Львів відреагував на заборону концерту гурту «Ot Vinta» у Польщі

4354 0
У неділю лідер гурту Ot Vinta Юрій Журавель повідомив про відмову Польщі пустити музикантів на свою територію. Гурт мав виступити з концертом у Варшаві. Міський голова Львова скерував листа до Президента міста Перемишля пана Роберта Хоми щодо провокацій проти української громади у Перемишлі.
фото: novyny.online.ua

фото: novyny.online.ua

Заборону на в’їзд до Польщі гурту «Ot Vinta» опротестував Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі (ОУП) – організації, яка займалася підготовкою концерту гурту у Варшаві. У своїй заяві Тима цитує обґрунтування відмови в’їзду українським музикантам до Польщі: за його словами, в документі написано, що гурт становить «загрозу для громадського порядку».

30 червня українці Перемишля вимушено вирішили не проводити традиційне міське свято Івана Купала. Причина – листи з мерії, в яких міська влада попередила організаторів, що під час свята «може дійти до конфлікту», і закликала перемиських українців скасувати запланований у рамках купальського свята концерт гурту Ot Vinta, який начебто «пропагує крайній український націоналізм». До проведення цього свята, що за останні 12 років стало традицією, українська громада Перемишля готувалася кілька місяців.

Андрій Садовий скерував листа до Президента міста Перемишля пана Роберта Хоми щодо провокацій проти української громади у Перемишлі.

«Впродовж багатьох років Львів та Перемишль тісно співпрацюють як потужні культурні центри та розвивають співпрацю, спільно реалізовують різноманітні проекти. Однак, подія, що відбулася 26 червня 2016 року, коли група радикально налаштованих осіб перекрила дорогу, якою рухалася мирна процесія духовенства та вірян УГКЦ і під образливі скандування та провокативні закиди влаштувала штовханину, схвилювала та обурила українців. Деякі з молодиків топтали та підпалювали синьо-жовту стрічку, яку ніс один з учасників ходи. Такі дії є неприпустимими і розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Також із глибоким занепокоєнням та тривогою ми сприйняли звістку про скасування концерту українського гурту «Ot Vinta» та святкових заходів щодо відзначення свята Івана Купала. Хочу зазначити, що агресія та надмірний радикалізм ніколи не можуть бути виправданими. Ворожість та протистояння завжди вносять розбрат, смерть, біль та страждання.

Сподіваємося, що Ви зробите все можливе, щоб дана провокація проти українців, отримала належне розслідування, винних покарали, а українська громада отримала вибачення і надалі могла реалізовувати свою культурну та національну ідентичність в Польщі.

Враховуючи дружні відносини між нашими містами та державами, впевнений, що керівники державної влади та органів місцевого самоврядування в Польщі зможуть гарантувати повагу до українців на її території», –  зазначено у листі міського голови Львова Андрія Садового до Президента міста Перемишля пана Роберта Хоми.

Також Посольство України у Польщі висловило жаль із приводу відмови на в’їзд до цієї країни українському музичному гурту Ot Vinta. Про це йдеться у заяві, поширеній дипломатичною місією на своїй сторінці у Фейсбуку.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!