Львів прощається із Ларисою Крушельницькою. Розклад богослужінь

2711 0
Лариса Крушельницька стала першою з жінок, що провела понад 50 археологічних експедицій.
Фото: Інститут українознавства ім. І.Крип

Фото: Інститут українознавства ім. І.Крип'якевича

На 89 році життя померла українська львівська жінка-археолог, бібліотекознавиця, докторка історичних наук та професорка Лариса Крушельницька.

Порядок чину прощання та поховання:

Понеділок, 13 листопада:

19.00 год. – чин парастасу (Палац Сапіг, вул. Коперника, 40а);

Вівторок, 14 листопада:

12.00 год. – чин похорону (Храм Пресвятої Трійці УГКЦ, вул. Братів Тершаківців, 11).

Поховають Ларису Крушельницьку на Личаківському кладовищі у родинному гробівці.

Довідка. Лариса Іванівна Крушельницька – єдина в світі жінка-археолог, яка організувала й успішно провела понад 50 археологічних експедицій, підсумком яких стали 206 наукових досліджень. Понад 170 з них опублікували. Вона відкрила і дослідила приблизно 60 пам'яток минулого, що принесли їй визнання в Україні та за кордоном.

Наукові інтереси Лариси Крушельницької охоплювали проблеми археології бронзової і ранньозалізної доби Центральної та Східної Європи. Вона вперше провела розкопки в гірських районах Карпат, де виділила низку виробничих осередків соляного виробництва, масштаб якого мав у стародавні часи велике економічне значення.

Читайте також: За океан і назад. Як книгозбірні з діаспори повертаються в Україну

За розвиток історичної науки, багаторічну наукову, організаційну, видавничу діяльність та подвижницьке служіння Україні Ларису Крушельницьку нагородили численними почесними грамотами, зокрема: Верховної Ради України (2003), Президії НАН України (1998, 2002, 2003), Міністерства освіти і науки України, обласних і міських рад. 2008 року її нагородили орденом княгині Ольги III ступеня і Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. 2011 року Лариса Крушельницька отримала орден княгині Ольги II ступеня. 5 квітня 2013 року у день свого 85-річчя її нагородили Почесним знаком Святого Юрія.

Також Лариса Крушельницька була директором ЛНБ ім. В.Стефаника, головою археологічної комісії Наукового товариства ім. Шевченка, членом наукового товариства «Український історик» (США) та членом Львівської організації ЮНЕСКО.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!