антирейтинг за кількістю добових підтверджень», – заявила заступниця Садового – Галина Слічна.

Читайте також: У яких районах Львівщини найбільше хворіють на коронавірус

Засідання уряду має відбутися нині. Карантин планують послаблювати у частині дозволу на роботу готелів (окрім хостелів, без дії ресторанів в готеля), спортивних змагань без глядачів. Також планують дозволити роботу дошкільних навчальних закладів, відновити громадський транспорт.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині зросла кількість нових хворих на Covid-19 – на 32 пацієнти за добу. Разом 1098. Вилікувалося – 216-ть осіб, померло – 30-ять.

Богослужіння в храмах Львова можуть відновити вже 23 травня, якщо хворих на коронавірус ставатиме менше. Зокрема біля входу в храм мають розмістити дезінфектори, а настоятелі мають стежити, аби на вході не скупчувалися люди.

У храм можна буде заходити лише в масках, а відстань між прихожанами має бути не менше 1,5 м, за винятком, якщо поруч стоять члени сім’ї. Шанування перед святими виявляти через поклон, без цілування. Прощі також можна проводити, але між учасниками має бути не менше 1,5 метра.

Читайте також: У Церкві не може бути більшої загрози, ніж у торговому центрі. Як львівські храми виходитимуть з карантину

На Зелені свята вірянам дозволили відвідувати цвинтарі, але з дотриманням протиепідемзаходів.

В Україні за добу виявлено 260 нових хворих на коронавірус. Загальна кількість 18 876 пацієнтів. Зберігається позитивне співвідношення тих, хто одужав – 5 632 (356 за добу), над померлими від Covid-19 – 548 осіб (плюс 13). Це вдруге в Україні, коли кількість тих, хто одужав, перевищила тих, хто захворів.

Перелік антилідерів не змінився: Чернівецька область (2 742 – плюс 29 за добу), місто Київ (2 359 – плюс 38). Київська (1 245 ­– плюс 21) та Івано-Франківська області (1 235 – плюс 14 осіб) області.

У вісьмох областях України не зафіксовано жодного нового випадку коронавірусу. Зокрема, Дніпропетровська, Тернопільська, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Полтавська, Херсонська та Хмельницька області.

Культурна сфера – Заклади освіти – Авіаперельоти. Кабмін планує дозволити працювати всій культурній сфері, включаючи кінотеатри і концертні зали, на останньому етапі зняття карантину. Попередньою датою розглядають 1 липня.

Міносвіти просить Кабмін внести зміни до постанови про запобігання поширення коронавірусу та відкрити заклади освіти для здобувачів для проведення певних заходів. Зокрема, йдеться про дипломну підготовку, проведення лабораторних робіт, тренажерних занять, проведення атестації там, де вона неможлива у дистанційній формі.

Читайте також: Діти скучили, вони захочуть обійматися, – директорка дитсадка у Львові про відкриття дошкільних закладів

В уряді за пропозицією МЗС розпочали роботу над відкриттям авіасполучення з України до інших держав. Нагадаємо, до 15 червня діє заборона на в’їзд до держав Шенгену для громадян України та інших держав, що не є членами ЄС, окрім низки винятків для тих, хто проживає, працює у відповідних державах тощо. Наразі невідомо, чи буде ця заборона поновлена.

Тимошенко – Кузьмін – Клименко – Коломойський – Порошенко – Гордон. Лідерка «Батьківщини» Тимошенко під час карантину пропустила позачергове засідання ВРУ, оскільки перебувала у п’ятизірковому спа-готелі на Львівщині разом із колегою Власенком та «свободівцем» Кривецьким.

САП та НАБУ закрили справу щодо самовільного захоплення землі у «Пущі Водиці» ексзаступником генпрокурора Кузьміним. На ній оппоблоківець побудував маєток понад 1000 квадратних метрів.

Вищий антикорупційний суд скасував рішення про заочний арешт міністра доходів і зборів часів Януковича Клименка, бо «сторона обвинувачення не надала доказів оголошення ексчиновника у міжнародний розшук».

Велике журі США вивчає фінанси українського олігарха Коломойського під час розслідування, яке відстежувало рух грошей з «ПриватБанку» через лабіринт офшорних компаній у США.

А колишній регіонал Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив ексвіце-президента США Байдена на п’ятого президента України Порошенка. За це Офіс генпрокурора завів на експрезидента ще одну справу про «держзраду».

Читайте також: Великого Львова може й не бути. Завтра уряд затверджуватиме перспективний план Львівщини

В СБУ заявили, що журналіст Гордон сам є ініціатором інтерв’ю з представницею окупаційної влади Криму  Поклонською та терористом Гіркіним. Раніше Гордон заявив, що всі ці інтерв’ю були зроблені в співдружності з українськими спецслужбами.

Польща – Грузія – Сербія – РФ. Польща розглядає можливість зняти обмеження на перетин кордону, впроваджені у зв’язку з пандемією коронавірусу, 15 червня.

У Грузії за добу виявили лише один новий випадок зараження коронавірусом.

Сербія збирається відкрити кордони з 1 червня з метою сприяння економічної активності.

У Росії за офіційною статистикою центральної влади діагностовано 299 941 випадків Covid-19, з них 149 607 в Москві. РФ зараз на другому місці за кількістю інфікованих. На першому США (1 567 236 хворих), на третьому Іспанія (278 803 пацієнтів з коронавірусом).

Життя відновлюється – про це свідчать, в тому числі, і велика кількість політичних скандалів в Україні. Усе як завжди, безперспективне «пожирання» один одного та інтереси кланів насамперед. Нині також чекаємо на засіданні Кабміну, на якому можуть оголосити на чергові карантинні послаблення. Гарного Вам дня!

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!