Львівщина – «ProZorrий» регіон. Як інструменти економічного розвитку впроваджують на місцях

1670 0
Львівщина стрімко рухається до першості в контексті «прозорих» змін. Ухвалювати ефективні та інноваційні рішення органам місцевого самоврядування області допомагає, зокрема, і громадська організація Львівський регуляторний хаб (ЛРХ).
Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

На часі завершення реформи децентралізації в Україні органи місцевого самоврядування отримують не лише нові повноваження та ресурси, але й постають перед ключовими викликами: як ефективно розпоряджатися цими ресурсами для  економічного розвитку громади та  прозорого наповнення місцевих бюджетів.

Це яскравий приклад інноваційного підходу до стимулювання розвитку економіки країни через «внутрішнього» інвестора, можливість створити конкурентне бізнес-середовище.

Наприкінці березня аналітично-адвокаційний центр Львівський регуляторний хаб завершує роботу над ІІ етапом проекту «ProZorri інструменти економічного розвитку громад», який реалізують за підтримки Європейського Союзу. ЛРХ із 2018 року є офіційним представником ДП «Прозорро.Продажі» у Львівській та Волинській областях. Команда активно співпрацює з органами місцевого самоврядування, надає їм комплексний супровід у користуванні системою відкритих електронних торгів від консультацій та навчальних семінарів до виставлення в громадах перших лотів на аукціон.

За час роботи організація успішно підключила до системи відкритих електронних торгів більше 10 громад у Львівській області. У зв’язку з ухваленим 1 лютого 2020 року Законом України «Про оренду державного та комунального майна» Львівський регуляторний хаб разом з ДП «Прозорро.Продажі» першим у країні розробив покрокову інструкцію для органів місцевого самоврядування з чіткими вказівками, про те, як легко та доступно працювати з системою Prozorro.Продажі, дотримуватись правил підготовки та проведення електронних аукціонів та використовувати всі можливості системи. Розроблені командою ЛРХ інфографічні матеріали: «Як ОМС почати здавати майно в оренду через Prozorro.Продажі?» та «Як бізнесу почати орендувати майно через Prozorro.Продажі?», невдовзі будуть доступні на сторінці організації та на офіційному сайті ДП.

У межах проєкту команда ЛРХ розробила спеціальний посібник, який містить ключову інформацію про те, з чого ОМС почати підготовку документів для реалізації майна громади, як правильно продавати та здавати в оренду державне і комунальне майно через систему «Prozorro.Продажі», а бізнесу – як зареєструватися на електронному майданчику та позмагатись за бажаний лот. Для досвідчених користувачів системи  в посібнику також зібрані цікаві кейси про нові можливості оренди відповідно до норм чинного законодавства, актуалізовані всі необхідні етапи проходження процедур та переваги роботи в системі.

«Звичайно, громада може спробувати, як то кажуть, самотужки "набивати ґулі" і робити все без зайвої допомоги. Проте, коли є організація, що надає відповідну експертну підтримку, зацікавлена у економічному розвитку вашої громади, фахово консультує в якому напрямку працювати, то така комунікація спрощує всі підготовчі процеси. Команда Львівського регуляторного хабу допомогла нашій громаді впорядкувати регуляторні акти в контексті податків, забезпечила повний комплекс підготовчих робіт, включно з М-тестом, аналізом економічної складової діяльності органу місцевого самоврядування, і зрештою,  контролю на рівні нашої комунікації з Державною регуляторною службою. Окремо хочу відзначити консультаційний супровід від ЛРХ у підключенні громади до системи відкритих електронних торгів "Prozorro.Продажі". Наразі, ми починаємо підготовку всіх необхідних документів і готові активно працювати в цьому напрямку», – поділився Сергій Філіповський, керуючий справами виконавчого комітету Солонківської сільської ради.

У межах комплексної співпраці з органами місцевого самоврядування команда ЛРХ створила рейтинг «прозорості» громад у Львівській області, до якого входить список із 27 об’єднаних територіальних громад, міст, селищ та сіл Львівської області, підключених до системи «Prozorro.Продажі», аналіз їх досягнень у користуванні системою.

Керівниця проєкту та експертка Львівського регуляторного хабу Катерина Шуварська зазначила, що за час роботи організації з ОМС Львівщини в контексті їх підключення до «прозорих» інструментів, помітний значний прогрес.

«Ми дуже пишаємося результатами Львівщини, і зокрема громад, із якими розпочали співпрацю в межах обох етапів проєкту. Відкриті електронні торги стали кроком назустріч конструктивній комунікації між владою, бізнесом і громадськістю в області, адже лише за умови акумуляції зусиль та бажання можна досягнути реальних результатів. Органи місцевого самоврядування продемонстрували готовність відкрито та прозоро здійснювати продаж і оренду державного та комунального майна, створювати доступні умови участі в торгах для підприємців».

Команда ЛРХ переконана, що правильне використання «прозорих» інструментів у громадах сприятиме не лише ефективному залученню інвестицій в місцеві бюджети, але й допоможе ліквідувати можливі корупційні ризики в діяльності органів місцевого самоврядування.

«Львівська облдержадміністрація особливо вболіває за економічний розвиток громад та ефективне використання їхніх ресурсів. Впровадження нових сучасних інструментів, таких як "Prozorro.Продажі", допомагає не лише наповнити місцеві бюджети і забезпечити чесні торги, але й впорядкувати основні засоби, якими володіють ОМС. Це далеко не перша ініціатива в межах якої ми співпрацюємо з Львівським регуляторним хабом і, відверто кажучи, тішить, що в нас є організації спроможні конструктивно та комплексно вирішувати такі питання та допомагати громадам в їхньому прагненні освоїти нові рішення. Ми, зі свого боку, всіляко сприяємо і сприятимемо надалі цьому процесу», – наголосив т. в.о. директора Департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації Степан Куйбіда.

Організація продовжує «просувати» «ProZorri» інструменти в громадах західного регіону та планує поширювати свою діяльність в різних містах для успішної реалізації реформи  «Prozorro.Продажі» по всій країні. 

«Сподіваємося, що наші напрацювання будуть корисними для представників ОМС, бізнес-середовища і громадських активістів, і ними також будуть послуговуватися всі зацікавлені організації, які вже ефективно впроваджують «прозорі» ініціативи на місцях», – підсумувала Катерина Шуварська.

Цю публікацію підготовлено в межах проєкту «ProZorri інструменти економічного розвитку громад», що реалізовує громадська організація Аналітично-адвокаційний центр «Львівський регуляторний хаб» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!