Львів серед лідерів за доходом від комунального майна, зданого в оренду на аукціонах

1075 0
Вартість квадратного метра у Львові під час війни фактично не змінилася.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

За даними аналітики «Прозоро. Продажі», упродовж першого півріччя 2022 року українські міста щомісяця отримували понад 17,3 млн грн від аукціонів з оренди комунального майна. Львів опинився серед лідерів за доходом від успішних торгів. Також найбільші доходи зафіксували у Києві, Чернівцях, Дніпрі та Харкові.

Кількість аукціонів та надходження до бюджетів почали зростати наприкінці травня — у червні, але ще не повернулися до довоєнного рівня.

Читайте також: Куди зникає дух Львова. Справа магазину на Краківській

Зазначається, що ціна на нерухомість у містах під час війни продовжує зростати за результатами аукціонів, на яких є зростання ціни та конкуренція, — в середньому це підвищення у 2,5 рази. 

У містах, де відбувалися/відбуваються обстріли, ракетні удари або велися на околицях бойові дії, ціна за квадратний метр знизилася. Наприклад, найбільше падіння ціни за квадратний метр спостерігається у Харкові — на 62%, з 478 грн/м2 до майже 180 грн/м2. А у Києві вартість оренди за квадратний метр знизилася на майже 19% — з 218 грн/м2 до 177 грн/м2. Разом з тим, війна фактично не вплинула на середню вартість оренди квадратного метра у Львові, Вінниці та Хмельницькому.

Наразі в системі спостерігають відновлення роботи орендодавців та зростання кількості нових об’єктів оренди. У порівнянні з квітнем у березні кількість аукціонів з оренди у містах зросла у понад два рази.

В аналітиці зазначається, що міста продовжать виставляти в оренду своє майно, щоб заробляти до своїх бюджетів доходи, та задовольняти потреби бізнесу, в тому числі релокованого, який потребує площ для відновлення діяльності.

Нагадаємо, в кінці липня відбувся аукціон, на якому приміщення першого поверху у будинку на вулиці Староєврейській, 31, у середмісті Львова продали за 30 мільйонів гривень. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!