Львів відмовляється від піскосуміші

4976 0
Депутати ЛМР підтримали петицію про відмову від піскосуміші на користь альтернативних способів прибирання вулиць у зимовий період.
Фото: Zaxid.net

Фото: Zaxid.net

Депутати Львівської міської ради під час сесії, 17 травня, підтримали петицію про відмову від піскосуміші. До наступного пленарного засідання мають підготувати дорожню карту щодо вирішення питань, порушених у петиції. Контролювати процес буде комісія інженерного господарства, транспорту, зв'язку та житлової політики.

Нагадаємо, 12 квітня у Львові Мирослав Голяк зареєстрував електронну петицію про відмову від піскосуміші на користь альтернативних способів прибирання вулиць у зимовий період. За чотири дні вона набрала необхідні 500 голосів.

«Піскосуміш, після танення снігу, забруднює вуличну інфраструктуру, забруднює повітря, потрапляє в очі та легені мешканців. Забивається дощова каналізація, створюється додаткове навантаження на очисні споруди, чималі кошти йдуть на збір та вивезення залишків. Ще одним наслідком використання піскосуміші є те, що двірники найчастіше утилізують її в газони, що погіршує і без того поганий стан ґрунту: сіль неповоротно накопичується, пісок перешкоджає доступу води і повітря до коренів рослин», — йдеться в описі до петиції.

Заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак після голосування заявив, що скептично ставиться до реалізації петиції:

«Зараз всі говорять про відмову від піскосумішші, але забувають, як це врятувало Львів від колапсу в зимовий період. Люди не нарікали на погану якість дорожнього покриття, через те, що ми посипали дорги піском — іншого виходу нема. На рахунок того, що нам пропонує (автор петиції — прим. ред.), то ті реагенти працюють лише при -5 С, коли випадає невелика кількість снігу. Коли випадає 20-30 см снігу, то використання реагентів — це гроші на вітер», — заявив він.

Чиновник зауважив, що реагенти дуже шкодять автомобілям. Також якщо місто відмовиться від піскосуміші та перейде на реагенти, то витрати на утримання вулиць в зимовий період зростуть у кілька десятків разів. Тим не менш, у мерії будуть проводити необхідні розрахунки та визначатимуть економічну доцільність нових методів утримання доріг та хідників міста.

Читайте також: Як львів'яни рятували дерева від піскосуміші. Фоторепортаж

Натомість автор пропонує альтернативні варіанти посипання доріг, зокрема:

  • На дорожньому покритті використовувати виключно чисту сіль, або знайти нешкідливі для взуття і лап тварин реагенти (таким чином діють у Києві);
  • На пішохідній частині використовувати виключно механічні способи прибирання, а саме: механізоване прибирання де це можливо (таким чином виключно діють в Вінниці);
  • Використання дрібних камінців (відсів граніту, базальту, тощо), що вмерзають в сніг і створюють надійне зчеплення з підошвами взуття. Перевірено в ряді країн ЄС на вулицях з дуже сильними ухилами. Існують випадки, коли це дрібний відсів не вивозять, а зберігають в лунках дерев. На відміну від піску, дрібні камінці покращують доступ води та повітря. Окрім цього, відсів може використовуватися багаторазово та не створювати додаткового навантаження на сміттєзвалища;
  • Як тимчасовий захід пропонують виставляти пластикові контейнери для зберігання свіжої та збору відпрацьованої піскосуміші двірником із метою подальшої утилізації.

 

Під час засідання комісії інженерного господарства, транспорту, зв'язку та житлової політики напередодні пленарного засідання 17 травня директорка департаменту житлового господарства та інфраструктури Ірина Маруняк повідомила, що альтернативні методи утримання вулиць у зимовий період обійдеться міському бюджету у 384 млн. грн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!