Львів у минулому і тепер: «Магнус» та його раціональна сецесія

8400 0
Медіа-хаб «Твоє місто» продовжує знайомити з тим, як виглядали визначні місця Львова колись і який вигляд вони мають зараз.
Джерело: lviv.dityvmisti.ua

Джерело: lviv.dityvmisti.ua

Торговельний центр «Магнус» – це історична будівля, побудована в 1912 році. З 1960 по 2003 роки ту був ЦУМ. У 2003 році його повністю відреставрували і він отримав свою стару назву «Магнус».

Архітектором будівлі був Роман Фелінський. Проект втілювала в життя будівельна фірма архітектора Міхала Уляма, де він займав посаду керівника архітектурного відділу. Зведена будівля у стилі раннього модернізму. Монументальна споруда розміщена на наріжній ділянці на північний захід від історичного центру міста. Виходить східним фасадом на вул. Шпитальну, південним – на вул. Городоцьку.


1914 р.

Джерело: polona.pl

Зведена на залізобетонному каркасі, п'ятиповерхова, увінчана високим дахом з люкарнами, типовим для архітектури 1910-х рр. Г-подібна у плані, з внутрішнім подвір'ям.

Ліворуч від «Магнусу» вже збудовано будинок; рекламні місця над вікнами заповнені назвами крамниць; на фасаді розташований напис великими літерами: Małopolski Zakład Odziezy. На кожній вітрині третього поверху реклама фірми PEPEGE ‒ тогочасного польського виробника гумового взуття. Дата: 1920-1939

Колекція: Дмитро Завражин

Джерело: lvivcenter.org

Фасади членовані залізобетонними опорами, простір між якими заповнюють призматичні конструкції трисекційних вікон. Входи – з боку Шпитальної.

Вертикальним стрижнем просторової композиції є блок сходової клітки з шахтою ліфта, що примикає до внутрішнього подвір'я. Простір торгових залів, кожний з яких займає цілий поверх, артикульовано пілонами – стовбурами залізобетонних опор.

Внутрішні двері «Магнусу»

На зображенні - внутрішні двері, різьблений портал яких прикрашає фасковане скло. Тамбур і хол, де відвідувачі могли побачити на стінах реклами та перелік крамниць, розташованих у Торговому закладі, були багато оздоблені гіпсовими декоративними елементами та мармуром. Прохід вів через подвійні двері до ліфтового холу та сходової клітки. Як і тепер, в «Магнусі» працювали чотири ліфти - два пасажирських поміж сходовими маршами, та два вантажних по обидві сторони від сходів.

Дмитро Завражин

Дата: 1913

Колекція: Дмитро Завражин

Джерело: lvivcenter.org

Пасажирський ліфт у торговому залі

Вид одного з пасажирських ліфтів Торгового закладу «Магнус2, які були безсумнівною окрасою його інтер'єрів. Дерев'яна, полірована та оздоблена карнизами з різьбленими декоративними елементами, із заскленими стінками, кабіна ліфту відкрито пересувалась по двох металевих направляючих між поверхами. Ззовні на кожному поверсі навколо кабіни була встановлена двометрова кована декоративна огорожа з натягнутою сіткою для безпеки. Сьогодні сучасні ліфти їздять в металево-скляних шахтах, зберіглися бокові ковані огорожі над перилами, проте зникли вхідні ковані «портали». Цікаво звернути увагу - на сходинках є кріплення для килимовх доріжок, що було нормою для тогочасних споруд публічного призначення.

Дата: 1913

Колекція: Дмитро Завражин

Джерело: lvivcenter.org

Від початку діяльності «Магнусу» торгові площі надавалися різним фірмам і торговим операторам, так що під його дахом було зібрано чимало львівських торговельних фірм. На освітленому сонцем фасаді вітрини крамниць першого поверху захищені від променів висувними маркізами. Від головного фасаду «Магнусу» на вулицю Городоцьку повертають з вулиці, що тепер носить назву М. Куліша, трамвайні колії, які були розібрані наприкінці 1950-х на початку 1960-х років.

Радянські війська на початку вул. Городоцької

Дата: 1944

Колекція: Ігор Мельник

Джерело: lvivcenter.org

Джерело: lvivcenter.org

У 1930 р. планувалися суттєві зміни спеціалізації будинку ‒ міська влада мала намір перенести з вул. Гетьманської та розташувати тут Дирекцію скарбу. Після ІІ світової війни у споруді, яка світила пусткою, розмістили безліч установ та дрібних підприємств, від приймального пункту білизни до прання (від лазні №3, що на вул. Шпитальній, 11) до районних комітетів ДТСААФ (Добровільне товариство сприяння армії, авіаці, флоту) та Червоного Хреста Шевченківського району, тут містилися також продуктовий магазин та районний харчопром, і виконком Шевченківської районної ради депутатів трудящих, а також відділення Держбанку Шевченківського району.

Вулиця 1 Травня та ЦУМ, тепер вул. Городоцька

Дата: 1963-1964

Колекція: Ярослав Янчак

Джерело: lvivcenter.org

Джерело: wikimapia.org

В 1959 ‒ 1961 рр. будівлю пристосували для розташування ЦУМу, тоді побутувала назва «старий» ЦУМ (універмаг на пл. Ринок, 32) та «новий» ‒ власне, теперішній «Магнус». ЦУМ відкрився 15 квітня 1960 року.  Після 2000 р. об'єктом, який давно вже втратив функціональне значення, зацікавився польський бізнесмен Єжи Конік. Кредит, наданий Міжнародним банком реконструкції і розвитку, дозволив уже в 2003 р. закрити універмаг та розпочати відновлювальні роботи.

Архітектурні деталі Торгового закладу «Магнус»

Фрагмент капітелі фасадних пілястрів.

Архітектурні елементи споруди торгового центру «Магнус» перед його реконструкцією

Фрагмент декоративної плитки підлоги

Під час реконструкції Торгового закладу «Магнус», що здійснювалася у 2003р., після зняття верхніх шарів фарби несподівано відкрився колір первісного пофарбування споруди. Фото представляє вигляд фрагменту капітелі фасадних пілястрів. Сьогодні важко уявити, що побудований у 1913 році «Магнус» був яскраво блакитного коліру, із золотисто-жовтим розфарбуванням окремих елементів ліпних декорів.

Дата: 2003

Колекція: Дмитро Завражин

Джерело: lvivcenter.org

У 2004 р. «Магнус» був відкритий. На останньому поверсі торговельного закладу розташована кав’ярня. звідки прекрасно видно місто.

2011 р.

                                                                  Джерело: wikipedia.org. Автор: Сергій

Інформацію про інші відомі місця у Львові можна переглянути на цій карті:

Інформація magnus-store.com, lvivcenter.org


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!