Львів поділився досвідом самоврядування з мешканцями сходу України

1936 1
Зустріч відбулася з ініціативи Ради Європи.

Учора, 4 липня, у Львові обговорили залучення громадян до процесів прийняття політичних рішень. Зустріч відбулася за участі управління «Секретаріат ради» ЛМР, представників Ради Європи та мешканців Донецької і Луганської областей.

Протягом двох годин гості мали можливість подивитися презентацію про те, як працюють органи влади на прикладі Львова, як залучають до роботи містян та в який спосіб ці інструменти участі реалізовують у місті. А також поставити запитання керівнику управління «Секретеріату ради». Серед присутніх були і представники громадських організацій, і благодійних фондів, й об’єднань співвласників багатоквартирних будинків тощо.

Практика подібних зустрічей вже не нова для міста, але перша з ініціативи Ради Європи. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповідає Юрій Лукашевський.

«Досвід Львова є популярним в Україні. До нас з різних інституцій приїздять як експерти, так і студенти. Сьогоднішня зустріч відбулася якраз за ініціативи Ради Європи, і її учасниками були громадські активісти, які переймаються за розвиток своїх громад. Вони хочуть впроваджувати позитивні ініціативи в місцеве самоврядування, де люди будуть мати можливість впливати на прийняття рішень. Така практика обміну досвідом між сходом і заходом – дуже поширена», – каже він.

Читати також: На площі Двірцевій встановили гнучкі делініатори

Серед учасників зустрічі була Світлана Рудь, мешканка Краматорська. Громадська організація «Фонд розвитку громади», представником якої вона є, займається розвитком інструментів місцевої демократії, впливом на органи влади. Світлана Рудь розповіла, що не вперше у Львові, два роки тому теж була у Львівській міській раді  і знайомилася з інструментами впливу громадян на прийняття рішень.

«Сьогоднішня презентація більш насичена і конкретизована. Сподобалося все. Є що корисного нам взяти для міста. Ми зараз над цими питаннями теж активно працюємо. Наші активісти мають досвід і готові працювати скрупульозно, по процедурах. Ваш досвід нам у цьому допоможе», - говорить Світлана Рудь.

Вважає корисними такі зустрічі і  керівник проекту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» Володимир Кебало.  

«Ми мали чудову можливість ознайомитися з найкращими практиками Львівської міської ради щодо взаємодії з громадськістю у процесі прийняття рішень. Сьогодні ми побачили, що існує дуже багато інструментів, які  створюють можливості як он-лайн, так і офф-лайн для долучення громадян до тих чи інших рішень на різних етапах та рівнях участі. Тому були дуже цікаві запитання, інтерес та запит з боку наших учасників з Донеччини та Луганщини. Ми сподіваємося, що цей досвід можемо  поширювати на всі регіони України», - говорить Володимир Кебало.

За словами Юрія Лукашевського, досвід місцевого самоврядування Львова вважають у Раді Європи зразковим. Саме тому сюди приїжджають подивитись, як можна реалізовувати сучасні інструменти демократії.

Фото Надії Марченко

Публікація в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів

Читайте також:
5 Липня, 2019 09:19
666 ... у Львові , слава Богу , вже минулося ... наразі намагаються на Сході втілити оте -- "швабода прийде -- порядок наведе.." ... пропоную в оту Європу оту "швабоду" послати ... щось там із порядком не те діється ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!