Львів увійшов у топ-3 міст, де водії найчастіше користуються пасками безпеки. Інфографіка

4744 0
Понад 85% водіїв в Україні не користуються ременями безпеки, порушуючи Правила дорожнього руху і ставлячи під загрозу своє життя та здоров’я.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Такі результати показало дослідження "Рівень користування ременями безпеки серед водіїв в Україні", проведене навесні 2017 року громадськими організаціями в рамках Кампанії "За безпечні дороги".

Дослідники провели заміри у 20 містах України, і виявили, що в жодному з цих міст навіть половина автомобілістів не користуються ременями безпеки. Найкращі з найгірших показників мають Київ (37,9% пристебнутих водіїв), Дніпро (30,6%), Львів (25,4%) та Павлоград (21,4%). Велика група міст має показник користування між 10% і 20% – це Харків, Кривий Ріг, Ужгород, Івано-Франківськ, Рівне, Кропивницький, Тернопіль, Житомир та Чернігів. Менш, ніж кожен десятий користується ременями безпеки в Херсоні, Чернівцях, Вінниці, Миколаєві та Хмельницькому. Також вкрай низькі показники мають два невеликі міста, які увійшли до дослідження – Долина та Тульчин.

Деякі міста не були включені в дослідження через те, що в них не вдалося знайти волонтерів, або знайдені волонтери не дотримались взятих на себе зобов’язань. Це обласні центри Луцьк, Черкаси, Одеса, Суми, Полтава, Запоріжжя, Луганськ, Донецьк та міста в Автономній республіці Крим. Результати проведених волонтерами спостережень у містах Маріуполь, Мелітополь та Гусятин не були враховані в підсумкових результатах з методологічних причин.

Показник по Україні 14,85% є середнім результатом рівня користування ременями безпеки у досліджених 20 містах, він не враховує сільську місцевість та відмінності в кількості населення між містами. До дослідження, згідно з методологією, включалися всі легкові автомобілі (в тому числі автомобілі таксі, поліції та інші спеціальні автомобілі) та немаршрутні мікроавтобуси. Не включалися до підрахунку вантажні автомобілі та громадський транспорт. В частині випадків спостерігачам не вдалося визначити факт користування ременями безпеки через темне тонування вікон автомобілів – частка таких випадків склала в середньому 6%. Для спрощення підрахунку результатів, автори дослідження зробили аргументоване припущення, що відсоток користування ременями серед водіїв цих автомобілів такий самий, як серед інших водіїв в їхньому місті.

Читайте також: Я – на головній! Чому Львів у п’ятірці міст за кількістю аварій в Україні

Дослідження "Рівень користування ременями безпеки серед водіїв в Україні" проводила громадська організація "Vision Zero" у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках Кампанії "За безпечні дороги" у березні-травні 2017 року. Метою проекту було виявити, яка частина водіїв легкових автомобілів в Україні фактично користуються ременями безпеки, дотримуючись відповідного пункту Правил дорожнього руху.

Дослідження проводилося відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я методом спостереження за автомобілістами. Сесії спостереження були проведені у 20 містах України, серед яких 16 обласних центрів. Навчені спостерігачі зі спеціальними анкетами, як правило, групами з двох-трьох осіб, провели 4632 хвилини на вулицях міст та записали інформацію про фактичну поведінку 25 924 водіїв. Це дослідження планується зробити регулярним і проводити його принаймні один раз на рік. В наступних хвилях організатори планують охопити всі області України, а також проводити заміри користування ременями безпеки серед пасажирів передніх та задніх сидінь автомобілів та користування дитячими кріслами.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!