Львівщина з Китаю отримала експрес-тести, реагенти для ПЛР та засоби захисту

1927 0
Тести та засоби захисту розподілять по лікарнях, а реагенти адаптують до можливостей лабораторного центру у Львові.
Фото: Юра Танчин

Фото: Юра Танчин

Вчора ввечері, 23 березня, до Львова прибув літак з вантажем засобів для боротьби з коронавірусом. Ним доставили частину тих виробів, які напередодні прибули з Китаю у аеропорт Бориспіль. Про це на брифінгу під стінами ЛОДА повідомили перші особи Львівщини – голова обласної адміністрації Максим Козицький та голова обласної ради Олександр Ганущин.

«Вантаж з Китаю був розподілений по всіх областях. Ми отримали близько 4 тис. експрес-тестів, 5 тис. масок, 500 біокостюмів. Ці засоби будуть розподілені по лікарнях в області. Такі поставки будуть здійснюватись регулярно, потижнево, відповідно до розподілу по областях. Також отримали реагенти і зараз вивчаємо їх сумісність з тими лабораторіями, які є у Львівській області. Але їх мало, тому можемо організовувати таке тестування лише для тих, хто реально поступає у лікарні», – каже голова ЛОДА.

Читайте також: У Львів привезли тести для визначення коронавірусу і медобладнання. Фото

Олександр Ганущин розповів більше про ПЛР реагенти та можливості області по їх використанню.

«Вже раніше від Фонду Світового банку ми отримали сім тест-систем, які працюють на виявлення туберкульозу. І ці ж системи можуть працювати на виявлення коронавірусу методом ПЛР, але за наявності відповідних реагентів. Але, на жаль, сьогодні картриджі, які можна там використовувати і які дають результат через 4 години, відсутні навіть у Європі і лише зараз їх почали виготовляти у США. Потужності центру легеневого здоров’я – це 400 тестів у день, за умови наявності картриджів. Тому ми зараз просимо жертводавців щоби вони скерували свої зусилля на доставку цих реагентів».

За наявності достатньої кількості експрес-тестів в області є алгоритм розгортання мобільних пунктів огляду громадян. Йдеться про 15 пунктів по Львову і 30 по області. Але поки це не на часі. З одного боку через незначну кількість хворих, а з другого, через те, що мало експрес-тестів.

Також обласні керівники повідомили, що у регіоні очікують постачання 20 апаратів ШВР, за які заплатили аванс. Ще 5 апаратів купили благодійники.

«Ми постійно шукаємо на ринку наявні і доступні апарати, які підходять нам за класом. Але орієнтуємось і на ціну, оскільки вона зараз відрізняється від до карантинної у два і більше разів», – заявив голова ЛОР.

Читайте також: У Львові для пацієнтів з підозрою на коронавірус підготували 1500 ліжок. Перелік лікарень

Олександр Ганущин пообіцяв, що від завтра щоденно інформуватиме про стан підготовки лікарень в області:

«Базовими лікарнями у нас є Центр легеневого здоров’я, Інфекційна лікарня, шпиталь у Винниках і швидка. Від завтра ми будемо щоденно поширювати інформацію про реальний стан і ті потреби, які врони мають. Для того, щоби інформувати суспільство, волонтерів та благодійників, які готові допомогти. Думаю у найближчі дні головні лікарі цих установ розкажуть про підготовку до роботи.

Окрім львівських ми залучаємо лікарні у Яворові, Стебнику, Камянці-Бузькій, Сокалі, Рудках. Критично важлива там у нас киснева інфраструктура і з четверга стартують роботи у трьох з цих лікарень. Їх мають завершити напротязі 10 днів. І ті ж бригади тоді перейдуть в інші лікарні. Також ми обговорили сьогодні ситуацію з додатковим електроживленням обласних медичних установ і сподіваюсь, що наступного тижня ми вийдемо на кінцеве рішення. До речі, якраз напередодні завершено модернізацію кисневої інфраструктури у центрі легеневого здоров’я».

На запитання, чи будуть розгортатись мобільні шпиталі в разі потреби очільники відповіли, що така можливість і ресурси є, але, як показує закордонний досвід, в таких ситуаціях краще задіяти до мобілізації приміщення шкіл, спортзалів тощо, які мають обігрів, доступ до електроенергії та можливість монтування стаціонарних систем життєзабезпечення.

Богдан Білан



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!